Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Живеещите видове котки в дивото

Живеещите видове котки в дивото

Живеещите видове котки в дивото

Много хора обичат котките и отглеждат тези пухкави мъркащи красавици у дома. Но всеки стопанин на такова мило създание поне веднъж е виждал и дивата му страна, напомняща, че в природата продължават да живеят близки негови родственици с хищнически нрав.

Котката на практика е абсолютен хищник, който се храни основно с месо от плячката си. Природата е направила тези животни грациозни, подвижни, бързи и хищни. Ето кои видове котки живеят в дивото.

Лъв

Лъвът е най-едрият хищник от семейството на Котките, представител на рода на Пантерите. Теглото му е респектиращо, стига до 250 килограма и е втората по големина дива котка на земята след тигъра.

Днешният ареал на местообитанията му е силно ограничен, има ги в западна Индия и Субсахарска Африка. Останки от присъствието му има в Евразия, до преди 2-3 хиляди години в Азия, в Северна и Южна Америка тази голяма хищна котка е живяла в дивото.

Тигър

Тигърът е най-голямото от всички диви котки днес. Има екземпляри с тегло до 350 килограма и дължина до 3, 8 метра.

Леопард

Леопардът се нарича и пантера и е една от големите диви котки. Тази котка е с дълги и силни крайници, ловка и много пъргава.

Ягуар

Ягуар

В Западното полукълбо тази живееща в дивото котка е абсолютен първенец по големина и затова господар в дивия свят. Бъркат я с леопарда, но последният е много по-едър.

Гепард

Тази грациозна котка с идеална аеродинамична форма живее в ограничен ареал на юг от Сахара, а малки популации се срещат в Северна Африка и Иран. Това е най-бързото сухоземно животно, което представя семейство котки с тази им отличителна черта - бързина.

Рис

Рисът е дивата котка, най-близко стояща до домашните ни любимци, но е много по-едра и е трети по големина хещник в Европа.

Рисът живее в дивата природа

Каракал

Каракалът е подобен на риса, но малко по-дребен от него. Смятат го за малка котка, но сред бързите котки и най-тежък.

Сервал

Този живеещ в дивото представител на котките, е близък до каракала и е с много елегантно тяло. Съществува кръстоска на тази дива котка, която се отглежда като домашен любимец.

Оцелот

Оцелотът е див представител на котките, който живее в Южна и Централна Америка и сред дивите котки е със среден размер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest