Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Любопитни факти за кърлежите

Любопитни факти за кърлежите

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Кърлежи

Кърлежите са голяма опасност през лятото не само за домашните любимци и за селскостопанските животни, но също така и за хората. В света съществуват над 850 вида кърлежа и всички те пренасят опасни зарази за бозайниците, някои от които са изключително трудни за лечение.

Женският кърлеж от вида Адактилидиум след чифтосване има в утробата си пет-шест женски и един мъжки, които успяват напълно да се развият още преди появата си на бял свят. Мъжкият опложда женските, които изяждат майка си отвътре. След като тя умре, те излизат заедно с мъжкия, който умира няколко часа след това. Женските живеят четири дни след това, и самите те стават жертва на собствените си малки, които са от женски пол.

Най-малкият вид кърлеж е с дължина едва 0.8 милиметра и дори е в Книгата на рекордите Гинес. Най-едрите кърлежи са с тяло, дълго 30 милиметра, а когато женският кърлеж-гигант се нахрани добре, той става 150 пъти по-голям от първоначалния си размер.

Не всички знаят, че кърлежите са най-активни преди дъжд и когато времето е прохладно, а когато температурите са твърде високи, не са толкова активни. В Япония и Виетнам се срещат водни кърлежи, които паразитират под кожата на риби и водоплаващи птици.

Домашни любимци

Кърлежите издържат много дълго без храна. Много насекоми са издържливи, но кърлежите са истински рекордьори в това отношение. Скорпионът може да не се храни в продължение на две години, докато кърлежите могат да минат без храна повече от 6 години.

Еленовият твърд кърлеж, който е разпространен предимно на територията на САЩ, паразитира основно върху белоопашати елени, но е много опасен за човека, тъй като пренася трудно лечимата анаплазмоза. Кърлежите се появяват на бял свят незаразени от болестите, които пренасят - това са предимно лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза.

Кърлежът се заразява, като ухапе болно животно, и след това пренася заразата. Възможно е кърлежът да ухапе и да падне, затова понякога тези заболявания трудно се диагностицират.

Специалистите съветват след разходки сред природата или в парк да опипаме главата си, за да не е паднал кърлеж от някое високо растение, тъй като симптомите след ухапване обикновено са висока температура и отпадналост, характерни за грип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest