Дрозд

Дрозд
Снимка: sharkolot/pixaboy.com

Пойните птици са безспорните любимци на хората от птичия свят заради омайните звуци, които издават. Птичата песен се чува най-добре там, където има много храсти и дървета.

Парковете и градините, крайградските зони са местата, където може да се чуе и сладкогласната и жаловна песен на дроздовете, едни от разпознаваемите певци сред всички птици.

Пойният дрозд е най-известният представител на семейството на дроздовете и обитава Европа, включително и България. Тази птица се счита за прелетна, тъй като зимува в южните части на Стария континент. Забелязва се, че все по-често дроздовете остават в летните си местообитания през цялата година.

Произход на дрозда

Дроздът е известен с научно название, което не е променяно, което е рядко срещано в класификацията на видовете. Птицата принадлежи на семейство Дроздови.

Пойният дрозд е описан от немския орнитолог Кристиан Лудвиг Брем през 1831 година и все още носи първоначалното си научно име Turdus philomelos.

Родовото име, Turdus, е латинското название на дрозда, а специфичният епитет се отнася до герой от гръцката митология, Филомела, на която е отрязан езика, но е превърната в пееща птица. Името в превод произлиза от старогръцкото обичам песента.

Пойният дрозд има три подвида, като номинативният покрива по-голямата част от ареала на вида.

Как изглежда дроздът?

Пойният дрозд е малка птица с дължина от 20 до 23, 5 сантиметра и тежи от 50 до 107 грама. Половете са сходни, с обикновен кафяв гръб и кремави на черни петна или жълто-кафяви долни части, които стават по-бледи по корема. Подкрилието е обагрено в топло жълто, клюнът е жълтеникав, а краката са розови.

Горната част на този вид става по-студена по тон от запад на изток през гнездовия ареал от Швеция до Сибир.

Младата птица прилича на възрастната, но има светлочервени или оранжеви ивици по гърба и покриващите крила.

Семейство дроздови
Снимка: sharkolot/pixabay.com

Местообитание на дрозда

Дроздът се размножава в по-голямата част от Европа, равнините на Италия и Южна Гърция, както и в Украйна и Русия почти до езерото Байкал.

Птиците от Скандинавия, Източна Европа и Русия зимуват около Средиземно море, Северна Африка и Близкия изток, но само някои от тях в по-мекия части на гнездовия ареал напускат районите си.

Във Великобритания пойните дроздове се срещат често там, където има дървета и храсти. Такива зони включват паркове, градини, иглолистни и широколистни гори и живи плетове.

В Нова Зеландия, където е въведен и на двата основни острова, дроздът бързо се установява и се разпространява в околните острови.

Въпреки че е често срещано и широко разпространен в Нова Зеландия, в Австралия само малка популация оцелява около Мелбърн.

Пойният дрозд обикновено гнезди в гори с добра плътност и близки по-открити площи, а в Западна Европа също използва градини и паркове. Размножава се до линията на дърветата, достигайки 2200 метра в Швейцария.

Островният подвид се размножава в по-открита местност, включително пустошта, а в източната част на евразийския ареал на пойния дрозд номинираният подвид е ограничен до края на гъстите иглолистни гори.

Пойният дрозд обикновено не е общителен, смята се за териториален вид, не образуват ята, когато се движат и поддържат дистанция помежду си, въпреки че няколко птици могат да нощуват заедно през зимата или да бъдат свързани в подходящи местообитания за хранене, може би с други дроздови птици като косът, полският дрозд и и тъмногушия дрозд. Пойният дрозд има тенденция да се връща редовно в едни и същи зони на зимуване.

Това е моногамен териториален вид и в райони, където е напълно мигриращ, мъжкият възстановява територията си за размножаване и започва да пее веднага щом се върне.

В по-меките райони, където някои птици остават през цялата година, мъжкият остава в своята територия за размножаване, като пее на прекъсвания, но женската може да създаде отделен зимен ареал, докато образуването на двойка започне в началото на пролетта.

Размножаване на дрозда

За дрозда може да се каже, че е моногамна птица, която също така запазва своята независимост и в периода на размножаване. Женският дрозд изгражда красиво гнездо с форма на чаша, постлано с кал и суха трева в храст, дърво или пълзящо растение, или на земята.

Поен дрозд
Снимка: pixabay.com

Тя снася четири или пет ярки лъскави сини яйца, които са леко на петна в черно или лилаво. Те обикновено са с размери 2, 7 cантиметра на 2 сантиметра и тежат 6 грама, от които 6 процента са черупки.

Женската инкубира яйцата сама в продължение на 10 - 17 дни, а след излюпването минава подобно време, докато малките излетят.

Две или три люпила за една година е нормалното размножаване, въпреки че само едно може да бъде отгледано в северната част на ареала.

Типичната продължителност на живота им е три години, но максималната регистрирана възраст при тази птица е 10 години и 8 месеца.

Пойният дрозд понякога е гостоприемник на кукувицата, като това се случва много рядко, тъй като дроздът разпознава яйцата на кукувицата.

С какво се храни дроздът?

Пойният дрозд е всеяден, храни се с голямо разнообразие от безгръбначни, особено земни червеи и малки охлюви, както и меки плодове и горски плодове. Подобно на своя роднина, черния кос, пойният дрозд открива животинска плячка с поглед, има техника за ловуване, известна като бягай и спирай на открито и рови из нападалите листа, търсейки потенциални хранителни продукти.

Земните охлюви са особено важен хранителен продукт, когато сушата или лошото време затрудняват намирането на друга храна. Дроздът често използва любим камък като наковалня, върху която да счупи черупката на охлюва, преди да извади мекото тяло и винаги го изтрива на земята преди консумация. Младите птици първоначално щракат предмети и се опитват да си играят с тях, докато не се научат да използват наковални като инструменти за разбиване на охлюви. Малките се хранят предимно с животинска храна като червеи, охлюви и ларви на насекоми.

Песента на дрозда

Дрозд в летеж
Снимка: Flickr

Пойният дрозд има къс, рязък крясък, заменен при миграция от тънък висок звук. Аларменият сигнал, който издава, се чува като кук-кук, който става по-кратък и по-рязък с увеличаване на опасността.

Песента на мъжкия, чувана, когато е на дървета, покриви или други повдигнати кацалки, е силен ясен набор от музикални фрази, повтарящи се два до четири пъти. Чува се главно от февруари до юни.

Един мъжки дрозд може да има репертоар от повече от 100 фрази, много от тях копирани от родителите му и съседните птици. Тази птица е голяма имитатор, на звука на предмети, звуци, създадени от човека, от телефони, а освен това дроздът повтаря виковете на птици в плен, включително екзотични видове.

Състояние на популацията на дрозд

Дроздът има обширен ареал, около 10 милиона квадратни километра и голяма популация, с приблизително 40 до 71 милиона индивида само в Европа.

В западните части на Арктика има доказателства за намаляване на популацията, но на ниво под прага и затова Ги има в Червената книга, но не като много застрашени в този регион. Във всички останали региони птицата има добра плътност на популацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати