Комар

Нина 2Нина 2
Новак
34548
Комар

Комарът е едно от най-досадните и неприятни за човека насекоми. Заради факта, че не само причинява сърбеж с ухапванията си, но комарът разнася много видове болести, комарът е сред най-вредните насекоми на планетата и, за съжаление, се среща доста често.

Произход на комара

Комарите са се появили пред около 175 милиона години. Според учените, от ухапвания на комари са страдали и дори са умирали много праисторически животни. Естествено, те не умирали от самото ухапване, а от различни видове инфекции и заболявания, които били пренасяни още тогава от тези вредни насекоми.

Съществуват над 300 вида комари. Те могат да се срещнат не само в държави с умерен климат, но също така в тропическите гори, както и в арктическата тундра. Всички видове комари могат да водят активен начин на живот само ако температурата на околната среда е над 12.7 градуса по Целзий. Затова най-голямата концентрация на комари, разбира се, е във влажните и топли гори, в блатата и сухите пустини.

Как изглежда комарът

Комарът е насекомо с много тънко и фино тяло. Дължината на комара е 15 милиметра. Тялото е снабдено с дълги тънки крачета и тесни криле. Цветът на комара е кафеникав, жълтеникав или сивкав в зависимост от местообитанието му. Тялото на комара се състои от глава и гръден отдел с коремче, което е от десет отделни сегмента. Комарът тежи около 2 милиграма, когато е гладен, и около 5 милиграма, когато се е нахранил. Комарът има три чифта крака.

Гърдите на комарите са разделени на три части, които са развити неравномерно. Екзоскелетът на предната част на гърдите се състои от 3 пластини, които позволяват на комара да развие прекалено дълга шия. Комарът има хоботче и уста, която е с челюсти. В устата има нещо като дълги игли и език. Комарите могат да имат до 50 зъба. Женският комар има хоботче, което е снабдено с боцкащи власинки. Мъжките комари нямат такива власинки по хоботчетата си.

С какво се хранят комарите

Мъжкият комар се храни само с нектар от различни видове растения - в това отношение той прилича на пеперуда или пчела. От нектара на растенията мъжкарите получават необходимия за живота им гликоген, който им дава енергия, за да летят и да се размножават. Женската обаче има нужда от допълнителни вещества, за да произведе организмът й яйца и да продължи живота на вида.

Комари

Освен гликоген, който осигурява въглехидрати, на женската й трябват липиди, желязо и протеини. Това тя може да получи само от топлокръвните обитатели на планетата. Затова жертви на комарите стават хората и животните. Белтъчините, които женските поемат при ухапването на бозайник, спомага за строежа на яйцата в организма им.

Когато женският комар се храни с кръв, той увеличава обема си за секунди. Ако не пие достатъчно кръв, женският Комар снася по-малко яйца - около 40 на брой. Случва се при слабо хранене женският комар да не може да снесе нито едно яйце.

Размножаване на комарите

Може да се каже, че комарът е почти земноводно създание. Младостта си той прекарва във водата, а зрелия си живот - във въздуха. Женската снася миниатюрни яйчица на място, където има застояла вода. Тя снася яйчицата едно по едно, след което ги лепи едно за друго с помощта на лепкаво вещество.

Така яйцата образуват нещо като малък сал, който не потъва. Той плува свободно по повърхността на водоема. В един такъв сал има до 300 яйца на комар. След 3 дни яйцата се отварят, като долният им край, който е потънал във водата, се открехва нещо като вратичка. Тогава малките ларви излизат през тези вратички и се гмуркат надълбоко. Тези ларви е невъзможно да бъдат хванати, защото са много пъргави. Ларвата на комара има глава и две големи кафяви очи.

Около устата си ларвата има нещо като мустачки, с които вкарва вода в устата си. Така ларвата поема хранителни вещества. За едно денонощие ларвата поема до 1 литър вода през устата си. Ларвата има тръбичка, която изкарва над водата и с нея си поема въздух. В края на ларвата има орган с четири израстъка, заради което прилича на корабно витло.

С този орган ларвата се движи. След две седмици ларвата ляга хоризонтално на повърхността на водата и се превръща в какавида. Обвивката на какавидата е по-малка от съществото, което се намира вътре, затова то лежи в нея, сгънато на две. В това неудобно положение се развиват краката, кръвосмучещият апарат и крилете на комара.

Докато е какавида, комарът не се храни. Тръбичката на опашката на ларвата, която е служела за дишане, изчезва, и върху какавидата се появяват две тръбички на гърба й. Какавидата живее във водата, но по няколко пъти на ден се показва на повърхността, за да диша. Когато какавидата се показва за последен път над повърхността на водата, тя се спуква и от нея излиза слаб и непохватен комар. Докато се опитва да се изсуши и да разпъне крилете си, комарът използва какавидата като лодка. След като изсъхне напълно, той застава на ръба на какавидата и излита от нея.

Мъжките комари не хапят

Самият акт на чифтосване на комарите е интересен. Мъжкарите образуват облак, който като че ли танцува във въздуха. Те се движат срещу вятъра и излъчват особена миризма благодарение на специални жлези. При танца си комарите разпръскват тази миризма във всички посоки.

Под този облак се образува по-малък облак - от женски, привлечени от мъжкарите. От време на време някоя женска влиза в облака и се спуска към земята в компанията на мъжкар. За да стане това, мъжкарят чува как трептят крилете на полово зрялата женска - те трептят 500 пъти в секунда, и то в специален ритъм. Женската, която не е узряла за чифтосване, трепти с криле в ритъма на мъжкарите. Двойката се чифтосва за секунди и се разделя завинаги.

Любопитни факти за комарите

Мъжките комари никога не хапят. Те дори нямат оръжие, с което да нападат хората и животните. Женската има нужда от боцкащите власинки върху хоботчето си, за да пробие кожата на жертвата си. През есента всички мъжки комари умират. Женските си намират място, където да се скрият през зимата, и спят зимен сън. Ако температурата е под 15 градуса, женският комар спи спокойно цялата зима. През пролетта се събужда и снася първата си порция яйца, с което дава живот на много нови комари.

Вреди от комарите

Комарът може да предизвика сериозни алергии при хора, които са чувствителни към ухапвания от насекоми. Освен това комарът от векове разнася различни видове заболявания, като в топлите страни това е така опасната малария. Комарът е опасен и за животните - той разнася смъртоносната зараза дирофилария сред кучетата. Когато заразен комар ухапе здраво куче, той внася яйца на паразити, които преминават през кръвта и стигат право до сърцето на животното, където се развиват до червеи.

Прочетете също: Как да защитим кучето от комарите

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest