miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кога и защо трябва да водите котката на ветеринар

Кога и защо трябва да водите котката на ветеринар

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54696
Кога и защо трябва да водите котката на ветеринар
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Първата година на малките котета е една от най-важните за тяхното здраве. През нея стопаните трябва да се погрижат за тях, като ги предпазят от всички опасни котешки заболявания, както и да укрепят все още крехкия им имунитет. За това се налага и по-честото посещение на ветеринар.

Заедно с грижите относно храненето на котетата новите стопани трябва да се погрижат за много неща, сред които и това къде ще ходят до тоалетна, с какво ще играят, както и това да контролират и поддържат здравето ѝ.

Още при избора на коте трябва да обърнете внимание на някои физически белези. Разгледайте дали има дефекти по лапите, опашката и гръбнака. Важен момент е и козината и очите им. Проверете и ушите и дали в тях има черни или кафеникави корички във външния слухов канал.

Уверете се, че в носа и устната кухина няма секрети, зачервявания, язви на венците и езика. Ако нищо от тези обезпокояващи елементи не е налице, то значи вашето животно е клинично здраво. Но ако въпреки това се съмнявате, може да заведете котката на ветеринар или да извикате специалист у дома.

Повечето ваксини за котки са профилактични. Днес те са поливалентни, като в една доза ваксина се съдържат антигени от няколко заболявания. Котето се ваксинира на 2-3 месечна възраст. Единственото условие на ваксинацията е преди всяка процедура животното да е в клинично здраво.

Обикновено 7-10 дни преди предполагаемата ваксинация се провежда профилактично обезпаразитяване на котето. За целта на котката се дава противопаразитен ветеринарен препарат под формата на таблетка или суспензия. Дозата се определя според килограмите на животното. Ако се установи, че то не е в клинично здраво, не подлежи на ваксинация, докато не се избави напълно от паразитите.

Ветеринар за котки

Ваксинации не се правят веднага след преместването на ново местообитаване, след прегряване, преохлаждане или всякакво друго събитие, предизвикващо стрес. Всяко едно от тези условия може да обезсили ефективността на ваксината.

През първата година схемата на ваксинацията за повечето ваксини е еднаква. Първата се прави на 2-3 месечна възраст. Тя е против панлевкопения, калцивироза, ринотрахеит. Следващата е след 21-28 дни със същите компоненти, както и първия път.

Третата ваксина се прави веднъж в годината със същите компоненти, плюс бяс. Подробни сведения за обезпаразитяването и ваксинациите на котката задължително се нанасят във ветеринарния паспорт на животното, както за всички останали интервенции, които претърпява.

Сред рутинните операции при отглеждане на котка, ако не се планира редовна дейност, се препоръчва кастрация на котката на възраст до 7 месеца.

Възрастните животни пък се водят ежегодно на ветеринар за профилактичен преглед и ваксинация.

Не трябва да се забравя и редовното обезпаразитяване. Освен това след третата година на мъжките и женските котки всяка година се прави анализ на урина за контролиране и превенция на уролитиазата.

Вече знаете как и защо да водите котката на ветеринар. Спазвайте съвестно препоръките и ще се радвате на здрав любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest