miau.bg»Статии»Живини»Домашни любимци за деца

Домашни любимци за деца

Заек за домашен любимец и дете
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Децата и домашните любимци се погаждат много добре. Нещо повече, малчуганите обичат да си играят с животни. Затова в тази статия ще разгледаме най-подходящите домашни любимци за деца.

Куче

Кучетата и децата се погаждат отлично. Има само един недостатък на тяхното съжителство, кучетата изискват много грижи. Преди да доведете домашен любимец от този животински вид вкъщи, убедете се, че се отнася добре с децата у дома.

Кучето е отличен домашен любимец за срамежливо и по-затворено дете. Освен че създава усещане за сигурност и малчуганът се чувства защитен в неговата компания, кучето ще се превърне в неговия най-добър и верен приятел, с който дете ще започне да говори и споделя. Това е важно за бъдещото самочувствие и психиката му.

То няма да се чувства самотно, макар все още да няма група от приятели на своята възраст заради интровертността си. Има определени подходящи породи кучета за деца, които се чувстват по-добре в компанията им от други.

Имайте предвид и факта, че загубата на домашен любимец е огромна мъка за голям човек, та какво остава за дете. Ето защо, преди да вземете кучето на детето си, потърсете информация за различни породи и тяхната продължителност на живот. Най-добре е да вземете пале, което да бъде дълги години до вашия малчуган.

Котка и дете

Рибки

Рибките са тихи, непретенциозни и красиви за наблюдаване. Те са идеалния избор за първи домашен любимец. Оставете децата си да изберат видове рибки, за които да се грижат. Почиствайте редовно аквариума, проверявайте температурата на водата. Но оставете ежедневното хранене на децата си.

Специфичното при рибките като домашни любимци е да проучите кои видове могат да съжителстват заедно. Тези представители на водния свят трябва да бъдат подбрани внимателно, защото в противен случай аквариумът може да се превърне в бойно поле за територия.

Котка

Котките са пухкави сладурчета, които децата харесват. Но не всички деца им даряват вниманието си. Шумните и палави деца се радват повече на котки. Всъщност те са подходящо приятелче за хиперактивните деца, тъй като козината и мъркането им действат успокояващо.

Ако си взимате домашен любимец от този вид, трябва да сте сигурни, че ще има кой да го храни и да му чисти котешката тоалетна. Знаете, че тези животни си имат собствен характер, ето защо някои породи котки са по-подходящи за деца от други.

Костенурка като домашен любимец

Друга важна особеност, на която да обърнете внимание, преди да вземете котка на детето си, е да проверите дали то не е алергично към този вид домашни любимци. Алергията към котки е доста често срещана.

Папагал

Децата, обичащи музиката, ще оценят присъствието на папагалче в дома ви. Птиците са чудесен избор за семейство с малко жилищно пространство. Те са пъстри и сладкопойни. А и са лесни за отглеждане. Може дори да ги научите да говорят или поне да казват някои фрази. Те са изключително интелигентни животни, които могат да бъдат обучени на различни команди.

Тук трябва да помислите много добре какъв вид папагалче ще вземете за детето си, тъй като повечето птици са известни с това, че живеят по двойки. Тоест - папагалът трябва да си има половинка. Ако вземете вид, който не може да живее без компанията на още един, има опасност скоро да загине от мъка и самота. Пък и две папагалчета са много по-забавни от едно, повярвайте ни!

Хамстер

Хамстерите са добра идея за семейство с малко жилище и малки деца. Към тях можем да добавим и морските свинчета, които отлично се разбират с деца и са най-общителният от всички видове гризачи. Недостатък е, че трябва да се полагат много грижи и за двата вида животни. Освен това клетките редовно трябва да се почистват, иначе миришат.

Костенурка

Убедете се, че детето ви обича костенурки, преди да му вземете. Някои деца се плашат от вида на тези бавни животни. Но те са цветни, интересни и забавни за наблюдаване. Детето със сигурност ще се радва да ги научи да си играят, да ги гледа как се разхождат в дома ви. Бавните им движения са очарователно смешни. Тук говорим за сухоземните костенурки, разбира се. Може да вземете на детето и водна, но тогава то почти няма да има допир с нея.

Сухоземните костенурки са любимци, които не предизвикват алергии, живеят много години и са изключително забавни. За тях е важно да почистване редовно клетката им, защото иначе се носи неприятна миризма.

Зайче

Зайчето е сбъдната мечта за много деца. Плюшени зайчета, зайчета от анимационните филми, зайче на опаковката на любимото какао, заобикалят децата. Затова те инстинктивно се насочват към този домашен любимец. Когато си взимате зайче, убедете се, че то обича децата. Някои зайци не обичат да бъдат галени. Иначе зайчетата са лесни за отглеждане и не създават много грижи. Може дори да ги научите на някои команди, трикове или игри.

Не пренебрегвайте факта, че зайчетата имат по-кратка продължителност на живот в сравнение с кучетата и котките например. И все пак всичко завиди от породата. Има декоративни зайчета, които могат да бъдат част от вашето семейство в продължение на години, стига да се грижите правилно за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest