miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кога котката я боли корем и как да разберем?

Кога котката я боли корем и как да разберем?

болки в корема при котката

Болката в корема при котките е един от най-разпространените симптоми, с които хората се обръщат към ветеринар за помощ. Причините за това могат да са различни, но както показва медицинската практика, най-честите предпоставки за този здравословен проблем при котките е запекът, хранително отравяне и инфекциите.

Какви са причините?

Съществуват различни фактори, които могат да провокират болките в областта на корема при котката, като често това е развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочната система.

1. Запекът често може да тревожи любимеца ви, ако не го храните правилно, както и поради попадането на чужди тела или чревни паразити. Питомците с това оплакване започват да мяукат различно от обикновено и си личи, че котката я притеснява нещо. Също така, може да бяга хаотично в дома, опитвайки се често да се изходи.

2. Инфекциите могат също така да предизвикат силни болки в корема на котката. Някои от тях са много опасни и дори са животозастрашаващи. Животното може да има трудности при храносмилането на консумираната храна - диспепсия. Често общото състояние се влошава, температурата се повишава, изпражненията се нарушават (понякога в него присъства кръв).

3. Алергичната реакция при котката е другата възможна причина за болките. Това води до неправилно храносмилане при котката и постоянно натрупване на газове. Вследствие на това се разтяга коремната стена, от където идва и болезненото усещане при животното. Това води до нарушена дефекация, както и хроничен запек при котката, ако не се лекува.

4. Панкреатитът при котката също не бива да се подценява, като той се дели на остър и хроничен. Първото състояние се характеризира със силна опасваща болка, а второто - с тъпа. Ако котката страда от това заболяване, тогава в нейните изпражнения може да има примеси на кръв.

котка със стомашни проблеми при ветеринар

5. Отравянето при котката отново може да доведе до силни коремни болки. Именно затова е много важно да внимавате какво яде котката ви.

Разбира се, че това са едни от най-честите причини, но както и сами се досещате, болките в корема при котките могат да бъдат предизвикани от много различни фактори. Във всеки един случай обаче, ако забележите че котката ви не се чувства добре, трябва да посетите ветеринар.

Понякога лечението включва и хирургическа намеса или е само медикаментозно, тоест в зависимост от причините на болките. Правилната диагностика е изключително важна и само професионален ветеринар ще може да разберете, какъв е здравословния проблем на любимеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати