miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Интересни факти за кучетата

Интересни факти за кучетата

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучето е най-добрият приятел на човека и с него са свързани редица интересни факти. Малко известен например е фактът, че кучетата не обичат да бъдат гушкани. За тях това е признак за доминиране, те предпочитат да бъдат потупани или погалени.

Кучетата могат да разбират до 250 думи и жестове, в зависимост от региона, в който са израснали. Те могат да преброят до пет. Затова, ако една женска има повече от пет кученца и някое от тях изчезне, тя не се безпокои особено. Но ако петорката кученца намалее, тя започва да ги търси.

Интелектът на кучетата е като на двегодишно дете. Въпреки това обаче в много държави кучетата са се научили да използват метрото и автобусите, за да прекосяват големи разстояния в търсене на храна и по този начин могат да разширяват територията си.

Любопитно е, че кучетата чуват ултразвук. Специално за да зарадва кучето си, Пол Макартни е записал ултразвук в края на едно от парчетата си. Кучето винаги е с мокър нос, за да усеща откъде идват отделните миризми, които надушва, и да тръгне в необходимата посока.

Чихуахуа

Най-високото куче е немският дог - когато се изправи на задните си лапи, той достига до 2. 20 метра. Най-малкото куче в света е чихуахуа, което се казва Heaven Sent Brandy. То тежи 900 грама. Кучето, което е живяло най-дълго, е кръстоска между бигъл и териер на име Макс. През 2013 той завършил живота си на 30-годишна възраст.

Първият закон за защита на животните е бил приет в Япония през XVIII век. Според този закон убийството на куче се наказвало със смърт, а към уличните кучета всеки трябвало да показва уважение. През XIV век в Русия цената на едно овчарско куче била равна на цената на три породисти коня.

Над 40 процента от собствениците на кучета им разрешават да спят заедно с тях в леглото. Собствениците на кучета се движат с 60 процента по-активно от останалите хора, тъй като трябва редовно да извеждат любимците си на разходки.

Малките от породата чихуахуа се раждат като човешките бебета - с мека фонтанела, която се втвърдява с възрастта. Кучетата от породата нюфаундленд излизат в буквалния смисъл сухи от водата. Козината им никога не се мокри, а лапите им имат специални ципи, благодарение на които тези кучета могат да плуват на големи разстояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest