Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Свещените породи котки

Свещените породи котки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5469
Сиамска котка

Котката е символ на красота, изящество и царско величие още от дълбока древност. Египтяните са тези, които утвърждават котката като свещено животно. Тогава косматите любимци са живеели в позлатени домове и са хранени само с изтънчени храни. Някои от тях дори имали собствени жреци, които им служели. Като цяло животът на котките бил много по-добър от този на повечето египтяни. В Древен Египет котките били свещени.

Любовта на древните египтяни към котките е била напълно оправдана. В тях има неподправен магнетизъм, който пленява всеки. Те са източник на енергия за собственика си, когото всекидневно даряват с топлина и нежност.

В древното египетско общество имало закон, според който при каквото и да било бедствие като пожар, наводнение или земетресение, гражданите са длъжни първо да изведат котките на безопасно място. Чак след това можели да обърнат внимание на децата, старците и другите животни.

Сред другите практики било знатното погребение, което всяка котка получавала. Телата им били поставяни в изящни ковчези от злато и сребро, обсипани със скъпоценни камъни.

Има няколко свещени котки, които са сред най-значимите за Изтока. На първо място това е Бирманската котка, която реално е единствената порода котки, която пред името си носи думата Свещена. Според легендата преди много години великият храм на Бирма се е охранявал от сто малки бели котета от тази порода.

Бирманска котка

Във великия храм в днешен Мианмар гордо се извисявала статуя на богинята Цун–Куанкса, която бди над прераждащите се души. Тя била изработена от злато, а очите ѝ били сапфирени. Главният монах Мун-ха често медитирал пред златната статуя. В това усамотение до него неотлъчно бил котарак Сингх. Докато монахът изпълнявал службата си, котката стояла с часове втренчена в сапфирените очи на богинята.

Една нощ храмът бил нападнат, а Мун-ха бил убит, докато медитирал. Сингх поставил лапи върху господаря си и застинал през богинята. В този момент козината му се покрила със златистия блясък, който струял от статуята, а очите му станали сапфирени. Муцуната, ушите и опашката на животниката станали кадифени и само белите лапи останали непроменени. Така Сингх останал седем дни. На седмия ден той отнесъл душата на своя господар в отвъдното.

Сиамската котка също се смята за свещена, тъй като е потомък на котките от храмовете на Сиам, днешен Тайланд. В миналото сиамските котки са били отглеждани само от висшите класи. Днес те се ценят поради това, че винаги се отплащат подобаващо за любовта, която получават. Същото обаче важи и когато нещо не им харесва.

Свещената котка на щастието Корат също се нарежда сред свещените представители на Изтока. Тя е сред най-почитаните животни в Тайланд. Символ е на различни неща в зависимост от окраската. Най-разпространената традиция е котка Корат да се подарява на булката, тъй като се смята, че ще донесе щастие и благоденствие на младите влюбени.

Вече разбрахте кои са свещените породи котки. А знаете ли кои са свещените породи кучета?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest