Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Kотешки имунодефицитен вирус

Kотешки имунодефицитен вирус

Kотешки имунодефицитен вирус

Вирус на котешка имунна недостатъчност или котешки СПИН, е вирус, срещащ се при котките и атакуващ имунната им система. Заразените домашни любимци са податливи на инфекции и болести.

Вирусът може да прогресира до имунодефицит или СПИН, като това може да се случи години след инфектирането. Затова е нужно стопаните на домашни любимци да имат информация за същността и симптомите на болестта.

Начин на заразяване с котешки имунодефицитен вирус

Най-често срещаният начин на заразяване с котешки СПИН е чрез ухапване, при което заразена котка предава вируса на здравата. По този причина обикновено болестта се разпространява повече сред уличните котки, които стигат до стълкновение помежду си. Домашни любимци може да се заразят, ако бъдат пускани навън.

Друг начин е заразена майка да предаде на малките си вируса, макар че това се среща по-рядко. Възможни моменти за предаване на вируса са при бременността, раждането или кърменето.

Симптоми на котешкия имунодефицитен вирус

Тъй като вирусът засяга имунната система, симптомите се появяват след вторичната инфекция. Някои признаци на котешки имунодефицитен вирус, които насочват към тази болест са:

- Треска

- Летаргия

- Възпалени лимфни възли

- Слюноотделяне

- Липса на апетит и отслабване

- Абсцеси

- Диария при котката

- Хронични инфекции

- Слабост

- Припадъци

- Лимфом или левкемия

Kотешки имунодефицитен вирус

Етапи на развитие на котешкия имунодефицитен вирус

Остра фаза

Тази фаза настъпва след първоначалната инфекция. Появява се летаргия, треска или възпаление на лимфните възли. Етапът е от един до три месеца.

Латентна фаза

Латентната фаза е безсимптомна и може да продължи месеци до години. Много от заразените животни остават на тази фаза.

Котешки СПИН

При достигане на тази фаза котките стават имунокомпроментирани и са податливи на вторично заболяване. Случва се години след първоначалната инфекция.

Терминална фаза

Kотешки имунодефицитен вирус

Достигането на тази фаза е сигнал, че животът на котето е към своя край. То умира след два до три месеца.

Лечение на котешки имунодефицитен вирус

За съжаление както при хората, и при котките лечение на котешки имунодефицитен вирус няма. Съществуват обаче лекарства, които дават възможност заразеното животно да продължи да живее. Лекарствата, пълноценната и балансирана храна, както и редовните посещения при ветеринарен лекар могат да спрат прогресирането на вируса.

Продължителността на живота на заразена котка може да бъде напълно нормален, но наличието на вирус ги прави по-податливи на котешки заболявания, като някои са с лоша прогноза.

Ваксина срещу котешки имунодефицитен вирус

Съществува ваксина срещу тази болест при котките, но ваксината на котката не е сигурна на 100 процента. Затова при отглеждането на котка за домашен любимец е нужно да се спазват и правила, включващи изолирането на домашния питомец от съприкосновение с улични котки, които биха могли да я заразят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest