Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Диабет при кучетата

Диабет при кучетата

МаринаМарина
Джедай
6
Диабет при кучета

Захарният диабет представлява болестно състояние, при което е налице недостиг на хормона инсулин или се наблюдава неправилен отговор на клетките към инсулина, което състояние се нарича инсулинова резистентност.

В резултат на тези промени се стига до натрупване на глюкоза в кръвта, а това състояние е наречено хипергликемия. Стига се и до нарушение в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините.

Различават се два типа диабет. Първият, наричан още тип 1 или инсулинозависим, налага инжектиранe на липсващия в организма инсулин, а вторият – неинсулинозависим (диабет тип 2) предполага диета и прием на лекарства в таблетна форма.

Така, както хората са с такива нарушение, и животните не са застраховани от подобни състояния. Кучетата също страдат от диабет - чувстват глада, отделят непреработената в енергия глюкоза с урината, по-често са жадни, а от там е и налице често уриниране.

Разбира се и тези домашни любимци не са предпазени от нежеланите последствия от диабета, а именно заболявания на черния дроб, очите, бъбреците.

От засегнатите органи може да се стигне до уголемяване на черния дроб, катаракта, пикочни инфекции, затлъстяване.

Кучета

С повишен риск от диабет са затлъстелите кучета, подобно на хората. Симптоми са и загубата на тегло, макар да е налице повишен апетит. По-късно във времето може да се наблюдават и пълна загуба на апетит, депресия, повръщане.

Има няколко възможни причини, поради които е възможно да се развие диабет при кучетата. Това са генетичната предразположеност, също различни хормонални терапии, както и панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза - панкреаса).

Някои от възможните причини, недоказани до момента, са и нарушения на имунната система, както и някои вирусни заболявания. Всъщност случаите на кучета, болни от диабет, са често срещани. Анализите посочват, че едно на 400-500 кучета страда от диабет.

Установено е и, че при някои породи рискът от развитието на диабет е по-висок. Така е при Шпиц, Малкия пинчер, Териер, Пудел, Дакел, Малкия шнауцер, Бийгъл.

Стандартните тестове за диагноза на заболяването включват изследване на пълна кръвна картина и на урина. При диабет ще бъдат открити високи стойности на глюкоза в кръвта и урината, също завишени нива на чернодробните ензими, кетонни тела в урината (водоразтворими съединения, получени като вторичен продукт от метаболизма на мастните киселини в черния дроб и бъбреците).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest