Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Балийска Котка

Балийска Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Балиийска Котка

Балиийска Котка, известна още като Балинезийска Котка или Балинез, е изключително красиво животно и поради тази причина, както и заради дружелюбния си характер, е желана за домашен любимец в много държави по света. Балийска Котка се привързва изключително много към стопанина си и трудно би понесла, ако трябва да живее с друг човек.

История на Балийска Котка

Породата Балийска Котка е сравнително нова - тя е създадена през 50-те години на миналия век в САЩ. Някои селекционери на Сиамски котки забелязали, че понякога в котилото има котенца с дълга козина. Такива котенца не били признавани за Сиамски, но находчиви селекционери решили да създадат нова порода.

Първоначално тя се наричала Сиамска Дългокосместа, но след това получила наименованието Балийска. Със своите меки извивки на фигурата и танцуващата си походка тези котки напомнят на танцьорките от остров Бали и от там идва и името на породата, която е призната официално през 1970 г.

Американската мода към всичко изтънчено е превърнала първоначалните плътни и заоблени форми на предците на породата Балийска Котка в познатите днес екземпляри на породата с издължена муцуна. За подобряване на качествата на породата Балийска Котка се кръстосва периодично със Сиамска Котка. Тъй като имат гени на дългокосместа котка, новородените котенца от породата Балийска Котка могат да бъдат късокосмести или дългокосмести, в зависимост от това, колко силно се е проявил генът.

Стандарт на Балийска Котка

Балийска Котка е с клиновидна издължена глава. Балийска Котка достига до 5 килограма тегло. Ушите на Балийска Котка са големи и издължени, очите са със среден размер, издължени и винаги са сини на цвят. Шията на Балийска Котка е дълга и мускулеста, тялото е мускулесто и изящно, крайниците са дълги и мускулести, предните са малко по-къси от задните, лапите са с овална форма.

Балийска Котка е с дълга, стесняваща се към върха опашка. Козината на котките от тази порода е дълга и лъскава. Цветът на козината на Балийска Котка е само в един нюанс, като на муцуната, ушите, краката и лапите, както и на опашката има тъмни петна. На муцуната трябва да има маска - това е отличителен белег на породата Балийска Котка. Най-разпространени са кафеникавите петна, както и черните. Те обаче могат да бъдат шоколадови или сиво-синкави на цвят.

Балиийска Котка

Грижи за Балийска Котка

Козината на Балийска котка е пухкава, със средна дължина и няма долен слой с мъхчета, затова е достатъчно да я сресвате веднъж седмично. Задължително условие при отглеждането на Балийска Котка е тя винаги да е на топло и сухо място, без течения, защото лесно настива. Балийска Котка има нужда от възможност да тича и да изразходва енергията си. Добре е да купите различни играчки на Балийска Котка, за да се забавлява с тях, докато ви няма.

Обучение на Балийска Котка

Общителността и чувствителността са характерни за Балийска Котка и затова тя има нужда от внимателно и нежно възпитание. Характерът на Балийска Котка е уравновесен и тя с удоволствие ще прави това, което стопанинът й иска от нея, особено ако обучението се провежда под формата на игра.

Хранене на Балийска Котка

Балийска Котка не е придирчива към храната, но е добре да се храни с висококачествени храни - консервирани или гранулирани, за да поддържа доброто си здраве и красивия си външен вид. Можете да храните Балийска Котка с натурални продукти, които трябва да се допълват с витамини и минерали. Допълвайте менюто на Балийска Котка с различни видове зеленчуци - сварени и сурови, с ориз, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварена и обезкостена морска риба.

Заболявания на Балийска Котка

Балийска Котка има склонност към някои наследствени заболявания като проблеми с черния дроб и сърцето. При някои котки от тази порода е повишен рискът от образуване на зъбен камък и гингивит, който може да доведе до изпадане на зъбите. Неглижирането на зъбните проблеми може да влоши общото здравословно състояние на животното, затова са препоръчителни периодични прегледи и почистване на зъбите в домашни условия.

Любопитни факти за Балийска Котка

Балийска Котка е активно и любопитно животно. Щастлива е, когато е център на внимание и с радост ще споделя вашата храна, ще спи с вас под одеялото и ще се опитва да ви помага във всичките ви занимания. Балийска Котка е готова на всичко, за да привлече вниманието на стопанина си и да го накара да си играе с нея.

Тъй като котките от тази порода са много умни, е почти невъзможно да скриете играчките на Балийска Котка в някой шкаф, тъй като тя бързо ще се научи да го отваря, ако вътре е това, което иска.

Балиийска Котка

Балийска Котка има завидни акробатични умения и скача нависоко. Понякога може да седи в скута на стопанина си или да лежи до него и кротко да мърка, докато той гледа телевизия или чете, а понякога иска да играе с него на гоненица или на криеница. Малките се раждат със снежнобяла козина и с времето придобиват характерното за породата оцветяване. Колкото е по-студено, толкова по-тъмна става козината на Балийска Котка. Затова на изложби, на които се явяват представители на породата Балийска Котка, температурата в помещението трябва да е от 25 до 28 градуса.

Балийска котка се разбира добре с деца и с други котки и с удоволствие общува и с дружелюбни кучета. Тъй като Балийска котка е чувствителна към тона на стопанина си, повишаването на тон при общуване с нея може да наранят чувствата й.

Балийска Котка усеща настроението на стопанина си и никога не досажда, ако той не се чувства добре, но ще направи всичко, за да го разведри. Балийска Котка изгражда различни отношения с всеки член на семейството. Предаността на котките от тази порода е безгранична и сравнима с тази на кучетата. Тези котки позволяват да бъдат разхождани на каишка.

Недостатъци на Балийска Котка

Балийска Котка може да бъде много взискателна, когато има нужда от внимание. Принципно котките от тази порода са шумни и не са подходящи за хора, които обичат тишината. Вокалните способности на Балийска Котка варира от тихо мъркане до настойчиво мяучене.

Специфичните звуци могат да бъдат дразнещи за някои хора, макар че любителите на породата ги намират за приятни. Балийска котка много тъжи, когато стопанинът й не е до нея. Тя трудно се справя със самотата, затова не се препоръчва за хора, които не си стоят вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest