miau.bg»Статии»Живини»Девет мечки обитават Витоша

Девет мечки обитават Витоша

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k838
Мечки

Девет кафяви мечки обитават територията на Витоша. Те са засечени посредством фото капани, намиращи се парка. Една от тях се нарича Велика, тъй като е маркирана и кръстена на връх Великден. Това съобщиха експерти по време на дискусия относно новия План за управление на софийската планина, която се състоя наскоро.

Специалистите споделиха още нещо любопитно - една от мецаните е станала майка и в момента се грижи за малкото си мече. Освен това стана ясно, че две от мечките, които са сравнително млади, вече имат поставени чипове.

Във Витоша освен кафяви мечки живеят и много други представители на животинския свят. Планината е обитавана от диви свине, вълци, сърни, благородни елени, водни земеровки, зайци, сънливци, лисици, диви котки, видри.

Птичето царство пък е представено от пъстър кълвач, голям и малък ястреб, горска ушата сова и други пернати. Факт е обаче, че през последните година фауната на Витоша е под заплаха заради активната строителна дейност в района.

Само пред последните десетина година на територията на парка са издигнати повече от двеста здания. В така наречената контактна зона вече са налице седем хиляди квадратни метра жилищни площи. Но точно тези сгради според експертите се явяват основни замърсители на водите на Витоша поради липсата на канализация.

Друг проблем, който експертите посочиха по време на обсъждането на плана, беше нарастването на популацията на корояда. Този опасен бръмбар, превърнал се в същинска напаст, напада смърчовите гори в парка и ги унищожава.

3-милиметровата буболечка похищава дори вековни дървета като дъбовете и ги съсипва за нула време. На всичкото отгоре бръмбарът се размножава много бързо и успява да се разпростре почти във всички части на Витоша.

Оказва се, че единствено смърчовите насаждения в местността Офелиите, са успели да се съхранят, тъй като след ветровала през 2001 година падналите дървета са отстранени и на тяхно място са засадени нови млади фиданки. По този начин не е дадена възможност на опасните гадинки да се размножат и положението е било овладяно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest