miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Пет типа проблемни котки според зоопсихолози

Пет типа проблемни котки според зоопсихолози

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Американски зоопсихолози смятат, че съществуват пет типа проблемни котки, които са с различен начин на поведение, но то обикновено е свързано с начина им на живот. Отношението на стопанина към котката има голямо значение за това към кой тип се отнася неговата любимка.

Първият тип е агресивната капризна котка, която прави само това, което иска. Това са разглезени от самото си детство котки, които никога не разбират думата не. За да не се превърне котката в капризна, още когато е малка, е добре да я взимате, когато проявява капризи, и да я галите.

Не се препоръчва да удряте котката независимо от възрастта ѝ. Ако котката ви одраска, веднага престанете да играете с нея, кажете със силен глас не, и не ѝ обръщайте внимание няколко минути. Обикновено агресията на котките е предизвикана от страх. Ако котката започне да драска с нокти по гладка повърхност, това означава, че тя губи контрол над ситуацията. Тогава котката трябва да се завие в топла кърпа, това ще я успокои.

Често този тип котки съскат и се опитват да ухапят стопанина си. Тогава може да напръскате котката съвсем леко с пулверизатор с вода, за да престане да се държи агресивно. Вторият тип проблемни котки са мърлявите писани - те постоянно вадят неща от кофата за боклук, маркират територия и отказват да заравят с пясък нечистотията си в котешката тоалетна.

Ако котката е добре здравословно, най-вероятно тя прави това, защото смята, че не ѝ се обръща достатъчно внимание. По този начин котката се опитва да привлече вниманието на стопанина си. Друга причина може да е страхът, който котката изпитва от някой от членовете на семейството. Само с внимание и галене може да се справите с проблема на този тип котка.

Котки

Третият тип проблемни котки са тези, които винаги се оплакват. Те постоянно мяучат, защото искат да се оплачат от нещо, и постоянно искат да ги гушкат. Те могат да мяучат жално с часове, и то с много силен глас. Често това се случва, защото котката се чувства самотна. Купете ѝ нови играчки, направете ѝ собствено кътче, където да се чувства добре, докато вие сте на работа.

Смята се, че колкото повече говорите с котката си, толкова повече мяуче тя, защото се опитва да ви отговори. Котките на самотните хора мяучат много повече, отколкото котките, които живеят в къща с повече от един човек.

Четвъртият тип проблемна котка е тази, която разрушава всичко. Тя къса пликове, вестници, съсипва дивани и кресла, остри ноктите си, където реши. За да не дере котката любимия ви диван, дайте ѝ парче мокет, което ще е само нейно. Ако котката се катери и постоянно събаря предмети от рафтовете, просто сложете върху тях нещо, което да е леко и нечупливо - например пластмасова чаша или празен флакон от дезодорант.

Когато котката скочи следващия път, тя вероятно ще бутне предмета и ще се стресне от звука от падането му. Най-вероятно животното ще помисли добре, преди да скочи следващия път на същия рафт. Ако котката гризе кабели, е добре да ги мажете с кора от цитрусови плодове, която има неприятен за котката аромат.

Персийска котка

Петият проблемен тип е котката-принцеса, която е с хиляди претенции. Тя спи само където поиска и ви дава да я погалите много рядко, когато тя прецени. Тя отказва да се храни с повечето котешки храни, но винаги иска да опита от вашето ядене. Не се оставяйте да ви манипулира, защото котките са много умни животни и са наясно, че ако докато стопанинът им яде, те го гледат жално, ще получат някое вкусно парченце от масата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest