Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-умните породи котки

Най-умните породи котки

Сиамска котка

Ако попитате стопаните на различни котки кои са най-умните сред представителите на различни породи, те веднага ще ви кажат, че това е породата на тяхната котка.

Това е обяснимо, всеки стопанин на котка е очарован от качествата на своя питомец. Все пак от Animal Planеt са направили проучване кои породи котки са най-интелигентни. За да се стигне до резултат, са определени критерии, според които е правено проучването. Те са следните:

- способност да се адаптират според мястото на пребиваване;

- бързина на изграждане на отношения със стопаните;

- способност за запомняне на команди и повтаряне на упражнения;

- връзка с други животни.

Оценява се и способността на котките да добиват сами храната си. Според тези критерии са определени някои породи като по-адаптивни и сред своите роднини. Ето кои са най-умните породи котки:

Канадски сфинкс

Канадски сфинкс
Снимка: pickapaw

Тази порода е лидер по интелект. Експертите са останали очаровани от начина, по който Сфинксът реагира на ежедневните ситуации. Той много бързо се привързва към стопаните си, а знае и как да покори сърцата на неговите гости. Животните от тази порода обичат вниманието, готови са винаги да се забавляват и играят с всеки, който пожелае да им бъде партньор в забавленията. Определено са доста умни котки.

Турска ван

Турски Ван

Тези животни много лесно се обучават. Запомнят всички трикове и дори са готови сами да измислят смешни движения, само за да спечелят любовта на своите стопани. Ако имат любима играчка, те са постоянни в интереса към нея и я търсят, докато я намерят.

Сиамска котка

Сиамска котка

Сиамските котки се отличават с изключително любопитство. Те са в състояние да запомнят различни команди и дори могат да изпълняват заучени трикове. Но обучението им е трудно, защото имат непокорен темперамент и е нужно много търпение, за да бъдат обучени.

Тонкинска котка

Тонкинска котка
Снимка: Phaithai Cattery

Представителите на тази порода са много активни, интелигентни, социални и имат нужда от много внимание. Те имат много добра памет и дори чувство за хумор, което им отрежда място сред интелигентните представители на вида.

Руска синя котка

Руска синя котка

Представителите на тази порода са много умни същества. Синята котка може да се превърне в дресиран домашен любимец. Тъй като са високо интелигентни, тези котки може да откажат да изпълняват команди, ако я карат да играе като клоун пред гостите на стопанина.

Бурманска котка

Бурманска котка
Снимка: Catster.com

Тази писана е много любознателна. Тя е сред най-умните породи котки. Обича да следва стопанина си у дома и да наблюдава неговите занимания. Обичат да играят, разбират се добре с други домашни любимци и са весели и общителни. Всяка котка може да покаже най-доброто от себе си, ако чувства любовта и вниманието на своите стопани. strong

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest