miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Треска от одраскване от котка

Треска от одраскване от котка

Треска от одраскване от котка

Одраскването от котката може да е следствие, както от игривия характер на питомеца, така и ако дразните котката например. Ако не обработите раната, както и ако не следите за здравето на котката, тогава от одраскването можете да се заразите с различни заболявания. Особено опасно е това, ако сте наранени от улична котка, тъй като това повишава риска от инфекции.

Ноктите на котките са им необходими не само за ловуването и самозащитата при дадени ситуации, но и за да се придвижват свободно по дърветата. Те са извити и имат формата на кука, като така се гарантира достатъчно сцепление с повърхността. Особеностите на формата им способства и за натрупването на мръсотия, както и патогенни микроорганизми.

По време на одраскването се образува открита рана с капилярно кървене. Патогенните микроорганизми проникват в кръвта и при нисък имунитет могат да провокират развитието на различни заболявания.

Едно от най-опасните заболявания при котешко одраскване е фелинозата. Болестта се предизвиква от хламидии, които попадат в кръвта на човека. При него се забелязва продължителен латентен период, като в острата си форма е много опасно. При липса на адекватно лечение води до лимфаденит, а също така и до ред други усложнения. Най-често боледуват децата, тъй като имунната им система не е в състояние да се справи с хламидиите самостоятелно.

Одраскването на котката изглежда като незначително нарушаване на горния слой на кожата, като понякога може да има леко кървене. При липса на обработка, патогенните микроорганизми попадат в кръвта и могат да доведат до следите симптоми:

Треска от одраскване от котка

- Треска от котешко одраскване;

- Оток на раневата област;

- Нагнояване;

- Раната не заздравява;

- Болезнено усещане.

Ако сте били одраскани от котка, веднага обработете раната. Ако е била улична, тогава задължително посетете медицинско лице. Както и сами разбирате, здравословните проблеми, които могат да предизвика дори малкото на вид котешко одраскване, са доста големи, ако котката е болна. Именно затова, ако имате котка, тогава задължително трябва да има всички котешки ваксини. Обезпаразитяването на котката също е задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати