Miau.bg»Статии»Живини»Бръмбар-носорог и Горила са най-силните твари в света

Бръмбар-носорог и Горила са най-силните твари в света

Нина НордНина Норд
Джедай
22534
бръмбар-носорог

Малкият на пръв поглед бръмбар носорог е най-силното животно на планетата. Разбира се слонът може да вдигне много по-тежък товар от бръмбара, но учените са изчислили силата на живите същества спрямо това могат ли да вдигнат повече от собственото си тегло.

Бръмбарът носорог, дължащ името си на интересния рог на главата си, достига едва до 4 сантиметра дължина, но е изключително силен. Той може да вдигне, да хвърли върху гърба си и да носи дълго време тежест, която надвишава собственото му тегло цели 850 пъти. В това отношение той е по-силен и от мравката листорез, която може да носи тежест, надхвърляща теглото и около 50 пъти.

Горилите са много силни примати, чието тяло е изключително мускулесто. Мъжките горили с лекота вдигат големи скални късове, когато искат да покажат на конкуренцията, че са по-силни от останалите. Горилата също е рекордьор по вдигане на тежести, тъй като може да вдигне над главата си тежест, която надвишава теглото ѝ 10 пъти.

Африканският венценосен орел е най-силната птица в целия свят. Тя строи гнездото си половин година и то е достатъчно голямо, че да побира в него антилопи и маймуни, които носи на върха на скалите. Този силен орел вдига плячка, която надвишава собственото му тегло 4 пъти, и лети с нея продължително време във въздуха, без да я изпусне нито за миг.

Горила

Леопардът е един от най-силните представители на семейство котки. Той с лекота пробива с мощните си челюсти черепа на антилопа, а след това я завлича на високите клони на дърветата, за да не му открадне някой плячката. Леопардът може да влачи и да повдигне от земята тежест, която надвишава теглото му само два пъти.

Индийските слонове, които от векове се използват за пренасяне на тежки товари, могат да повдигнат невероятно обемни предмети. Индийският слон без особено затруднение пренася товари, които тежат по няколко тона. Но по отношение на собственото си тегло слонът не е особено силен - той може да вдига тежест, която надвишава собствените му килограми едва 1.7 пъти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest