Котка Елф

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Котка Елф

Котката Елф е животно с изключително интересен външен вид, което напоследък става все по-популярно не само заради екзотичната си външност, но също така и заради факта, че не предизвиква алергии у хора, които имат непоносимост към козината на домашни любимци.

История на Котка Елф

Породата е съвсем нова - тя е станала популярна едва през 2006 година. Идеята за създаването ѝ обаче се зародила в началото на 90-те години на ХХ век, когато американците Карън Нелсън и Кристен Лидъм, въодушевени от амбициите си, направили експеримент. Те кръстосали Канадски Сфинкс и Американски Кърл и в резултат се появила съвсем нова порода котки. Борбата за признаването на породата продължила дълго, тъй като при кръстосване на хибридни породи котки няма как да се избегне мутацията на гените, а това не се одобрява от повечето фелиноложки асоциации. Затова през 2006 година породата не е с официален статут, а е призната за експериментална и се очаква в най-скоро време да бъде окончателно утвърдена.

Стандарт на Котка Елф

Котката Елф е уникална заради външния си вид - липса на козина, интересни очи и огромни уши, широки в основата и стеснени към върха. Върховете на ушите на Котката Елф са извити и са насочени към средата на главата на животното. Теглото на мъжките представители на породата Елф достига до 7 кг, женските са по-дребни. Тялото на Котката Елф е със среден размер, козина липсва, но има и изключения, при които има козина по крайниците, опашката и ушите. Тялото на Котка Елф е гъвкаво и има много гънки. Интересна особеност са мустаците и веждите, които може да липсват, а в редките случаи, когато ги има, са представени от единични косми. Кожата на Котката Елф е гладка, има зърниста повърхност и на пипане тялото на котката е много горещо точно поради липсата на козина.

Козината на Котката Елф е с нежен бежаво-сив цвят с петна. Вратът е дълъг, коремът е с форма на круша, обемен и изпъкнал. Главата на Котка Елф е клиновидна. Очите са с форма на бадем и могат да са сини или зелени, допуска се и жълт цвят на очите. Котка Елф с различен цвят на очите високо се цени от любителите на екзотичните породи.

Грижи за Котка Елф

Елф Котка

Котка Елф изисква много грижи и ако не можете да отделите достатъчно време за домашния си любимец от тази порода, по-добре е да се ориентирате към друга порода котки. Към къпането котките от порода Елф трябва да привикват постепенно, тъй като както повечето котки не обичат водата. Почистването на кожата може да става и с влажна кърпа. Тъй като котките от породата Елф нямат козина, те трябва да живеят в добре отоплени помещения.

Температурата на тези котки без козина е по-висока, но заради липсата на козина те не могат пълноценно да контролират топлината на тялото си. Добре е Котка Елф да има топли дрешки през студените месеци. Не е препоръчително дрешките да са от синтетични материали, тъй като може да предизвикат поява на искри от търкането в кожата на Котка Елф.

Голите котки са податливи на дерматити и основна задача на стопаните е да следят за натрупване на мръсотия в кожните гънки. Налепите по кожата са разпространен проблем и те редовно трябва да се отстраняват, за да не предизвикат сериозни кожни инфекции, които трудно се поддават на лечение.

Предвид специфичната форма на ушите на Котка Елф и те имат специална нужда от внимание и поддръжка - особено задната им част. Котките от тази порода обикновено нямат проблеми с очите, но при поява на зачервяване, подуване или обилен секрет трябва да се обърне внимание и да се потърси ветеринарна помощ.

Обучение на Котка Елф

Котка Елф е много умно коте, но и много своенравно животно. Тя лесно се научава да разбира какво иска от нея стопанинът ѝ, но дали ще изпълни дадената от него команда, зависи само и единствено от моментното ѝ настроение.

Хранене на Котка Елф

Котка Елф

Заради спецификата на възможните проблеми с кожата, повечето селекционери препоръчват котките да бъдат хранени със специализирана храна за голи котки, но това не означава, че любимците не могат да се хранят и с натурална храна. Ако изберете хранене с натурални продукти за Котка Елф, е добре да допълвате менюто ѝ редовно с витамини и минерали, които са много важни, както за добрия ѝ външен вид, така и за здравето ѝ.

Може да допълвате менюто на Котка Елф с кисело мляко, сварена обезкостена морска риба, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварени и сурови зеленчуци, нискомаслена сметана, нискомаслена извара. Не се препоръчва да давате на Котка Елф пушено месо, пушена риба, салами, сурова риба и сурово месо, сурови яйца, мазни меса, мазна и пикантна храна, прекалено гореща и прекалено студена храна, кокали, речна риба, шоколад, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Котка Елф

Котката Елф може да има проблеми със ставите, а също така с кожата, с очите и с ушите. Котката Елф е податлива на сърдечно-съдови заболявания, които могат да се окажат фатални за животното.

Любопитно за Котка Елф

Характерът на тези обичливи и мили котки ги прави чудесни домашни любимци. Котките от породата Елф се разбират отлично с всички членове на семейството и дори със съвсем малки деца. По характер котка Елф е любвеобилна, но изисква много внимание от страна на стопаните си. Котка Елф е ценен член на семейството в буквален и преносен смисъл, защото цената на едно котенце от тази порода е около 2000 долара.

Котката Елф обича да седи в скута на стопанина си или да е близо до него. Котките Елф много добре се разбират с котки от други породи и с кучета. В отношенията с деца Котките Елф са нежни и мили, стига малчуганите да са внимателни. Те не обичат самотата и винаги търсят внимание.

Ако стопанинът на Котка Елф няма достатъчно време за домашния си любимец, той може да компенсира отсъствието си със закупуването на още една котка от същата порода.

Котката Елф обича да пътешества, стига стопанинът ѝ да е близо до нея. За нея не е важен домът, в който живее, а стопанинът ѝ.

Недостатъци на Котка Елф

Котка Елф не понася самотата и може да откаже да яде, ако за дълго време е оставена сама. Котка Елф няма да прояви агресия при смяна на стопанина, а просто ще изпадне в много дълбока депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати