Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Глухота при котка - причини и подходи за лечение

Глухота при котка - причини и подходи за лечение

Глухота при котка - причини и подходи за лечение

Глухотата е невъзможността да се чуват звуци. Котките могат да получат пълна или частична глухота в едното или в двете уши. Ухото се състои от множество части, които приемат и предават звуци. Когато една или повече от тези структури на ухото, като тъпанчето или слуховия нерв, не могат да работят правилно, може да настъпи глухота или загуба на слуха.

Неспособността да чува може да бъде вродена, което означава, че възниква при раждането. Някои породи като персийските, ангорските и рагдолите, са изложени на по-висок риск от вродена глухота.

Глухотата при коте може също да бъде придобита, което означава, че се развива по-късно в живота поради фактори като заболяване, травма или излагане на токсичност. Глухотата сама по себе си не е животозастрашаваща, но основната причина за нея може да бъде. Ако вашият домашен любимец проявява признаци на глухота или загуба на слуха, незабавно се консултирайте с ветеринарен лекар, за да установите причината.

Симптоми на глухота при котки

Основният признак, че котката изпитва глухота, е липсата на реакция на звук. Това често може да бъде трудно за откриване, особено ако загубата на слуха е постепенна или настъпва само в едното ухо. При котки с вродена глухота симптомите обикновено се проявяват много рано в живота, дори през първите няколко седмици.

Симптомите включват:

- Липса на реакция към ежедневните шумове;

- Много по-силно от нормалното вокализиране;

- Липса на отговор при повикване;

- Животното не се събужда от силни звуци;

- Котката често се стряска чак когато види (а не при звук);

- Възпаление или зачервяване на ухото;

- Често докосване на котешките уши.

Видове глухота при котките

Глухота при котка

Има различни видове глухота, които могат да възникнат при котки, в зависимост от това защо звукът не се предава на мозъка. Видовете глухота при котки включват:

- Проводна глухота: Това се случва, когато звуците не могат да достигнат до слуховия нерв, обикновено поради някакъв вид запушване на ухото;

- Нервна глухота: Това се случва, когато слуховият нерв не е в състояние да предава звуци. Това е видът глухота, който възниква вродено, но може да бъде причинен от други фактори;

- Глухота, причинена от стареенето: Това се случва поради дегенерация на ухото с течение на времето.

Причини за глухота при котки

Съществуват много различни причини за глухота. Тя може да бъде свързана с друго заболяване или разстройство или да бъде причинена от травма или други проблеми. Често срещаните причини включват:

- Вродена: Глухота, която възниква при раждането. Белите котки със сини очи са изложени на по-висок риск;

- Възпаление: Подуване на външното, средното или вътрешното ухо, причиняващо запушване;

- Тумори: В ухото, нерва или мозъка;

- Инфекция: Някои бактериални инфекции могат да причинят липса на проводимост или нервна глухота;

- Спукано тъпанче: от травма или тежка инфекция;

- Токсини, лекарства или медицински лечения: Поглъщането на определени вещества, включително аспирин, лекарства за химиотерапия, някои антибиотици или диуретици, домакински химикали и тежки метали, може да причини глухота;

- Ушни акари: Заразяването може да причини възпаление и други проблеми, които засягат слуха;

- Стареене на котката: Глухота, която възниква или поради удебеляване на тъпанчето, което се случва нормално с възрастта, или поради дегенерация на нервите или други структури на ухото.

Диагностика на глухота при котки

Ако забележите симптоми на глухота при вашия домашен любимец, консултирайте се с ветеринарен лекар възможно най-скоро. Въпреки че глухотата често не е лечима, много от състоянията, които причиняват глухота, могат да бъдат лекувани, ако бъдат уловени навреме, което намалява степента на увреждане на ухото.

Вашият ветеринарен лекар ще трябва да обсъди историята на вашата котка, включително всички скорошни медицински лечения, травми или други причини за глухота, които могат да бъдат приложими за вашия домашен любимец. Бъдете готови да обсъдите симптомите, които сте наблюдавали, и времевата рамка, в която са се появили. Ветеринарният лекар ще извърши пълен физически преглед на вашия домашен любимец и ушите му. Освен това може да използва рентгеново или друго изображение, за да изследва структурите на ухото и да идентифицира всякакви маси или други проблеми. Може да се проведе тест за чувствителност, за да се определи степента на загуба на слуха.

Лечение на глухота при котки

Глуха котка

Лечението на глухота при вашата котка ще зависи от вида на глухотата, от която страда и причината за нея. Вродената глухота и много причини за нервна глухота са нелечими и невъзможността да чува ще бъде постоянна. Причините за много видове кондуктивна глухота са лечими. Вашият ветеринарен лекар ще лекува причината, което може да възстанови слуха или да предотврати пълната глухота. Дори при подходящ медицински отговор загубата на слуха на вашия домашен любимец може да бъде постоянна.

Възможностите за лечение могат да включват:

- Антибиотици: Бактериалните инфекции, които причиняват глухота, ще бъдат лекувани с антибиотик. Този тип лекарство ще действа, за да убие бактериите, причиняващи инфекцията. Без бактериите, причиняващи проблеми, възпалението и други проблеми ще изчезнат и слухът може да бъде напълно или частично възстановен;

- Лечение на ушни акари: За лечение на ушни акари, които причиняват частична загуба на слуха или пълна глухота, вашият ветеринарен лекар ще почисти старателно ухото. Тази задача изисква професионалист, за да предотврати по-нататъшно увреждане. Освен това акарите се третират с капки по лекарско предписание;

- Противовъзпалителни средства: Това лечение е предназначено да намали възпалението в ухото, което причинява блокиране на звука. В зависимост от състоянието на вашия домашен любимец и други медицински фактори, вашият ветеринарен лекар може да избере стероидни или нестероидни противовъзпалителни средства;

- Лечение на рак: Ако глухотата е свързана с тумори в ухото, слуховия нерв или мозъка, може да се наложи лечение на рак като операция или химиотерапия. Вашият ветеринарен лекар ще определи дали вашата котка е добър кандидат за тези видове лечения.

Възстановяване на глухота при котки

В много случаи глухотата ще бъде постоянна, дори ако котката се възстанови добре от проблемите, които са я причинили. Следвайте изцяло инструкциите на вашия ветеринарен лекар, включително дози лекарства и последващи посещения, ако е необходимо. Докато вашият домашен любимец се възстановява, той ще се нуждае от допълнителна подкрепа, за да се адаптира към новото си ограничение. Повечето глухи котки все още могат да водят щастлив, пълноценен живот. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да направите живота по-добър за вашия глух или с увреден слух домашен любимец. Светнете светлините или използвайте движение, за да привлечете вниманието на вашия домашен любимец, когато влезете в стая, за да избегнете ненужното му стряскане. Тъй като животното не може да ви чуе, покажете обич чрез докосване и контакт с очите. За да намалите стреса, избягвайте да правите големи промени в средата на вашия домашен любимец, докато той се адаптира.

Живот с глухи котки

Доста лесно е да се задоволят нуждите на котките с вродена глухота, тъй като те автоматично ще използват другите си сетива, за да приемат информация и да общуват. Ако обаче котката ви наскоро е оглушала или страда от постепенна и частична загуба на слуха, може да отнеме малко повече време и на вас, и на нея, за да се приспособите към това състояние.

Дръжте котката си вътре

Ако котката ви е загубила слуха си наскоро, външният свят може да бъде много опасен. Той или тя няма да може да чува шумове като други домашни любимци, включително кучета, моторни превозни средства и други движещи се обекти и ще бъде изложен на по-голям риск от нараняване. Най-безопасният вариант е да обучите котката си да стои на закрито. Това може да изисква известна корекция на рутината, като например преобучение на котката ви да използва котешка тоалетна (ако той или тя обикновено излиза навън).

Използвайте визуални знаци

За глухите котки ще трябва да замените слуховите знаци (като използването на гласа си, за да ги повикате) с визуални знаци. Например, ако искате котката ви да дойде при вас, приклекнете и махнете с ръка. Или, ако е време за вечеря, създайте сигнал, който котката ще се научи да разбира, като например да щракате бързо светлината на верандата няколко пъти. Котките се обучават бързо и с готовност реагират на сигнали с ръце, лазерни показалки или домашни светлини.

Приближете внимателно

Глухите котки се стряскат лесно. За да избегнете изплашването им, винаги приближавайте котката си отпред, където може да ви види.

Използвайте докосване и вибрация

Глухите котки ще разчитат в голяма степен на другите си сетива, за да приемат информация. За да привлечете вниманието на котката си, опитайте да тропнете здраво на пода, тъй като това ще се усети като вибрация. След това можете да опитате различни визуални знаци за комуникация.

Играйте!

Глухите котки, както всички котки, обичат да играят. Продължете да играете игри на лов и преследване, както бихте направили с чуваща котка. Това ще поддържа любимеца ви активен и ще заздрави връзката между вас двамата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest