Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Откриха гигантска праисторическа костенурка

Откриха гигантска праисторическа костенурка

Гигантска костенурка

Кости на огромна праисторическа костенурка бяха открити случайно в началото на месеца от миньори в разположената в планините на Южна Колумбия мина Пала де ла Менара. Откритите фосили смаяха с огромните си размери палеонтолозите, дошли на мястото.

Първоначалните анализи са показали, че само главата на древното влечуго е била с невероятните 120 сантиметра дължина. Корубата на съществото пък е била с дължина повече от 2.50 метра. Това е най-едрият вид костенурка, намиран досега, категорични са експертите в областта. Откритият екземпляр е поне два пъти по-голям от познатите досега представители на този вид.

Първоначално поради големите размери учените сметнали, че са попаднали на кости на няколко вида праисторически животни, но последвали анализи им показали, че грешат. Установено е, че животното е живяло преди повече от 60 милиона години на територията на съвременна Южна Америка.

Палеонтолозите определят гигантската костенурка като представител на вида Carbonemys cofrinii, т.е въглищна костенурка, което обяснява мястото, на което е била открита. Днес най-големите костенурки са обитаващите Галапагоските острови в Тихия океан. Възрастните достигат тегло над 400 килограма и дължина повече от 1.8 метра.

Учените смятат, че древната костенурка е била тревопасна и се е хранила с плодове и храсти. Поради огромните си размери тя почти не е имала естествени врагове. Изключение правят само няколко хищника, живели на континента по същото време.

Фосил от именно такъв хищник е бил открит във Венецуела в началото на годината - гигантска змия, с дължина повече от 14 метра и тегло от 3 тона. Костите са на познатата на науката титанбоа. Откритият екземпляр обаче се явява един от най-едрите, намирани до момента.

В менюто на гигантската змия влизали крокодили и гигантски костенурки, смятат учените. Смайващо с размерите си влечуго с дължина колкото автобус и тежащото тон и половина е царувало над амазонските джунгли в продължение на два милиона години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest