Термит

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Термит

Термитите приличат на мравки и са известни с това, че в обществото им съществуват касти и че правят сложни жилища с такава големина, че в тях може да се скрие дори слон.

История на термит

Смята се, че термитите са произлезли от древните хлебарки преди повече от 200 милиона години. Една от големите крачки в развитието на термитите станало разделянето им на специални касти. Първата специализирана каста са били войниците, е след време са се появили и работници, които са били неспособни към размножаване. Открити са фосили на термити, както и термити в смола в различни кътчета на планетата - както в Европа и САЩ, така и в други места по света. Днес те могат да се срещнат в Австралия, Мадагаскар, Африка, Азия, Централна и Южна Америка.

Как изглежда термитът

Съществуват около 3000 вида термити, известни на науката. Термитите се разделят на работници, войници и специален вид, който има право да се размножава. Работниците са бели и са дълги около 10 милиметра. Те са слепи. Термитите, които имат право да се размножават, са тъмни на цвят и имат очи. Те имат четири крила, които падат след първия им и единствен полет. Какъв ще е термитът, се определя още при появата му на бял свят. Войниците се различават от работниците по това, че имат цветни глави - те са черни, жълти или оранжеви. Най-дългите термити войници в света са 22 милиметра. Войниците имат много добре развити челюсти, които приличат на щипки. С тях те защитават колонията от нападатели, които най-често се оказват различни видове мравки. Някои войници имат допълнителен израстък на главата.

От този израстък се разпръсква специално вещество, което има да цел да уплаши нападателите. Войниците и работниците нямат развити полови жлези, заради което няма как да се превърнат в индивиди с право да се размножават. Някои работници могат да се превърнат във войници с течение на времето, макар да нямат характерните за войници защитни челюсти.

Най-едрите термити, които имат право да се размножават, живеят в Африка и са дълги 45 милиметра. Термитите тежат по около 50 милиграма. Царицата, която снася яйца, може да достигне до 10 сантиметра в периода, в който вече изпълнява функциите си да зарежда колонията с нови членове. Работниците и войници живеят по 5 години, а царят и царицата могат да живеят повече от 10 години. Царят и царицата не се разделят никога.

С какво се храни термитът

Единствената каста, която може да смила целулозата, е тази на работниците. Те хранят всички останали термити в колонията. Термитите се хранят с целулоза. Затова те унищожават обикновено дървета, които загиват и гният. Някои видове термити се хранят със зърнени храни, а други - с изгнили листа. Има термити, които отглеждат гъби и специални плесени, за да ги изядат. В червата на термитите работници има специални бактерии, които превръщат целулозата в захар и органични киселини. При липса на дървесина термитите могат да се хранят с хартия. Интересен факт е, че бактериите, които живеят в червата на термитите работници, не са открити на друго място. Благодарение на бактериите термитите усвояват над 90 процента от погълнатата дървесина. Работниците имат специални жлези, през които се отделят хранителни вещества. С тях те хранят царя, царицата и войниците.

Термити

Термитите са склонни към животински канибализъм. Те изяждат труповете на загиналите термити. Освен това раненият термит веднага се превръща в храна за колонията. По този начин се запълва нуждата от белтъчини.

Любопитни факти за термит

Термитите живеят в колонии, които могат да достигнат до няколко милиона насекоми. Интересен факт е, че термитите са насекоми с непълна метаморфоза - ларвата им не се превръща в какавида.

Заради огромните си размери царицата не може да се движи и ако се налага да бъде преместена в друго помещение, термитите я пренасят.

Интересен факт е, че от тялото на царицата се отделя специален секрет с феромони, които работниците облизват. Някои работници започват да гризат коремчето на царицата заради секрета, което понякога води до смъртта й. Заедно с царицата живее царят на термитите, който е с размерите на работник. Той се чифтосва с царицата през целия си живот. Двамата живеят в така наречената царска камера.

В колонията съществуват и други термити, които имат право да се размножават. Тяхната цел е създаване на нова колония. Те излизат от гнездото и се чифтосват във въздуха, след което кацат и крилете им падат. Царят и царицата изкопават в земята малка дупка, запечатват я и се чифтосват. В резултат на това след няколко дни се появяват първите яйца. Те се превръщат в работници и войници.

Работниците са заети с грижи за ларвите, със строеж на жилището и с ремонта му, а също така и със складирането на храната. Те строят колонията от комбинация от смляна дървесина, слюнка и екскременти.

В жилищата на термитите се намират над 500 вида насекоми, известни като термитофили. Те живеят заедно с термитите и обикновено отделят от коремчето си вещества, които термитите изяждат. В замяна на това термитите ги хранят, грижат се за техните яйца и ларви, а в случай на опасност ги преместват на място, което няма да бъде открито от враговете им. Сред термитофилите се срещат някои видове дървеници, мухи и бръмбари.

Интересен факт е, че някои видове термити имат специални отровни мехури, които се разкъсват при опасност. Те са характерни само за термитите работници и в продължение на целия им живот се пълнят със сини кристали. Тези кристали се изработват от специални жлези на коремчето на насекомото. Кристалите са токсични. Най-много кристали имат най-старите термити. Те се жертват, когато някой нападне колонията. Сините кристали съдържат мед. Когато врагове нападнат колонията, старите термити излизат напред и разрешават на нападателите да ги ухапят. Така наречените раници с кристали се скъсват, кристалите се смесват със секрет от устата на нападателя и се получава отровна течност. Тя за секунди убива враговете на термитите, като ги залива от близко разстояние.

Термити на Дърво

Преди много години термитите са били известни като бели мравки. Термитите се смятат за най-примитивните представители от така наречените обществени насекоми, тоест насекоми, които живеят в строго определен обществен ред. Термитите се опитват да не излизат на въздух, тъй като не могат да задържат влага. Ако трябва да пресекат открито пространство, те правят тунел, за да го преминат.

Цариците на някои видове термити са истински рекордьорки по броя на яйцата, които снасят. Цариците на индийския вид одонтотермес обесус снасят по 86 000 яйца за 24 часа. Останалите видове произвеждат не повече от 30 000 яйца за едно денонощие.

Жилищата на термитите, които те изграждат над земната повърхност, са разнообразни по вид. Някои приличат на хълмове, други на колони, пирамиди или конуси. В някои райони на Африка могат да се видят така наречените компасни колонии - те са с вид на плоска стена със заострени краища и са ориентирани север-юг, което помага от векове на пътешествениците по тези места да намерят пътя си. Някои термити изграждат жилища, които са с диаметър 30 метра и са високи до 9 метра. В райони, които са известни с почти целогодишните си валежи, термитите правят специални покриви над колонията, за да са защитени от водата. Подземните колонии са снабдени със специална вентилационна система.

Вреди от термит

Заради необходимостта си да поглъщат дървесина в някои региони на планетата термитите са истински бич за дървените сгради. Тактиката на хранене на термитите, при която външният вид на дървото изглежда непокътнат, е причина за късното установяване на пораженията от тези насекоми. Понякога термитите започват да живеят в къщи, което води до унищожаване най-вече на книги.

В Южна Америка заради постоянното присъствие на термити в градовете много рядко може да се намери книга, която да е на повече от петдесет години. За да се предпазят от нашествие на термити, хората строят дървени сгради с много сериозен бетонен или метален фундамент. Понякога обаче термитите влизат в сградата през водопроводните тръби. В такива случаи те се унищожават с инсектициди. Те са сред най-нежеланите насекоми, наред с молците, паяците, стоножките, бълхите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Р.Гоч
Р.Гоч
11.05.2015 21:50
Тея са съсипали толкова много къщи и д'ръвен мат'риал като цяло,че немам думи.
1
0