Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Настинка при котките

Настинка при котките

Настинка при котките

През зимния сезон хората често страдат от простудни заболявания. Настинката всъщност е заболяване, което ни дебне през цялата година. Дали това е така и при котките и дали нашите мъркащи пухчовци също страдат от настинка?

Котките също страдат от настинка. Трябва да се уточни, че настинката при писаните е твърде общо название, което се отнася до цяла група от симптоми с болестен характер. В котешкото царство обаче това заболяване е вирусно.

Симптоми на настинка при котките

Когато вирусът на настинката порази гальовния ни домашен любимец, той показва симптоми като кихане, кашлица при котката, секрети от носа, става летаргичен, а в по-тежки случаи има треска. В повечето случаи симптомите на котешка настинка отминават за 7-10 дни, както при хората.

Подобно на стопаните си, някои котки с настинка може да получат усложнение като бактериална инфекция или пневмония. Тогава в носа или очите се появява жълто-зелен секрет, запушване на носа, загуба на мирис и отказ от храна.

Причинители на настинка при котките

Вирусите, които водят до това състояние са котешкият херпес вирус и котешкият калицивирус. Ето какво представляват тези вируси.

Котешки херпес вирус

Този вирус е много заразен и се наблюдава главно при живеещи заедно повече животни.

Тъй като котките, подобно на хората, носят този вирус в себе си през целия си живот, при стресови състояния той става активен и причинява кихане, кашлица на котките и други симптоми на простуда.

Котешки калицивирус

Котешкият калицивирус, подобно на херпес вируса при котки, е силно заразен и показва подобни симптоми. Протича и по подобен начин. И двата вируса не са заразни за хората, а съществува и ваксина за тях.

Лечение на коте с настинка

Лечение на котешка настинка

Леките случаи на това заболяване не изискват намеса на специализирана ветеринарна помощ. За да подпомогне организма на своя домашен питомец да се справи по-лесно с болестта, стопанинът може да намали до минимум стреса в ежедневието му. Котките стават тревожни, ако нещо ги плаши допълнително, а това може да усложни заболяването.

Обособяването на тихо и спокойно място, където котето да се усамоти на спокойствие, докато преминат симптомите, е добра идея.

Тежките усложнения обаче изискват намеса на ветеринар. Антибиотиците са лекарството, което се предписва и на пухчовците, както и на хората. Подобно на своите стопани, те също може да се нуждаят в някои случаи от хоспитализация, за да им се помогне да се възстановят по-бързо.

Годишната ваксинация е добра опция за превенция на котешка настинка, особено ако котката се отглежда в компания на други себеподобни, което увеличава риска от заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest