Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Пробиотик за кучета - какво трябва да знаем

Пробиотик за кучета - какво трябва да знаем

Пробиотик за кучета - какво трябва да знаем

Пробиотиците са приятелски настроени бактерии. Кучетата имат милиарди от тях в стомаха си, за да помогнат в борбата с инфекциите, да направят имунната им система по-силна, да помогнат за смилането на храната и да произвеждат витамини и хранителни вещества. Това се нарича микробиом и здравото куче се нуждае от здрав микробиом.

Промените в микробиома могат да разболеят кучетата по различни начини. Това може да включва:

- Диария

- Кучешки алергии

- Затлъстяване

- Газове при кучето

- Спазми

- Подуване на корема

- Общо лошо здраве

- Разстроен стомах

- Лош дъх при кучето

Тези промени могат да бъдат причинени от много неща, включително:

- Антибиотици

- Промени в хранителните навици

- Стрес

- Инфекции

- Паразити

- Диета с високо съдържание на въглехидрати

- Яденето на развалена храна

Кучешки пробиотик

Ако изглежда, че кучето ви боледува често, това може да е причинено от промени в микробиома му. Добра идея е да говорите с вашия ветеринарен лекар.

Видове пробиотици при кучета

Кучетата обикновено имат определени видове полезни бактерии в червата си. Те включват:

- Lactobacillus acidophilus

- Lactobacillus casei

- Bifidobacterium breve

- Enterococcus faecium

- Bifidobacterium lactis

За да поддържат тези бактерии щастливи, кучетата също се нуждаят от пребиотици, които да хранят бактериите и да им помагат да растат. Пробиотиците са хранителни вещества, които се намират в храната.

Кои са най-добрите пробиотици за кучета?

Има различни видове пробиотици за кучета, включително базирани на храна, прахове и хапчета.

Храни с пробиотици за кучета

Добър източник на естествени пробиотици за кучета е киселото мляко или кефирът с живи култури. Понякога определени марки използват култури за приготвяне на кисело мляко или кефир, но те не са пробиотици. Киселото мляко и кефирът също могат да съдържат изкуствени подсладители, които могат да бъдат опасни за кучетата. Кучетата трябва да ядат само обикновено кисело мляко без изкуствени подсладители.

Храни за кучета с пробиотици

Някои кучешки храни имат добавени пробиотици. Това може да е по-лесен начин да дадете на вашето куче пробиотици. Важно е също да търсите пробиотици в храната, които ще хранят приятелските бактерии. Бактериите са чувствителни към температура, въздух и влага. Това означава, че начинът, по който се приготвя храната за кучета, как се добавят пробиотиците и видът на храната могат да променят качеството на храната и пробиотиците.

Пробиотични лакомства за кучета

Меките лакомства, които съдържат пробиотици, може да са най-лесният начин да дадете на кучето си доза от тях. Някои лакомства не съдържат живи пробиотици и може също да имат добавки и допълнителни консерванти.

Хапчета

Пробиотици за домашни любимци

Предлагат се и пробиотични капсули. Можете да скриете хапче в консервирана храна или лакомство и да го дадете на кучето си. Някои кучета не приемат хапчета много добре, дори когато са в лакомства. Вашето куче може да изплюе хапчето, така че може да се наложи да го поставите директно в устата му. Това може да бъде по-трудно да се даде на вашето куче.

Пробиотични прахове за кучета

Предлагат се и пробиотици на прах. Смята се, че живите пробиотици са по-добри, защото в този вид се контролират излагането на въздух и влага. Прахообразните пробиотици за кучета обаче може да са по-трудни за даване на вашето куче.

Ползи от пробиотиците за кучета

Здравословният баланс на бактериите е важен за здравите кучета. Пробиотиците за кучета имат предимства, които могат да помогнат на вашето куче да смила храната, да произвежда и абсорбира витамини и минерали и да поддържа силна имунна система. Някои изследвания показват, че даването на приятелски бактерии на вашето куче може да помогне за подобряване на следното:

- Справяне с диарията

- Облекчаване на газовете

- Подобряване на метаболизма и борба със затлъстяването

- Премахване на лошия дъх

- Справяне с алергии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest