Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Норвежка Горска Котка

Норвежка Горска Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34544
Норвежка Горска Котка

Норвежката Горска котка е изключително красиво животно, което е гордост за всеки стопанин. Тази интересна порода много се доближава до външния вид на дивите котки, което привлича още по-голямо внимание от страна на любителите на екзотични видове писани.

История на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е обитавала районите на съвременна Норвегия още от праисторически времена. Дългата и гъста козина на Норвежката Горска котка е помагала през вековете на това красиво животно да се справя със суровия климат в Норвегия. Норвежка Горска котка е изключително издръжлива и козината й е помагала да понася капризите на времето. Норвежка Горска котка леко преодолява студа, вятъра и снега. Тази котка е изработила през вековете определени качества, за да може да оцелее.

На първо място това са бързината и способностите да ловува. Съвременната Норвежка Горска котка е домашна котка, която е запазила красивата гъста козина, интелекта и инстинктите на прародителите си, които са живеели в дивата природа. За Европа и САЩ Норвежка Горска котка е сравнително нова порода. Официално породата започва да се оформя през 1699 година. През 1841 година излязла от печат книгата "Норвежки народни приказки", в която се споменават котки с огромна козина.

Според една от версиите Норвежката горска котка се използвала от викингите. Те взели красивите едри горски животни от дивата природа, за да ловят мишки и плъхове по корабите им. Горските котки бързо се приспособили към живота на корабите и се държали като домашни. В резултат на това всеки кораб на викингите трябвало да има няколко горски котки. Постепенно Норвежката горска котка станала част от живота на фермерите. Норвежката горска котка живеела под открито небе и не се налагало да й се дава храна, тъй като тя убивала много гризачи. След Втората световна война породата Норвежка Горска котка е била почти пред изчезване. През този период Норвежка Горска котка започва да се кръстосва с различни други породи котки и така се създава заплаха за изчезване на породата.

Порода Норвежка Горска Котка

Тогава селекционерите взимат мерки, като установяват определени правила за развъждане на котки от породата Норвежка Горска. За да получи една котка статут на Норвежка Горска е трябвало стопанинът й да я покаже пред комисия, която оглеждала дали котката отговоря на всички критерии. Едва тогава тя се регистрирала като Норвежка Горска. В Париж през 1977 Норвежката Горска котка била приета от Международната федерация по фелинология като официална порода. По същото време Норвежката Горска котка била популяризирана в цял свят като един от символите на Норвегия.

Стандарт на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е животно с масивна костна система и плътно тяло. Мъжкарите от породата Норвежка Горска котка тежат от 6 до 9 килограма. Женските тежат от 4 до 6 килограма. Височината на Норвежката Горска котка е 30-40 сантиметра. Козината на Норвежка Горска котка се състои от два слоя, които са водоустойчиви. Горният слой козина е дълъг, мек и блестящ, а долният е много гъст, със специални косъмчета, които отблъскват водата и влагата.

Около шията на Норвежка Горска котка има своеобразна яка. Тялото на Норвежката Горска котка е леко издължено. Опашката е дълга и пухкава, крайниците са дълги, ушите са триъгълни, големи, като на върха имат снопчета косми като рисовете. Очите са много големи, цветът може да е зелен или жълт. Цветът на козината може да е сив, сиво-синкав, черпен, бял, кремав, таби. Възможни са и варианти с петна. Единственото изключение прави окраската, характерна за сиамските котки.

Грижи за Норвежка Горска котка

Норвежката горска котка има разкошна гъста и дълга козина, която трябва да се разресва само веднъж седмично, за да не се сплъстява. По време на смяната на козината - през пролетта и през есента, се препоръчва всеки ден да се разресва козината на Норвежка Горска котка. Козината на Норвежка Горска котка е гладка като коприна, поради което не лети из цялата къща. Ушите и очите на котките от тази порода редовно трябва да се проверяват за инфекции.

Норвежката Горска котка ще е много щастлива, ако в жилището ви има катерушка, на върха на която има къщичка. Въпреки че добре живее в апартамент, Норвежката горска котка има нужда от разходки, които могат да се правят с помощта на специален нагръдник за котки. Трябва много да се внимава, тъй като в момента, в който Норвежката Горска котка види дърво, тя ще се опита да се покатери. Перфектен вариант за Норвежката Горска котка е да живее в къща с двор. През зимата тя с радост ще си играе в снега.

Обучение на Норвежка Горска котка

Норвежка Горска котка много лесно се научава какво е разрешено и какво не в дома, в който живее. Поради вродения си интелект тя много бързо се научава да изпълнява различни елементарни команди. Не се допуска физическо насилие над Норвежката Горска котка по време на обучението, тъй като това е животно с деликатна психика и ще страда дълго време от отношението на стопанина си.

Хранене на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка има нужда от балансирана храна, която да й осигурява необходимите вещества за поддържане на красивата й козина и на развитата й мускулатура. Можете да храните Норвежката горска котка със сухи храни или консерви от премиум клас, но може да я храните и с натурални продукти. Ако изберете втория вариант, е за предпочитане менюто на Норвежката Горска котка да е съставено от над 70 процента месо.

Допустимо е от време на време на Норвежката Горска котка да се дават субпродукти, както и да се допълва храненето й с кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, твърдо сварени яйца, зърнени храни, зеленчуци - сварени и сурови. Не се препоръчва храненето със свинско месо, сладки и прекалено солени храни, прекалено горещи или прекалено студени храни, както и с пикантна храна и пушени меса.

Заболявания на Норвежка Горска котка

Малка Норвежка Горска Котка

Норвежката Горска котка рядко боледува, но все пак е възможно да е податлива на някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са нарушения на обмяната на веществата, поради която котенцата умират, след като навършат четири или пет месеца. Норвежката Горска котка може да страда от инфекции на ушите и очите, а също така и от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което е характерно за по-млади котки.

Любопитни факти за Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка е с добър и мек характер въпреки внушителните си размери. Тя е спокойна и много трудно може да бъде изкарана извън нерви. Норвежката Горска котка е изключително търпелива, дори към деца, които си играят твърде грубо с нея. Тя никога няма да одраска дете, независимо колко я тормози по време на играта. В такива случаи Норвежка горска котка просто ще напусне помещението при първа възможност.

Норвежката Горска котка лесно се сприятелява с кучета. Основното, което Норвежката Горска котка иска от стопанина си, е да й позволи да стои до него. Норвежката Горска котка не обича да седи в скута на стопанина си. Те обичат да седят или да лежат до него, и въпреки че не обичат да ги гушкат, с удоволствие се оставят да ги галят. Ако собственикът на Норвежката Горска котка е зает, тя може да се забавлява и сама, стига да има достатъчно играчки на разположение. Дори когато е на преклонна възраст, Норвежката Горска котка запазва веселия си характер и желанието си за игри.

Според скандинавската митология в колесницата на богиня Фрея, с която тя пътешествала по небето, били впрегнати Норвежки Горски котки. Дори когато е оставена за дълго време сама, Норвежката Горска котка няма да направи бели в жилището ви, но след като се върнете след дълго отсъствие, ще мине известен период от време, по време на който тя ще ви се сърди.

Недостатъци на Норвежка Горска котка

Норвежката Горска котка има силно развит ловен инстинкт, поради което е в състояние да преследва насекомо в къщата по цял ден. Норвежката Горска котка обича да изследва най-високите места в жилището. Норвежката Горска котка е в състояние да се качи на най-недостъпните места. Заради инстинктите си за оцеляване Норвежката Горска котка е сдържана, когато в дома на стопанина й дойдат непознати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest