miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Животните имат чувство за хумор?

Животните имат чувство за хумор?

Куче
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който да не е виждал жизнерадостни снимки на усмихващи се животни, споделяни от приятелите му в социалните мрежи. 98% от тях те обаче са плод на ловка измама. Два са вариантите – или фотосите са направени на фотошоп с леко изкривяване на устатата, така че животното да изглежда изпаднало в чистосърдечен пристъп на смях, или стреснатата животинка посредством фотографски похвати изглежда, че се усмихва.

Последни изследвания обаче показват, че всъщност животните имат чувство за хумор и могат да видят определена шега и да оценят смешното в нея. Проучването е направено от италиански учени, които след проведени опити са успели да докажат, че поне орангутаните обичат да се забавляват с хубавите шеги.

Разбира се, в случая опити е силно казано. Всеки е чувал за опити с маймуни и асоциациите не са приятни. Учените не са мъчили по никакъв начин приматите, а са им показвали фокуси. Участник в изследването първо показвал на маймуната чаша, в която имало кестен. Покривал я с кърпа и правил смешни физиономии и жестове с ръце отгоре ѝ.

Същевременно експертът махал тайно кестена и пак показвал чашата. В 99 процента от случаите опитните маймуни падали на земята от смях. Видео за проведените експерименти бе качено в Ю Тюб и за малко повече от две седмици събра повече от три милиона гледания.

Изследването, колкото и очарователно и смешно да е, поставя редица важни въпроси.

Дали животните наистина имат чувство за хумор и дали хуморът всъщност е бариерата, която разделя хората и приматите от останалите животински видове? Разбира се, има редица косвени доказателства, че и другите животински видове имат чувство за хумор.

Няма собственик на куче, който да не може да разкаже поне една реална история за кучешки лудории, които могат да се определят като примитивно чувство за хумор, казва нобеловият лауреат за биология Конрад Лоренц. Най-малко отворените челюсти, които разкриват език и наклонената под ъгъл устата, която се простира почти до ушите, оставят впечатление за смях, допълва той.

Този смях най-често се наблюдава при кучета, които играят, обожавайки стопанина си. Веселието им може да се определи като задъхано. Конрад обаче казва, че този така наречен задъхан смях може да се възприема грешно, тъй като физиологията на кучетата предизвиква широко отворената уста и изплезения език, докато тичат – физиономия, можеща да се характеризира като весела.

Според авторитетния учен след хората и приматите единствените животни, които почти със сигурност имат чувство за хумор, са делфините, като това си твърдение той обуславя на изследване на електрически сигнали в мозъка на морските бозайници в различни ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest