Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Да се погрижим за козината на котката

Да се погрижим за козината на котката

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5466
Котка

Здравето на козината на котката се влияе от множество външни и вътрешни фактори. Правилната грижа е задължителен фактор за доброто и здраве. Ето как да се погрижите за козината на вашата котка:

Здравословно хранене

По гладкостта и лъскавината на козината се познава как е хранена котката. Тя изисква високо качествена балансирана диета, със задължителното присъствие на висококачествен протеин и есенциални мастни киселини - в подходящо съотношение.

Тегло

Поддържането на здравословните му нива е от ключово значение за вида на козината при котките. При тези с наднормено тегло се наблюдава хиперфункция на мастните жлези на кожата. Техният секрет предразполага към възпаление и алергии.

Хигиена

Редовното разресване и къпане на котката с подходяща козметика подобряват и заздравяват вида на козината. Чрез тях се отстраняват мъртвите клетки и мастния секрет, който в много от случаите е причина за неприятна миризма.

Лапите на котката и областта около ануса трябва често да се почистват с влажна хавлиена кърпа и подходящ лосион. По този начин източниците на инфекции, които полепват по лапите се отстраняват.

Хигиената на котката включва и високо ниво ушна хигиена. Честотата и изборът на почистващи капки се преценява от лекар.

Обезпаразитяване

Козина на котките

Редовното външно обезпаразитяване защитава котките от бълхи и кърлежи. Тези животинки карат котката да се чеше постоянно, което вреди на здравия вид на козината, както и на здравето на любимеца.

Видът на козината може да е индикатор за наличие на някое заболяване. Ако тя е сплъстена или има пърхот, трябва задължително да се обърнете към ветеринар.

Опадането на козината е често срещано явление при котките. Типично за периода на линеене - рано напролет и наесен. Причините за опадане са много и най-различни. Освен неправилното хранене и недостатъчният прием на витамини и минерали, причинители могат да са кожни паразити, космояди, пухояди.

Заразяването с тези паразити води до падане на козината. Каквато и да е причината, опадането на козината, което не е във фаза на линеене, не е нормално за организма на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest