Породиста или непородиста котка да изберем

Породиста котка Манчкин

Ако обичате домашния уют, спокойствието и тишината, ласкавото и мило отношение и искате да ги споделите с домашен любимец, това без съмнение трябва да бъде котка. Котките са търпеливи, сладки и мързеливи, много чисти и спокойни и създават невероятно задушевна и приятна атмосфера в дома.

Когато изборът да се приюти животинче, което да споделя дома със семейството, е паднал върху коте, остава още един въпрос: Породиста или непородиста котка да избера?

Породисти котки

За хората, които обичат да планират всичко в живота си и не обичат изненадите, породистите котета са разумен избор. Така ще знаете какво да очаквате от вашия нов домашен приятел по отношение на грижите, които изисква, както и на особеностите, които породата демонстрира.

Съществуват над 100 породи котки, разделени в основни групи - на дългокосместите котки и късокосместите котки. От дългокосместите най-изявената порода е персийската котка, от късокосместите британските и американска късокосместа котка. Вариациите при тях са наистина многобройни, но все пак породите имат своите отличителни черти, които се наблюдават при представителите на вида.

Котка Манчкин

Взимайки си породиста котка, ще знаете предварително с какъв външен вид е се отличава и какво поведение е характерно за породата. Например котетата от вида Манчкин се характеризира с къси крачета и опасността котето да се качи до тавана може да се изключи. Това е и порода, от която се очаква спокоен и приятен нрав и е подходяща за хора с подобен характер.

Това, което може да се окаже неприятна изненада при породистите животни, е евентуално смесване в самата порода с цел да се запази чистотата на линията и котето да е податливо на някои генетични заболявания, или да покаже изявени някои проблеми в поведението на съответната порода. Най-добре е да се потърси информация за родителите и да се провери дали не са от същото родословие. Ето и още информация, която ще ви помогне да се ориентирате при избора на породиста или непородиста котка.

Кръстосани породи котки

Избор може да се направи от така наречените кръстосани породи. Това са котки от породисти родители, които са от различни породи. Поколението наследява външните белези и поведение, характерно за родословието на двамата родители.

Непородиста котка

Непородисти котки

Те са най-често срещани. Това, че са смесени, не ги прави по-лош вариант за избор. Единствените изненади са, че няма предварителна информация колко голямо ще бъде котето, когато стане възрастно, и какъв характер ще покаже. Това обаче не може да бъде сериозен довод, тъй като и при породистите важи това, което и при хората - всеки е индивидуалност със свои особености.

Каквото и да бъде избраното коте, най-важното е да бъде обичано и желано. Котките усещат любовта на своите стопани и я връщат умножена.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати