Скоч Териер

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Скоч териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Скоч териерът, известен още като шотландски териер, е една от най-разпознаваемите британски породи кучета. Освен че е перфектен домашен любимец, скоч териерът е запазил ловните си качества и може да се прояви като страхотен помощник по време на лов на лисици и язовци. Шотландците смятат скоч териера за един от националните си символи и често казват, че това е дребно куче с голямо сърце заради невероятната смелост, която то проявява.

История на скоч териер

Преди векове шотландците използвали смелия скоч териер, за да се справят с проблема с гризачите в домовете и фермите си. Освен това малкото черно куче било страхотен ловец, който безстрашно влизал в дупките на лисиците и язовците, за да ги извади оттам и да ги предостави на стопанина си. Първоначално скоч териерът е бил известен като абърдинско куче, а също така е бил наричан земно куче заради страстта си към копаене. Скоч териерът е много интелигентно куче, тъй като при влизането си в дупката няма никаква видимост и не може да разчита на стопанина си. Затова това малко куче може да взима самостоятелни решения.

Тъй като преди векове англичаните и шотландците не се разбирали особено, те не разменяли териерите си, за да бъдат кръстосвани и да се създават нови породи. Поради тази причина шотландските териери си останали по-ниски от английските. Първоначално скоч териерите били с много дълги опашки. Това пречело на ловците и те започнали да купират опашката до петнадесетина сантиметра. Така при нужда изваждали за опашката любимеца си, ако прекалено много време не излизал от дупката на лисицата или язовеца. В края на XIX век шотландски териери били показани на световно изложение. През 1879 година бил признат официалният стандарт на породата скоч териер.

Стандарт на скоч териер

Шотландският териер е сравнително малко по размер куче. Височината му е 28 сантиметра и достига от 8 до 10 килограма. Козината на скоч териера е твърда, за да го предпази от студените нощи, а отдолу има допълнителен слой, който е гъст и мек. Черните скоч териери са най-разпространени, но могат да се срещнат и скоч териери с козина, която има цвят на пшеница. Скоч териерът има дълги мустаци и брада, които го правят толкова лесно разпознаваем. Ушите му са малки и остри. Носът е черен, като при пшеничния цвят на козината носът може да е кафеникав. Опашката на скоч териера е вдигната и се допуска леко да се завива над гърба. Тя е дебела в основата си, а към края става по-тънка и леко заострена. Гръдният кош е добре развит, както и мускулатурата на крайниците. Очите на скоч териера са с бадемовидна форма и са тъмно кафяви на цвят. Гърбът на скоч териера е къс и мускулест.

Куче Скоч Териер

Грижи за скоч териер

Козината на скоч териера е дълга и има нужда от специфични грижи. Необходимо е да разресвате козината на скоч териера веднъж на два-три дни и да го водите на фризьор веднъж на три месеца. За да изпъкнат брадата и мустаците на скоч териера, е необходимо козината му да бъде подстригана по специфичен начин. Ако вашият скоч териер не участва в изложби, не е необходимо да бъде подстригван толкова прецизно. Тогава и сами можете да се справите с подстрижката му. След като бъде подкъсен горният твърд слой козина на скоч териера, той става мек и копринен на допир. Препоръчва се козината по гърба на скоч териера да бъде изскубвана, за да може да растат нови косъмчета.

Това може да се случи само ако се отстранят мъртвите косъмчета от козината му. В противен случай може да се стигне до разреждане на козината, което се отразява на външния вид на скоч териера. Не се препоръчва скоч териерът да се къпе повече от три-четири пъти в годината. Ако козината му се замърси, е достатъчно да изчакате да изсъхне и да я срешите с четка - мръсотията ще падне от нея. Редовно преглеждайте ушите на скоч териера, които са податливи към различни по вид инфекции. Въпреки че е малко куче, скоч териерът е много активен и има нужда да изразходва енергията си.

Ако това не се случва, той може да се превърне в агресивен. Необходимо е да извеждате на разходка скоч териера поне два пъти дневно и да му осигурите възможност да тича. В същото време не трябва да забравяте, че ловните инстинкти на скоч териера са много добре развити, затова не се препоръчва да го извеждате без повод. Скоч териерът може да се опита да преследва котка или друго животно и да се изгуби. Скоч териерът е перфектен пазач и най-малкият шум го събужда. Затова ако го отглеждате в двор, трябва да знаете, че той ще лае по всеки, който минава, независимо по кое време на денонощието.

Обучение на скоч териер

Скоч териерът е много умно куче и лесно се поддава на дресировка и обучение. Въпреки това обаче той може да прояви инат и да не иска винаги да изпълнява командите, дори да е свикнал да ги изпълнява по принцип. В такива случаи не се препоръчва да използвате физически наказания, тъй като малкият скоч териер е много самолюбиво създание и се обижда, а след това престава изобщо да ви слуша. Съществува дори вероятност да ви нападне, ако се опитате да го нараните, дори на шега. Обучението на скоч териера се осъществява бързо и лесно, ако използвате метода на поощрението с похвала и лакомство.

Хранене на скоч териер

Скоч териерът обича да се храни с месо и субпродукти, но те трябва да са преминали през термична обработка. Някои скоч териери категорично отказват да консумират суха храна или консерви за кучета, затова се налага да им приготвяте специална храна. Скоч териерът с удоволствие ще хапва пилешко, телешко и свинско без мазнини, както и сърчица и дробчета. Не се препоръчва да давате на скоч териера пържено, солено, сладко, тестено и пикантно. Скоч териерът обича да хапва зеленчуци и може да хареса и плодове. Ако храните скоч териера с натурални продукти, можете да му давате сварен ориз, попарени и охладени овесени ядки, млечни продукти - кисело мляко и извара. Не се препоръчва да давате на скоч териера прясно мляко. Ако храните скоч териера с натурални продукти, се препоръчва да допълвате менюто му с витамини и минерали.

Заболявания на скоч териер

Скоч териерът е податлив към генетично обусловени кучешки заболявания, сред които демодекоза, атопичен дерматит, катаракта, хипотероидизъм, вродена глухота. При женските скоч териери често се срещат сериозни затруднения по време на раждането, някои от които са с фатален край. Затова бременните скоч териери трябва да бъдат наблюдавани от специалист.

Скоч Териери

Любопитни факти за скоч териер

Скоч териерът е използван за символ на емблематичното навремето уиски Black & white. Сред любителите на скоч териерите се нареждат много известни личности - американският президент Теодор Рузвелт, холивудската легенда Чарли Чаплин, създателят на теорията за относителността Алберн Айнщайн. Може би един от най-известните скоч териери е Барни - любимецът на американския президент Джордж Буш. Той стана известен, след като ухапа двама журналисти. Барни се е снимал в девет филма и има собствен сайт в интернет.

Недостатъци на скоч териер

Скоч териерът е прекалено самоуверен и не може да прецени дали ще излезе победител от битката с едро куче. Затова той смело се хвърля в атака, когато край него мине по-голям представител на лаещите. Скоч териерът не обича силните звуци, затова не се препоръчва да се оставя с деца на прекалено крехка възраст, тъй като може да ги нарани, ако се уплаши от рязък шум. Скоч териерът има нужда постоянно да му се обръща внимание. Ако той се чувства ощетен откъм вниманието на стопаните си, може да започне да прави много пакости, сред които разрушаване на интериора на дома ви.

Когато е изнервен или стресиран, скоч териерът може да ухапе дори стопанина си. Скоч териерът трудно приема други животни, но ако свикне с тях от ранна възраст, докато е още кутре, ще бъде техен пръв приятел в игрите. Скоч териерът е гальовен, но само към членовете на семейството, в което се отглежда. Той може да прояви агресия към непознати или напълно да ги игнорира. Скоч териерът има склонност да копае, така че ако имате двор, със сигурност ще изрови всичките ви растения. Когато остане сам, скоч териерът е в състояние да лае дълго и продължително, което може да вбеси съседите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest