Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Най-големите змии в света

Най-големите змии в света

Питон

Въпреки че еволюцията се е погрижила гигантите да изчезнат от лицето на Земята, все още в природата има представители на животинското царство, които стряскат с размера си. Най-разпространени от тях са змиите. Макар и неотровни, гигантските змии в природата са също толкова опасни. Ето и най-големите змии в света.

Анаконда

Анакондите живеят в тропическата част на Южна Америка. Името им, преведено от индиански, означава Огромна змия от реката. До момента най-дългата анаконда е 18.31 метра.

Средният размер на тази гигантска змия варира от 3 метра до 11 метра. Някои екземпляри тежат цели 250 килограма. Коренното население по течението на Амазонка разказва, че съществуват и змии, много по-големи от тези, по думите на някои - дълги над 40 метра.

Науката засега не е потвърдила това. По време на експедицията си във Венецуела и Гвиана през 1595-1596 г. един от най-видните английски изследователи сър Уолтър Райли пише за огромни змии, дълги над 18 метра, които обитавали района на река Ориноко.

Боа

Императорска боа

Императорска боа в природата достига до пет метра дължина. Обитава тропическите и екваториални райони на Централна и Южна Америка. Предпочита крайречни гори и храсталаци. За разлика от повечето змии боата е живородна, като след близо 100 дни бременност ражда до 50 малки. Хранителните ѝ навици не са добре изучени, но се знае, че в менюто и влизат от гризачи до крокодили. Поради начина на убиване на жертвата си тя е известна като змия-удушвач.

Малайски мрежест питон

Малайският мрежест питон е една от най-големите змии на планетата. Най-голям представител от този вид е уловеният на остров Суматра екземпляр с дължина от 15 метра и тегло от 172 килограма. Учените смятат обаче това за изключение, защото средната дължина на това влечуго обикновено достига до 10 метра. Мрежестите питони се хранят основно с влечуги, гризачи, жаби, но са регистрирани случаи, в които в менюто им са влизали дори и тигри.

Тигров питон

Този вид питон се среща в Югоизточна Азия. Достига до 4 метра дължина. Най-дългият научно регистриран индивид от вида, намерен в Пакистан, е с дължина от 4.6 метра и тегло от 52 килограма. Тигровите питони са хищници, хранещи се безразборно с бозайници, птици и други влечуги.

Титанобоа

За щастие титанобоата е изчезнал вид. Това обаче е най-голямата, най-дългата и най-тежката змия, откривана някога. Учените предполагат, че гигантската боа е достигала максимална дължина от 25 метра и тегло повече от един тон. Останки от древното чудовище са открити през 2009 година в Южна Америка. Археолозите са установили, че обичайното меню на титанбоата са крокодили и костенурки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest