Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Какво да правим, ако намерим таралеж в гората?

Какво да правим, ако намерим таралеж в гората?

Какво да правим, ако намерим таралеж в гората?

Таралежът се ползва със симпатиите на хората и срещата с него предизвиква възторг и желание за комуникация от страна на човека. Такава среща обаче, особено ако се случи в гората, най-често е сигнал за човека, че трябва да помогне на животното, стига да има базова информация за този представител на дивия свят.

Какво трябва да знаем за таралежа при среща в гората

Таралежите са нощни животни и търсят храната си нощем, а през деня спят скрити от други същества в своите скривалища. Тази информация идва да ни каже, че при среща с таралеж по време на нощна разходка в гората той най-вероятно търси храна и се чувства добре, което значи, че не бива да бъде обезпокояван.

Най-добрата тактика е внимателното оттегляне на човека от периметъра на таралежа, защото ние сме гости в техните територии.

По-вероятна среща с таралеж в гората се случва през деня. Щом животното е навън, това означава, че нещо с него не е наред и то има нужда от помощ. Обикновено такава среща се случва през ранна пролет, когато таралежите се събуждат от зимен сън. Много от тях са в тежко състояние, защото са изтощени и отслабнали, както и пълни с паразити и се нуждаят от специализирана помощ.

Добре е хората да знаят как се държи таралежът, когато не се чувства добре. Той обикновено е със затворени очи, но не бива това да ни подвежда, че спи. Напълно изключено е здраво животно да заспи на открито. Трябва да се провери носът му, ако е зле, той е сух.

Освен това болният таралеж не се свива бързо, когато усети приближаването на друго живо същество, а лежи на едната си страна. Тогава трябва да се помогне на изпадналия в беда симпатичен представител на дивата природа.

Как да се помогне на болен таралеж, намерен в гората

Ако се установи, че животното има нужда от помощ, то трябва да се постави в кашон, в който са пробити дупки, за да влиза свободно въздух. Дъното на кашона трябва да се постеле с талашит или с мека кърпа и да се затопли с бутилка с топла вода. Болният таралеж се поставя вътре до бутилката с топла вода и се завива с кърпа, за да се отнесе в центъра за диви животни, където да получи специализирана помощ.

Какво да правим, ако намерим таралеж в гората?

Ако се налага бодливкото да пренощува при хората, или да остане по-дълго, докато бъде предаден на компетентни специалисти, той трябва да се нахрани и да му се даде вода. Купичка с чиста вода и друга с храна за таралежи трябва да се постави в близост.

Таралежът е всеяден в природата, но при хората е най-добре да бъде нахранен с консервирана или суха кучешка или котешка храна. Друга възможност е сварено пилешко, пуешко или заешко месо. Ни бива да му се дава мляко и храна, която съдържа или мирише на риба.

Вижте и какво още трябва да знаете, преди да си вземете таралеж за домашен любимец

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest