Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Отглеждане на Декоративно Зайче вкъщи

Отглеждане на Декоративно Зайче вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Декоративно зайче

Декоративното зайче, известно още като зайче джудже, е дребно домашно зайче, което се предпочита най-вече от хората, които живеят в апартамент и не могат да си позволят по-големи домашни любимци като кучета и котки.

Мини зайчетата не нарастват особено, така че в общия случай теглото им не надхвърля 3 килограма. Те имат изключителен миловиден вид заради своята мека и пухкава козина, която в зависимост от разновидността на зайчето може да бъде по-дълга или по-къса. Космената покривка може да бъде обагрена в различни цветове, включително сиво, бяло, кафяво. Съществуват както едноцветни екземпляри, така и пъстри.

Без съмнение този симпатичен мъник може да бъде истинска наслада за окото, стига да се отглежда по подходящия начин и собственикът му да бъде напълно наясно с естеството на животното, което си е осиновил.

Отглеждане на мини зайче в апартамент

Мини зайчето не се нуждае от толкова пространство, колкото други по-големи животни, но затова пък изисква не по-малко грижи и дори цял набор от заешки принадлежности. Дори и да отглеждате декоративно зайче в апартамент, зайчето ще се нуждае от свой собствен дом, тоест от клетка, където ще прекарва по-голямата част от времето си.

Така че преди да въведете зайчето в дома, трябва да сте наясно има ли в жилището ви достатъчно място за такова приспособление и ще успеете ли да го внедрите на достатъчно тихо и спокойно място.

Имайте предвид, че зайчетата могат да бъдат много плашливи, така че силните шумове могат сериозно да ги стресират. Всякакви уреди като перални, миялни, телевизори трябва да останат настрана от крехкото създание.

Клетката, от своя страна, трябва да се постеле с талаш и сено. Избягвайте да използвате за постеля вестници или списания, тъй като има опасност заекът да ги нагризе и да се натрови. Други заешки артикули, които ще ви се наложи да вземете, са още поилка и паничка за хранене.

И двата аксесоара са задължителни. Добре е да се спрете на средно голяма поилка, но ако сте заети през по-голямата част от деня, вземете по-голяма. При поставянето ѝ се уверете, че е правилно закрепена. Желателно е водата да се сменя всеки ден.

По отношение на паничката за хранене на зайчето трябва да сте много внимателни. Изберете такава, която е достатъчно тежка, че да не може да се преобръща, но пък бъдат сигурни, че не е пластмасова, защото така мъничето, може да я надъвче и да си навреди. За да е здраво вашето зайче, а и за да не се носят неприятни миризми от неговия дом, почиствайте клетката на заека, ако не всеки ден, то поне 2-3 пъти в седмицата.

Тъй като се налага зайчето да бъде пускано от клетката, за да се разхожда, е добре това да се случва в затворена стая и само под наблюдение на някой член от семейството. Осигурете в същото помещение котешка тоалетна, тъй като е силно възможно по време да разходката зайчето да се изходи.

Отглеждане на мини зайче в къща

При отглеждането на мини зайче в къщата важат същите правила, както при неговия престой в апартамент. По-голямото пространство със сигурност позволява разходките на мъника да се осъществяват на различни места, в това число балкон, градина или двор.

Балонът определено е място, където зайчето би се чувствало чъдесно, стига температурите да не са твърде високи или прекалено ниски. Ето защо пролетта и есента са най-подходящите сезони зайчето да бъде разхождано на терасата.

През останалото време е по-добре да стои в жилището. Докато температурите са умерени, клетката на зайчето може да се държи на терасата, но се препоръчва да бъде покрита с нещо, тъй като пряката слънчева светлина вреди на мъника.

Мини зайче

По отношение на разхождането на мини зайчето в двор или градина мненията са противоречиви. Някои стопани отричат категорично разхождането на зайчето навън, тъй като има опасност то да бъде нападнато от различни паразити.

Имайте предвид, че то е много чувствително към тях, а също и към стомашни болести. Освен това, ако оставите зайчето да се разхожда само в двора ви, има опасност то да избяга навън и да бъде нападнато от куче или котка.

От друга страна, някои стопани препоръчват разходките в градината. Според тях няма нищо лошо зайчето да постои 5-10 минути на чист въздух, като разбира се това се случва пред погледа на стопанина и само на места, за които е сигурно, че са обезпаразитени.

Мини зайче и други домашни любимци

Мини зайчето може да съжителства в мир с друго зайче, както и с гризачи като хамстери и морски свинчета, стига двете животинки да са заедно от бебета. В противен случай могат да възникнат териториални конфликти.

Когато избирате две зайчета, най-удачно е да са от един и същи пол, защото иначе много бързо ще се сдобиете с много други дългоухковци, които ще се чудите какво да правите.

Ако в дома си имате куче или котка, има шанс то да прояви голямо любопитство към малкото пухкаво зайче. Ако му нямате доверие обаче, не му позволявайте да се доближи до плахото мъниче, тъй като може да го нарани. В някои случаи все пак може да има приятелство между котка и заек или куче и зайче.

Мини зайче и дете

Едва ли има малчуган, който не би се зарадвал на мини зайче, но определено, ако вашето дете е малко, по-добре да се радва на животинчето само отстрани. Не е тайна, че някои зайчета имат навика да хапят, което би разстроило малчугана.

Децата, от своя страна, приемат пухкавите дребосъци като играчка и имат голямо желание да ги мачка и гушкат, което пък невинаги се харесва за плахото зайче. Ето защо, ако вашето дете много иска да му вземете зайче, е нужно да му обясните, че трябва да подхожда много внимателно към него и да му оставя достатъчно свобода.

Търсите ли пухкав другар? Вижте тези обяви и цени за зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest