miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките и алергените, които отделят

Котките и алергените, които отделят

Алергия към котки

Има много хора, които са алергични към котки. Това не е странно. Котките са много силен алерген.

Повечето хора не знаят, че реакцията към котката може да се появи години, след като живее в семейството. Това е много неприятна и тежка ситуация, защото котето вече е станало част от семейството и евентуалната раздяла с него ще бъде много тежка.

Защо е възможно след години да се прояви алергична реакция към домашния любимец, след като до момента всичко в съвместното съжителство с пухкавата писана е било безпроблемно?

Такова развитие на нещата може да се получи, ако човек прояви алергия към определени белтъци на молекулите, предизвикващи алергични пристъпи. Освен това с напредване на възрастта, вашата мъркаща приятелка отделя повече пърхот. С него се отделят и частички мъртва кожа и линееща козина, които разпространяват алергените, отделени от слюнката и мастните жлези на животното.

Добра новина е, че кастрираните котки отделят по-малко причинители на алергии.

Битува разбирането, че има породи котки, които са хипоалергични животни. Това не е вярно. Просто има породи, които отделят по-малко дразнители.

Хората, които знаят, че са алергични към котки, трябва да избират много внимателно своя домашен мъркащ любимец. Изборът трябва да се направи по козината на котката. Тези, които губят по-малко косми при линеене, отделят и по-малко причиняващи алергия дразнители. Такава порода е Корниш Рекс.

Другата възможност е котка без козина. Такава порода е Донски Сфинкс например. И те също отделят белтъци, които предизвикват алергии, но по-лесно се отмиват от лишената от козина кожа.

Породи като Персийка котка например имат гъста космена покривка. Те линеят много през цялата година и козината им лети навсякъде. При тях едно от разрешенията е честото подстригване на котката, както и всекидневното разресване на козината.

Фурминаторът, различните спрейове за разресване, ръкавиците за обиране на космите са задължителни за поддържане на котешката козина, за да не се отделят прекалено много косми. Хигиената в дома също трябва да бъде на висота, за да се избегне опасността от развитие на алергична реакция в по-късен етап, когато вече си имате работа с възрастна котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати