Miau.bg»Статии»Рептили»Предизвикателствата в отглеждане на влечуго

Предизвикателствата в отглеждане на влечуго

Влечуго

Способни ли сте да си отгледате влечуго? Много от вас ще поклатят глава, представяйки си хищните челюсти на алигатора или мощното туловище на анакондата. Въпреки това булото относно влегучите се сваля постепенно, превръщайки страшния образ от миналото в миловиден домашен любимец.

Да си взема ли влечуго?

Относно предимствата на влечугите спрямо бозайниците – те не притежават козина, а вместо това имат дебела рогова покривка, правейки ги идеални за тези, алергични към животински косми. Рептилите обичат вашата компания, но няма да жадуват за нея, както една котка. Освен това са много тихи, което ще е предимство за съседите ви.

Когато говорим за хранене, влечугото може да бъде нахранвано един-два пъти седмично, което намалява нуждата от мъкнене на 20-килограмови торби със суха храна всяка седмица. Противно на всички твърдения, тези екзотични животни също така показват близост и са способни да бъдат социализирани!

Правилен избор на влечуго

Също както куче, коте или рибка могат да са неподходящи за едни, така и гущерче или костенурка не биха допаднали на други. Все пак рептилът изисква по-специфични грижи, на които трябва стопанинът да се отдаде. Импулсивното купуване на животно често приключва с неговото изоставяне или разболяване поради немърливост.

Влечуго

Грижи за влечуго

Влечугите са невзискателни животни, но това не значи, че може просто да ги оставите да се оправят сами. Изискванията им за светлина, топлина и влага предполагат предварителна подготовка на помещението и терариума. Тези животни са с непостоянна температура и големите амплитуди не им се отразяват добре.

Отговорност към влечугото

Не е добре се доверявате на седемгодишното си дете, когато горещо обещава, че ще се грижи за прекрасната игуана от другата страна на витрината. От едно влечуго дребосъците могат да научат изумителни уроци, освен да разширят познанията си за животните, но вие като възрастен трябва да поемете грижата и отговорността за новия член на семейството. Лоша е идея да натикате екзотичното животно в хола, ако сте добре запознати, че някой от домакинството изпитва страх от него. Все пак е добре да споменем, че животинчето може да си стои най-спокойно в терариума и да не се разхожда свободно из апартамента.

Обичат ли влечугите да бъдат държани?

Обикновено влечугите не обичат да бъдат вдигани, гушкани и държани. Малките деца често се разсейват в ласките си и могат да ги наранят, затова преценете дали са достатъчно отговорни за такова животно вкъщи. Проучете кои болести по влечугите могат да са опасни и за хората, ако в домакинството си имате бременна жена или индивид с понижен имунитет.

Влечуго

Хигиена при отглеждане на влечуго

Важно е поддържането на хигиена. Колкото по-малко почиствате, толкова шансът за пренасяне на салмонела например е по-голям. Измивайте ръцете си старателно след докосване на животното. Не почиствайте терариума им в кухненската мивка или някъде близо до територията, на която се приготвя храна.

Отдадени ли сте на идеята?

Едно влечуго може да живее от 10 до 20 години, а някои дори повече. Готови ли сте за съжителство с тези дълголетни студенокръвни? Сигурни ли сте, че няма да представляват единствено товар за вас? Имайте предвид, че ако водите динамичен живот, а не сте уседнали на едно място, животното ви ще страда.

Някои бързи сметки

В крайна сметка портмонето ви трябва да реши дали му се нрави закупуването на всичко покрай отглеждането на влечуго освен самото животно. Цените на аксесоарите за рептили могат да бъдат много високи. Нужно ще ви бъде да помислите за подходящ размер терариум, водни филтри и помпи, аксесоари за катерене, калциеви добавки, хранилки, UVA/UVB или други специални лампи, ветеринарни услуги. Списъкът може да бъде удължен спрямо нуждите на даденото животно.

Добре е преди да отнесете влечугото вкъщи, ухилени до уши, да се посъветвате със семейството и ветеринаря си, за да може да се чувстват всички в домакинството комфортно от новата душичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest