Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Австралийско Келпи

Австралийско Келпи

Нина 2Нина 2
Новак
34538
Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е красиво куче, което освен с красивия си външен вид е добило популярност като домашен любимец и заради високия си интелект и лоялността си. Австралийско Келпи е куче, което е подходящо за семейства с деца.

История на Австралийско Келпи

Смята се, че Австралийско Келпи е порода, получена от кръстосването на дивото австралийско куче динго с бордър коли. Породата за първи път се споменава в писмен документ през 1870 година. Името на породата идва от думата келпи, която Робърт Луис Стивънсън, автор на "Островът на съкровищата", използва като дума за особен вид вода в един от романите си.

Днес в Австралия има над 100 000 кучета от породата Австралийско Келпи, тъй като тя е изключително популярна. След като е одобрен стандартът на Австралийско Келпи, кучетата от тази порода започват да участват активно в изложби и състезания по аджилити и послушание.

Стандарт на Австралийско Келпи

Мъжките представители на породата Австралийско Келпи достигат до 51 сантиметра височина и са тежки до 14 килограма, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 11 килограма. Главата на Австралийско Келпи е с кръгла форма, муцуната е заострена. Скулите са заоблени. Цветът на носа е в хармония с оцветяването на козината на кучето. Муцуната на Австралийско Келпи леко прилича на лисича. Очите са с бадемовидна форма и са кафяви на цвят. Кучетата, които са със сиво-синкава козина, имат по-светли очи - златисто жълти или сини. Ушите на Австралийско Келпи са изправени, с триъгълна форма и заострени краища.

Вътрешната част на ушите е покрита с козина. Зъбите на кучето са едри, челюстите на силни. Шията е силна и мускулеста, крайниците са издължени и с развита мускулатура, гръдният кош е развит добре, коремът е прибран. Лапите са кръгли, с дебели възглавнички.

Опашката на Австралийско Келпи е дълга, в спокойно състояние кучето я носи отпусната надолу, във възбудено състояние я вдига нагоре и я завива, без да я издига над гърба. Козината на Австралийско Келпи е къса и водоустойчива, на пипане е груба. Козината е оцветена в черно, рижаво, черно с кафеникаво, пясъчно, шоколадово, сиво-синкав.

Куче Австралийско Келпи

Грижи за Австралийско Келпи

Австралийско Келпи се чувства най-добре, ако живее във ферма или в двор със селскостопански животни. То може да бъде отглеждано и в къща с двор и ще е щастливо, че може да тича по цял ден, но трябва да му се измислят различни задачи.

При отглеждане Австралийското Келпи има нужда постоянно да е заето с нещо, мързелът е абсолютно непознат на кучетата от тази порода. Това активно куче буквално не може да седи на едно място, то има нужда да се чувства полезно. Бездействието и скуката са равносилни на присъда за това куче. На открит терен Австралийско Келпи може с лекота да се справи с няколко стотин домашни овце.

Австралийското Келпи може да бъде отглеждано и в апартамент, но трябва да му се осигурят чести дълги разходки, за да е в перфектна кондиция. Козината на Австралийско Келпи трябва да се сресва един-два пъти в седмицата. Ушите и очите на Австралийско Келпи имат нужда от редовно проверяване за развитие на инфекции.

Обучение на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е много умно и добронамерено куче и с лекота схваща какво иска стопанинът му от него. В родината си Австралийско Келпи се научава да помага в грижите за стадо овце още от двумесечна възраст, придружено от по-възрастно куче.

Хранене на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи има нужда от качествена храна за кучета - независимо дали хапва консерви за кучета и гранулирани храни или натурални продукти. Ако решите да храните Австралийско Келпи с натурални продукти, обогатявайте по възможност менюто му с витамини и минерали.

Порода Австралийско Келпи

Австралийско Келпи има нужда от протеини, които може да си набави чрез месо, но в никакъв случай то не трябва да е овнешко или свинско. Сред забранените за Австралийско Келпи продукти са бобови култури, прясно мляко, сурова риба, пушена риба, сурови яйца, пържени и мазни храни, пикантни и сладки храни, тестени изделия, зеле, банани, ананас, грозде, тръбни кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Австралийско Келпи

Не са известни генетично обусловени заболявания на Австралийско Келпи. Кучетата от тази порода може да страдат от инфекции на ушите или очите, както и от стомашни проблеми, които в повечето случаи се овладяват само с промяна на режима на хранене.

Любопитни факти за Австралийско Келпи

Австралийско Келпи е запазило някои от навиците на дивото куче динго, чиито гени носи. Когато се грижи за стадо, Австралийско Келпи събира животните, като се приближава към тях с тяло и глава, които са смъкнати така, че то почти пълзи, сякаш иска да атакува жертва.

Когато трябва да събере овцете накуп, Австралийско Келпи не обикаля животните, а скача върху гърбовете им. Така това умно куче не губи време и може лесно да стигне от единия край на стадото до другия. Ако някоя от овцете се отдели от стадото и се изгуби, кучето от породата Австралийско Келпи ще я открие и ще чака стопанина си да ги намери и двамата.

Интересен факт е, че за да подчинят овцете и да ги накарат да тръгнат в желаната от тях посока, кучетата от породата Австралийско Келпи рядко лаят. Те застават срещу овцата и я гледат втренчено, докато тя не стане напълно покорна. Австралийско Келпи може да тича километри, без да се измори. Това издръжливо куче може да изкара дълго време без храна и вода.

Австралийско Келпи се смята за национална гордост в родината си и не повече от 10 процента от новородените кученца напускат всяка година държавата, за да замина при новите си стопани. Цената на кучетата от тази порода е доста висока. По характер Австралийско Келпи е много послушно куче и в родината си е предпочитана порода за водач на незрящи хора. Кучетата от тази порода работят като помощници на планински спасители.

Недостатъци на Австралийско Келпи

Австралийско Келпи обича да гони всичко, което се движи. Затова ако се разхожда без повод, е възможно Австралийско Келпи да се изгуби, ако подгони някоя котка или друга дребна животинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest