Египетска Мау

Нина НордНина Норд
Джедай
22534
Египетска Мау

Египетската мау се смята за една от най-аристократичните породи котки в света. Тя е много красива и според древна египетска легенда Богът на Слънцето Ра приемал вид на петниста котка, за да унищожи гигантски змей.

История на египетската мау

Историята на египетската мау започва преди повече от 4000 години. Както личи от името на тази порода, египетската мау е обитавала земите на древен Египет. Смята се, че египетската мау е произлязла от африканската дива котка. Египетската мау е била предпочитан домашен любимец, защото ловяла мишки и змии и била спокойно животно.

Открити са древни рисунки, на които е изобразена египетска мау. Според правилата на древен Египет човек, който с колесницата си прегазвал египетска мау, се осъждал веднага на смърт. Съвременната история на египетската мау започва преди около един век. По това време селекционери от Франция, Италия и Швейцария решават да направят тази порода котки една от най-елитните и търсените по света. Но в Европа няма подобни котки. Руската княгиня Наталия Трубецкая, която живеела в Италия, се смята за основоположник на съвременната порода.

Тя успяла да намери египетски мау и ги представила на изложение през 1953 година. Според слуховете тя заминала за Кайро и взела котките направо от улицата. Нейните любимци се казвали Лилу и Грегорио. Те поставили началото на цяла родословна линия и породата била записана в италианската фелиноложка асоциация.

През 1956 година Трубецкая заминала за САЩ заедно с котките си и така тази порода станала популярна и зад Океана. Днес египетската мау се смята за много рядка порода. В света съществуват много малко екземпляри египетска мау. Те могат да бъдат открити в САЩ, Швейцария, Италия и още една-две държави, където съществуват развъдници на египетска мау. Тези котки са скъпи, но поради факта, че се срещат рядко, се смятат за много ценни от любителите на породата.

Стандарт на египетската мау

Египетската мау е животно с много добре развита мускулатура и солидна костна система. Мъжките екземпляри достигат до 6 килограма, женските стигат до 4 килограма. Очите на египетската мау са искрящо зелени на цвят. При някои котки цветът на очите е жълт, докато не навършат 18 месеца, а след това се сменя със зелен. Очите на египетската мау са бадемовидни.

Котки Египетска Мау

Главата на египетската мау е кръгла. Ушите са остри, разположени са на голямо разстояние едно от друго. При някои екземпляри ушите завършват със снопче косми като при рисовете. На корема си египетската мау има висяща кожа. Тя й помага да прави по-големи крачки и скокове. Лапите на египетската мау са овални. Опашката е средна на дължина, като към края си се стеснява и е с остър край. Козината на египетската мау е къса. Тя варира в няколко цвята.

Сребристите египетски мау се ценят най-много. Основният цвят на козината е светло сив или сребрист, с тъмно сиви или черни петна. Около очите, на брадичката и на гърлото има бели петна. Бронзовата египетска мау е с кафеникав нюанс на козината, който варира до цвят на слонова кост. Върху бронзовата основа има тъмно кафяви петна. Брадичката, гърлото и около очите са оцветени в кремаво. Опушената египетска мау е тъмно сива или почти черна, със сребрист долен слой на козината и черни петна. Чисто черните египетски мау не участват в развъждане. Срещат се понякога и мраморни мау, чиято козина е изпъстрена с тънки жилки, но те не се смятат за перфектни и затова не се развъждат. Черни и мраморни египетски мау не се допускат до фелиноложки изложби.

Египетската мау се смята за перфектна, ако на челото й има скарабей, а около очите - така нареченият грим на египетската богиня Бастет. Скарабеят представлява голяма буква М на челото и W на нивото на ушите по посока към тила. Гримът на богинята са две дълги линии, които очертават очите и продължават към скулите. Египетска мау, която се е явила на изложба, се оценява само при положение, че има скарабей и грим на богинята.

Грижи за египетска мау

Късата козина на египетската мау почти не изисква грижи. Достатъчно е веднъж на два-три дни да избърсвате козината с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Препоръчва се египетската мау да се разресва два пъти в месеца, като процедурата много се харесва на представителите на тази порода. Египетската мау обича да се къпе, но не се препоръчва това да става повече от два пъти в годината, тъй като ще се отрази зле на състоянието на козината на котката от тази порода. Египетската мау е игрива котка, която има нужда от постоянен контакт със стопанина си.

Египетската мау има нужда от много играчки, в противен случай тя ще превърне вашите вещи в свои играчки. Египетската мау обича вода. Тези котки обичат да играят с вода или да пият директно от крана. Египетската мау може да се отглежда в апартамент, но тя ще се чувства зле, тъй като обича да разполага с голяма територия.

Тези ценни котки не трябва да се пускат свободно на двора, защото веднага ще избягат, за да търсят нови ловни места. Препоръчва се извеждането на египетската мау да става с повод и специален нагръдник. Египетската мау е много любопитна и навира нослето си навсякъде. Заради това трябва да се крият опасни за здравето на котката препарати.

Египетска Мау със зелени очи

Обучение на египетската мау

Египетската мау е изключително интелигентно животно, което с радост ще се включи в обучението, ако то се основава на игри и похвали, придружени с лакомство. Египетската мау бързо разбира какво е разрешено и какво не и се съобразява с желанията на стопанина си. Препоръчва се обучението на египетската мау да започне още с влизането на малкото котенца в дома ви. Египетската мау обича да участва в игри, които са свързани с преследване на плячка, затова тази нейна особеност може да се използва в обучението.

Хранене на египетска мау

Египетската мау е капризна котка, която няма да се съгласи да се храни с това, което не й е по вкуса. Египетската мау се храни два пъти дневно, след като навърши една година. Преди това се препоръчва да се храни четири пъти дневно. Египетската мау с удоволствие ще хапва суха котешка храна и консерви от премиум клас. Ако все пак решите да храните египетската мау с натурални продукти, трябва да сте наясно че 70 процента от менюто на котката трябва да включва месо - телешко или пилешко.

Може веднъж седмично да давате на египетската мау обезкостена риба, за предпочитане речна. Киселото мляко, нискомаслената сметана и изварата могат да се харесат на египетската мау. Тази порода котки рядко харесва плодове или зеленчуци. Не се препоръчва да храните египетската мау със свинско или агнешко, със захарни изделия, шоколад, тестени изделия, пикантна, солена и пържена храна, както и с прекалено гореща и прекалено студена храна.

Заболявания на египетската мау

Египетската мау е много здрава котка. Единствените заболявания, от които страдат тези красиви котки, са астма и кардиомиопатия - болест на сърцето, от която котките умират. Някои представители на породата египетска мау са склонни към хранителни алергии.

Любопитни факти за египетска мау

Когато е щастлива, египетската мау застава на задни лапи и започва да подскача като куче от цирка. Египетската мау е най-бързата от всички домашни котки. Тя развива скорост до 58 километра в час. Египетската мау има перфектно зрение и много добър слух.

Интересен факт е, че понякога котаракът помага на женската по време на раждането. След това мъжкият избягва да се отдалечава от семейството си, докато малките не поотраснат.

Египетската мау се привързва искрено само към един член на семейството. Към непознати египетската мау не проявява интерес и ги избягва. Египетската мау е много добър ловец и може да лови не само мишки и змии, но дори птици.

Недостатъци на египетската мау

Ако скриете играчките на египетската мау, тя ще ги търси навсякъде и ще прерови вещите ви, за да ги открие. След това няма да престане да издава всевъзможни звуци, за да й ги върнете. Египетската мау обича да се катери нависоко. Тези интелигентни котки бързо са научават да отварят шкафове и чекмеджета, независимо на каква височина се намират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest