Катерица

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Катерица
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Катерицата е едно от най-популярните горски животни, което предизвиква усмивки на умиление заради приликата си с плюшена играчка. Катериците са известни с това, че през цялото лято трупат запаси за зимата и това е в основата на много разкази за горски животни, предназначени за деца.

История на катерица

Катериците са известни на хората от най-древни времена. На практика това горско животинче не е претърпяло съществена промяна на външния си вид през вековете. Зоната на разпространение на катериците включва цяла Европа, Сибир, Кавказ и достига до Индокитай. Катерицата живее там, където има горички или гъсти борови гори. Тя избягва слънчевите участъци.

Стандарт на катерица

Обикновената катерица е от отряд гризачи. Дължината на тялото на катерицата достига до 25 сантиметра. Дължината на опашката на катерицата е около 20 сантиметра. Височината на това красиво горско животинче е около 20 см сантиметра, но понякога достига и по-голяма височина. Възрастната катерица тежи малко - около 250 грама. На върха на малките си уши катерицата има снопчета косми, които приличат на четки. Козината на катерицата е червеникаво-кафява. През зимата рижавите косъмчета се смесват със сиво-бели, които помагат на катерицата да се крие от хищниците в снега. Съществуват катерици, които са напълно рижави, както и такива, които са с изцяло черна козина. Срещат се напълно бели катерици, което е голямо изключение.

Грижи за катерица

Катериците живеят в хралупите на дърветата и в стари стволове. В редки случаи катерицата прави своята къщичка в близост до ствола на дървото, където се раздвоява някой голям клон. Къщичката на катерицата е затворена, за да защитава животното от капризите на времето и от хищниците, а също така да му даде възможност да отгледа потомството си. Къщата на катерицата има два изхода - един главен и един, който е таен и се използва само в случай на опасност. Вътрешността на къщичката се постила с мъх, който служи както за постелка, така и за одеяло на животинката. Катерицата често използва стари гнезда на птици, които стават основа на къщичката ѝ.

Катерицата е много добър катерач и именно на това дължи името си. Това е зверче, което не може да стои на едно място. То постоянно тича. В придвижването по дърветата и помагат острите нокти на лапите ѝ, с които се закрепва за стволовете. По този начин катерицата се чувства уверена в себе си дори когато е с главата надолу, тъй като ноктите ѝ я крепят много добре за дървото.

Ако гледате катерица като домашен любимец, трябва да ѝ осигурите къщичка, която максимално да се доближава до тази, която тя би си направила в природата. Дори да я гледате в заградено пространство, в него трябва да има къщичка, както и дебели клони, по които катерицата да се катери.

Ако не сте гледали досега катерица, най-важен е първият ден от контакта ви с животинката. Важното е да не я уплашите, защото ще свикне много трудно с вас. Ако в дома ви има други домашни животни или малки деца, клетката с катерицата трябва да бъде сложена на тихо и недостъпно за тях място. В никакъв случай не трябва веднага да пускате катерицата от клетката, защото тя ще започне да се мята по прозорците, което най-вероятно ще доведе до наранявания и фатален край. Минималният размер на клетка за катерица е 50 на 60 на 150 сантиметра. Вътре трябва да има къщичка, която може да бъде направена от кутия. Не използвайте памук за постилане, защото катерицата може да се задуши.

Катерицата има нужда от много движение, затова трябва да намерите начин да ѝ осигурявате пространство за него. Можете да я пускате в някоя от стаите в дома си, като трябва да обезопасите всичко и да наблюдавате животното, за да не пострада. Сред най-големите опасности за живота на катерицата са електрическите кабели, които тя може да се опита да прегризе, както и вентилаторите и климатиците, в които може да се опита да влезе. Това правило е валидно и при отглеждане на мини зайчета, морски свинчета, джербили, хамстери, чинчили и други подобни.

катерици

Обучение на катерица

Ако проявите много търпение, можете да научите катерицата да живее извън клетката си. Това са умни, но много плашливи животинки, затова не трябва да прибързвате. Ако всеки ден се опитвате по малко да се сближите с катерицата, постепенно ще постигнете успех. Но трябва да имате предвид, че някои катерици могат да прекарат целия си живот с вас, без да ви позволят дори да ги погалите.

Хранене на катерица

В природата катерицата се храни с орехи и различни видове семена. Но освен тях тя с удоволствие похапва гъби, кората на дърветата, цветни пъпки, различни плодове. Катерицата много обича да яде яйца на птици. Възрастните катерици понякога нападат дребни птици, които изяждат. В природата оцеляването на катерицата зависи от това колко запаси е успяла да натрупа през зимата. Тя ги крие на различни места, дори ги заравя далече от мястото, където се намира къщичката ѝ.

Така понякога ги откриват други катерици или просто ги изравят други видове животни, което лишава катерицата от запасите ѝ. Друг проблем на горските катерици е, че ако есента е твърде студена, те са принудени да започнат да се хранят със запасите си за зимата. Когато те свършат, въпреки студа, катерицата излиза от къщичката си и започва да търси храна. Ако катерицата живее в парк, тя се насочва към най-близкия контейнер за боклук и започва да търси храна в него, като рискува да се отрови с напълно неподходяща за нея храна.

Ако имате домашен любимец катерица, в клетката ѝ трябва винаги да има вода - само филтрирана или преварена и охладена. Можете да храните катерицата с цели орехи, сурови семки, сушени плодове без добавена захар. Катерицата с удоволствие ще хапне лешници в черупка, като и небелени кедрови ядки. Стафидите, сушените кайсии и сушените ябълки са деликатес за катерицата. Абсолютно забранени за катерицата са печурките и бадемите.

Заболявания на катерица

Катерицата не бива да се плаши, защото от стрес може да умре. Тя може да получи стомашно заболяване, ако стопанинът ѝ дава белени орехи, тъй като те обикновено са третирани с препарати за по-дълго съхраняване. Катерицата може да се разболее и дори да умре, ако рови в почвата на саксийни растения, които са били третирани с препарати срещу вредители. За здравето на катерицата е пагубно тя да бъде на място, където има течение. Прекаленият студ, както и прекалено силното отопление на помещението водят до заболявания на катерицата. Прекалено силното осветление също може да влоши сериозно здравето на животинката.

Любопитни факти за катерица

При силна възбуда катерицата издава звук, който напомня за свирене, а в останалото време тази животинка издава звуци, които приличат на почукване по дърво. Най-лесно могат да бъдат снимани млади катерици, които все още не познават хората и не са се наплашили от тях. Ако пуснете в природата катерица, която е живяла винаги в дома ви, тя няма да оцелее повече от два-три дни.

Размножаване на катерица

През март започва любовният период на катериците. Десетина мъжкари се събират около една женска и започват боеве за вниманието ѝ. След като се чифтоса с най-силния от мъжкарите, женската ражда от 2 до 8 малки. Новородените катерици са слепи и започват да виждат едва на деветия ден след раждането си. В природата майката и бащата се редуват кой да носи храна на малките, след като те спрат да сучат. След това родителите оставят децата да се оправят сами, за да се посветят на създаването на още едно поколение. Братята и сестрите известно време остават заедно. След като роди втори път, женската често живее заедно с децата си от предишното раждане.

Недостатъци на катерица

Ако отглеждате катерица като домашен любимец, това може да се отрази сериозно върху интериора ви. Катерицата е животинка, която постоянно се намира в движение. Ако ѝ позволявате да се движи из жилището ви, със сигурност ще повреди някакви чупливи предмети. Ако пък ограничите прекалено много движенията на горската животинка, съществува риск тя да изпадне в депресия и да откаже да се храни. Сред недостатъците на отглеждането на катерица като домашен любимец е това, че тя е ранобудна - става към 5 часа сутринта, затова пък си ляга едва към един след полунощ. Сред недостатъците на катерицата е и това, че тя много обича да мести предмети, които са разположени върху рафтове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest