miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Вярно ли е, че белите котки са глухи?

Вярно ли е, че белите котки са глухи?

Вярно ли е, че белите котки са глухи

Специалистите отправят предупреждение към всеки бъдещ стопанин на мъркащ домашен любимец, че сред котките с бяла козина се срещат глухи по рождение екземпляри. Тези животни могат да оцелеят само с помощта на човека.

Установено е, че при белите британски котки се наблюдава висок процент смъртност първият ден след раждането. Причина за това се смята, че е генът W, заради който котките са с бяла козина. Достатъчно е този ген да бъде наследен от единия родител.

По време на ембрионалното развитие този ген блокира клетките, които отговарят за пигментацията на козината. Заради този злощастно появил се ген, развъдчиците на персийски котки с бяла козина спазват изискването котката да не се чифтосва с партньори с друга окраска.

Това наследено генетично заболяване при котките е резултат на дегенеративни промени във вътрешното ухо. Много често то се съпровожда от синьо оцветяване на ириса, тоест най-често глухи са синеоките бели котки. Това е така, защото генът, отговарящ за белия цвят на косъма пречи на пигментацията на ириса и той съхранява първоначалния си син цвят.

Глухотата при котките може да засяга едното или двете уши. При котки с различен цвят на очите, обикновено животното не чува с ухото, което се намира от страната на окото със син цвят.

По-голямата част от котетата с бяла козина са напълно глухи, над 50 процента от тях, а според някои изследователи глухи са около 70 процента. Дегенерацията се случва още в първите седмици след раждането. Още тогава мозъчният ствол не реагира на звукови дразнения.

Възниква въпросът глухотата на белите котки може ли да се определи като инвалидност. Отговорът на специалистите е, че това не е инвалидно състояние. Те се раждат с тази липса и не се налага да се приспособяват в по-късен етап от живота към нея.

Глухота при котките

Как се ориентират глухите котаци в света около тях?

Малкото котенце се ориентират с помощта на останалите си сетива - зрение, обоняние и осезание. Във времето тази им способност се изостря и доразвива. Когато стопанинът на такова животно приближава, те знаят това, защото чувстват вибрациите по пода и реагират.

Вижте и породи котки с бяла козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати