Котка Корат

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Котка Корат
Снимка: CatTime

Котка Корат е изключително красива порода, която е известна с аристократизма си и добрия си характер. Котка Корат е много популярна в САЩ, но през последните години красотата й покорява и европейските страни, където печели призови места на конкурси.

История на Котка Корат

Историята на котка Корат започва преди около десет века в Тайланд. Първите писмени свидетелства за Котка Корат са от XIV век и още тогава това красиво животно е било на почит.

Наименованието на породата идва от името на тайландското плато Корат, на което прародителите на съвременните представители на породата живеели и ловували сред високите растения. Платото Корат се намира в близост до североизточната граница на Тайланд и от древността е било известно с красивите си котки, които се славели като страхотни ловци. Местните жители ги ловяли, опитомявали ги и ги отглеждали в домовете си, за да им помагат да се борят с гризачите.

Смята се, че котка Корат не се е променила през вековете и прилича на прародителите си. В древен Тайланд Котка Корат е била символ на щастие и когато някой подарявал котка от тази порода на близък човек, това се смятало за голям жест. През 60-те години на ХХ век котка Корат попада в САЩ, където е приета изключително добре от фелиноложките асоциации. Породата е призната след около шест години. Във Великобритания котка Корат попада едва през 70-те години на ХХ век, и с времето става все по-популярна сред европейците, които ценят красотата и характера й.

Стандарт на Котка Корат

Котка Корат достига до 4 килограма тегло, рядко стига до повече. Размерите и цветът на котка Корат напомнят на тези на Руска Синя котка. Очите на котка Корат са с кръгла форма и са маслинено зелени на цвят. Те са много големи, което придава невинно изражение на муцунката на котка Корат. Котка Корат се ражда със сини очи, те стават зелени едва към втората или третата година от живота й. Допустимо за породата е очите на котка Корат да са с кехлибарен цвят. Ушите на котка Корат са сравнително големи, със заоблени краища и с широка основа. Носът на котка Корат е много малък и е розов, лилав или светлокафеникав.

Главата на котка Корат по форма прилича на сърце. Котка Корат е мускулесто животно, с грациозни крайници и гъвкаво тяло. Козината на котка Корат е много къса, без долен косъм, и на пипане прилича на кадифе. Козината на котка Корат е със сребристо синкав цвят. Всяко друго оцветяване на козината се смята за отклонение от породата. И най-малкото бяло петънце по козината на котка Корат се смята за дефект и такава котка не може да участва на изложба.

Опашката на котка Корат е средно дълга, дебела е в основата си, а към върха става все по-тясна.

Грижи за Котка Корат

Котка Корат
Снимка: CatTime

Козината на котка Корат няма нужда от много грижи - достатъчно е да я разресвате веднъж седмично или да я избършете с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Тъй като долният слой на козината на котка Корат отсъства напълно, трябва да се внимава с температурата в помещението и котка Корат да не се излага на течения, тъй като може да настине. Ако котка Корат живее на двор, е добре през нощта да се прибира в дома, в който живеят стопаните й, защото трудно понася тяхната липса.

Обучение на Котка Корат

Котка Корат е изключително умно животно и лесно може да разбере какво е разрешено да се прави и какво - не. Тя може да бъде научена да изпълнява елементарни команди. Въпреки че може да знае перфектно командите, котка Корат може да откаже да ги изпълнява, ако не е в настроение. В такива случаи не се препоръчва котка Корат да се наказва, защото най-вероятно занапред изобщо ще се откаже от идеята да се включва в процеса на обучение.

Хранене на Котка Корат

Котка Корат не е претенциозна по отношение на храната и може да се храни както със суха храна и консервирани храни за котки, така и с натурални храни. При хранене с натурални продукти не се препоръчва да се дава на котка Корат мазно месо, кокали, пушена риба и пушено месо, сладки и тестени изделия, сурови яйца, сурово месо и сурова риба.

Заболявания на Котка Корат

Котка Корат е със сравнително крехко здраве. Тя е изложена на опасност от наследствено заболяване, известно като костна дисплазия. При него костите не могат да се развият и животното не оцелява. Това заболяване се развива заради генна мутация. Котката може да загине само ако е наследила дефектни гени и от двамата си родители.

Ако е наследила дефектните гени само от единия си родител, котка Корат става носител на тези дефектни гени, но оцелява. Котка Корат страда често от заболявания на дихателната система, което е свързано с настинки заради излагане на студ и течения. Котка Корат може да страда от заболявания на двигателната система и на мускулите.

Любопитни факти за Котка Корат

Котка Корат става зрял екземпляр едва към петата си година, до навършването на тази възраст има характер и поведение на малко котенце. Котка Корат има добродушен спокоен характер и тъй като не е особено палава, е подходяща както за деца, така и за възрастни хора.

Котка Корат силно се привързва към стопанина си и много трудно може да понесе раздялата с него. Те имат нужда от постоянно общуване със стопаните си, за да се чувстват добре и при смяна на човека, който се грижи за тях, могат да изпаднат в депресия и дори да откажат да се хранят.

Котка Корат трудно понася самотата, затова не е подходяща за хора, които по цял ден не са си вкъщи и много пътуват. Въпреки че не е капризна като сиамката, котка Корат има голям набор от звуци, които използва, когато иска да обясни на стопанина си, че иска нещо от него.

Най-много представители на породата Корат има в САЩ. Там изискванията за породата са изключително високи и се ценят само котки с доказано родословие. Котка Корат се развъжда в Канада и Австралия, а напоследък и в европейски страни. В САЩ и Европа се ценят най-високо котките Корат, чиито родители са живели в Тайланд и това се доказва с документи за родословието на животното.

Недостатъци на Котка Корат

Единственият недостатък на котка Корат е нейният страх от шум. Поначало котка Корат е животно, което е много чувствително, затова само някои представители на породата могат да бъдат участници в изложби. Силният шум притеснява котка Корат и тя трудно го понася, затова трябва да е сигурно, че може да се справи с шума на изложбата, преди да се реши дали ще участва в надпреварата за котешка красота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest