Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Мъчат ли се котките, когато са разгонени?

Мъчат ли се котките, когато са разгонени?

Мъчат ли се котките, когато са разгонени?

Моментът, в който малкото пухкаво коте у дома достигне полова зрялост, то изпитва желание да се чифтоса и да създаде поколение. Този момент наричаме също разгонване на котката.

Разгонването създава напрежение у котката, което е видимо и понякога доста натрапчиво и изисква, ако домашната котка не се предвижда да има малки, може да се пристъпи към кастриране на котката. Това ще я успокои и ще я върне в нейното естествено настроение и поведение.

По някаква причина кастрацията е възможно да не може да се проведе, било по здравословни причини, или някакви други, които изискват отлагане на тази операция, тогава стопанинът трябва да намери начини да успокои своя мъркащ приятел. Но преди това трябва да бъде напълно наясно със състоянието на своя питомец.

Какво да се очаква от котката, когато се разгони

На нашата територия размножителният период на котката е от пролетта, когато денят започне да нараства, до есента. Първото разгонване обикновено се случва между четвърти и шести месец на котето. Основните признаци за настъпило разгонване са:

- Натрапчива привързаност към стопаните, изразяваща се в постоянно желание за контакт, което може да продължи дори нощем

- Търкане в разни предмети, в пода или в стопанина

- Постоянно и натрапчиво мяукане, за да привлече вниманието на собственика

- Мъжките започват да маркират с урина всички пространства и това е най-характерният белег при тях

- Опити за бягство навън, защото усещат миризмите на други котки навън

Начини за успокоение на разгонена котка

Кастрация на разгонена котка

Стопанинът на котката трябва да намери начини да успокои разгонената котка, докато дойде моментът за кастрация. Начините за това са следните:

- Изолиране на котката - тъмните и скрити местенца са подходящи за успокояване на домашния питомец, тъй като котките обичат да се усамотяват на такива места

- Допълнителна игра със стопанина - отделяне на повече време за игра с играчки и пъзели са полезни за отвличане на вниманието на писаната, а това ще донесе облекчение на измъчената разгонена котка.

Някои котки минават по-леко през тази фаза в тяхното израстване и вземайки предвид особеностите на самото животно, стопанинът може да измисли различни собствени начини за успокоение, докато подготвя кастрацията, която решава кардинално проблема с разгонването на котката.

Прочетете също и за инжекциите против разгонване при котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest