Манчкин

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Манчкин Порода

Манчкин е котка с необикновен външен вид и се смята за една от елитните породи, ценени от любители и селекционери. Манчкин е верен приятел на четири лапи, който винаги е готов да забрави за всичко останало, ако стопанинът му се появи наблизо. Той е сред дребните породи котки.

История на породата манчкин

Историята на котката манчкин започва през 30-те години на ХХ век, когато в резултат на мутация се появяват котки с къси крака в различни краища на Европа. Породата започва да се оформя през 80-те години на ХХ век, когато в Луизиана, САЩ, се озовава женска котка с къси крака. Тя е чифтосана с мъжки с нормални крайници, но всичките котета от котилото се раждат с много къси крака.

Късите крайници на манчкин са резултат на мутация на ген, който отговаря за растежа на костите на краката. Тази мутация не засяга развитието на гръбнака и той е гъвкав като на останалите породи котки. След като американски селекционери започват да усъвършенстват породата, тя е официално призната и манчкин се допуска до изложби и бързо става популярна в цял свят. Името си породата манчкин получава от името на малките човечета, които са герои в книгата Вълшебникът от Оз.

Стандарт за породата манчкин

Мъжките представители на породата манчкин достигат до 4 килограма, женските стават около 3 килограма и половина. Главата на манчкин прилича на широк клин, котките от тази порода са с плоско чело и средно голяма муцуна. Скулите са добре очертани. Мъжките котки имат много по-едри зъби от женските представители на тази порода. Ушите на манчкин са с широка основа и заоблени краища. Очите на манчкин са с бадемовидна форма или с форма на орех и са доста големи. Допустими са жълти, сини и зелени очи. Тялото на манчкин е издължено и мускулесто, крайниците са много къси. Общият вид на манчкин е като на дакел, защото крайниците на тази котка са около три пъти по-къси от крайниците на котките от други породи.

Козината на манчкин може да е къса или дълга. Тя е много мека и е като коприна. Манчкин има по-дълга козина на горната част на бедрата, която оформя панталонки. Опашката на манчкин е много пухкава. Козината на манчкин може да е колор пойнт, едноцветна, в два или три цвята, като се допускат всички възможни цветове. Допустими са светли петна на гърдите.

Грижи за манчкин

Манчкин

Манчкин има нужда да бъде къпан веднъж на три месеца, а козината му трябва да се разресва по-често, ако е дълга, и един-два пъти седмично, ако е къса. Не се препоръчва козината на манчкин да се суши със сешоар, защото тези игриви котки не обичат силния шум. Очите и ушите на манчкин редовно трябва да се почистват, за да се избегнат инфекции. Манчкин има нужда от свое легло, където да се чувства господар, тъй като заради късите крачета тази котка трудно ще се катери по леглото на стопанина си, освен ако не използва ноктите си. Манчкин има нужда от много играчки, за да се забавлява, докато стопанинът му е навън, за да не се заеме с това да унищожава меките мебели в къщата.

Обучение на манчкин

Манчкин е умно животно, което се учи лесно да изпълнява различни команди. Обучението на манчкин може да започне след четвъртия месец от живота на котенцето, и да отнема не повече от пет или десет минути дневно. Постепенно минутите за обучение и сложността на командите могат да се увеличават, но не трябва да очаквате от котенцето, че ще ви носи пантофите. Манчкин е котка, която лесно може да се научи да бъде разхождана с нагръдник и повод.

Хранене на Манчкин

Може да храните манчкин с висококачествени гранулирани или консервирани храни за котки или с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти, добавяйте в менюто на манчкин редовно витамини и минерали. Манчкин с удоволствие ще хапва всички видове месо, освен свинско, овнешко, патешко и гъше. Те са прекалено мазни за котките от тази порода. Месото винаги трябва да се дава сварено или печено, както и субпродуктите.

Не се препоръчва да давате на манчкин мазни, пикантни, солени храни, пържени храни и пушени меса и риба. Сладките и тестени изделия също не са подходящи за манчкин. Не са полезни за котките от тази порода също така картофите, бобови култури, сурова риба, каквито и да е кокали. Манчкин може да хапва кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварена елда, различни видове плодове и зеленчуци.

Заболявания на манчкин

Манчкин може да страда от заболявания на двигателната система, както и от проблеми със зрението. Много рядко манчкин може да страда от дерматологични заболявания.

Котка Манчкин

Любопитни факти за манчкин

Котките от повечето породи се изправят на задните си лапи, за да видят нещо, което се намира по-нависоко. Котките от породата манчкин сядат на дупето си и цялата им тежест пада върху него и върху опашката. Манчкин може да остане в такава поза много дълго време, а малките му предни лапички го карат да прилича на кенгуру. Затова в началото много хора са наричали манчкин кенгурова котка.

Манчкин лесно се сприятелява не само с други котки, но и с други видове животни. Дружелюбният му характер го кара да се сприятелява с непознати хора.

Манчкин е известна като котка с кучешки характер, тъй като в момента, в който види стопанина си, тя започва да се върти около него и постоянно се опитва да го накара да играят заедно.

За разлика от други породи котки Манчкин няма нищо против преместванията и с удоволствие живее в ново жилище, стига, разбира се, с нея да е стопанинът му.

Манчкин се разбира прекрасно с деца и няма шанс да ги нарани, колкото и да го обличат като кукла и да си играят с козината му. Към хората манчкин не проявява агресия никога, но ако бъде атакуван от друга котка, може да излезе победител. Въпреки късите си крачета манчкин има много бързи реакции.

Недостатъци на манчкин

Има голяма вероятност манчкин да маркира помещенията, независимо дали имате женски или мъжки представител на породата. В подобни случаи единственият изход от ситуацията е животното да бъде кастрирано. Заради дългия си гръбнак и късите си крачета Манчкин не трябва да скача от високо, защото има опасност от травми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest