Забулена Сова

Забулена сова
Снимка: Jasmin777/pixabay.com

Мистериозните нощни създания винаги са привличали човешкото въображение. Сред нощните птици най-забележителни са совите, не само защото са най-тихите птици в света, летят почти безшумно, могат само да се чуят, но не и да се видят.

Те имат най-необичайната структура на врата и могат да обръщат главите си на 270 градуса. Очите им са почти неподвижни и нямат очна ябълка, а слухът им е 4 пъти по-силен от този на котката.

Техните особености са многобройни и любопитни. Винаги има какво още да се научи за совите.

Тази грациозна птица е много красива, най-поразителен е външният вид обаче на вида забулена сова.

Произход на забулената сова

Tyto alba e латинското название на забулената сова. Това е най-широко разпространеният вид сова в света и един от най-разпространените от всички видове птици, среща се почти навсякъде с изключение на полярните и пустинни региони, Азия на север от Хималаите, някои острови на Индонезия и някои тихоокеански острови.

Птицата е известна и като обикновена горска сова, за разлика от другите видове в семейството си, Tytonidae, които образуват една от двете основни линии на видовете сови, другата са типичните сови - Strigidae.

Има най-малко три основни линии на горска сова: западна горска сова в Европа, Западна Азия и Африка, източна горска сова в Югоизточна Азия и Австралия и американска горска сова в Америка.

Това е един от няколко вида птици, описани за първи път през 1769 година от натуралиста Джовани Антонио Скополи в неговата Anni Historico-Naturales.

Той дава научното име Strix alba. Тъй като са описани повече видове сови, в рода Strix влизат само представители до горските сови в семейството на типичните сови Strigidae, а горската сова става Tyto alba през семействота на бухалите Tytonidae. Tyto alba буквално означава бяла сова.

Местообитание на забулената сова

Забулените сови са най-широко разпространените от всички видове сови и се срещат на всеки континент с изключение на Антарктида.

В Северна и Южна Америка горските сови се срещат в подходящи местообитания в Южна и Централна Америка, а в Северна Америка чак на север до северните Съединени щати и югозападната Британска Колумбия.

В Европа горските сови се срещат от Южна Испания до Южна Швеция и на изток до Русия. Те също се срещат в цяла Африка, в централна и южна Азия и цяла Австралия. Забулените сови са въведени на някои океански острови за контрол на вредителите от гризачи.

Забулените сови заемат широка гама от местообитания от селски до градски. Те обикновено се намират на ниски височини в открити местообитания, като пасища, пустини, блата и земеделски полета. Те се нуждаят от кухини за гнездене, като кухи дървета, кухини в скали и речни брегове, кутии за гнезда, пещери, камбанарии на църкви, тавани на хамбари и купи сено. Наличието на подходящи кухини за гнездене често ограничава използването на подходящи местообитания за търсене на храна.

Забулена сова в гората
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Как изглежда забулената сова

Горските сови са средно големи сови с дълги крака, които са с оскъдни пера до сивите им пръсти. Главата е голяма и закръглена, без уши. Оперението на птицата е много фино, с бяло було.

Совите имат заоблени крила и къса опашка, която е покрита с бели или светлокафяви пухени пера. Гърбът и главата са светлокафяви с променливи черни и бели петна, докато долната страна е сивкаво бяла.

Совите са много впечатляващи на външен вид. Женските обикновено са по-големи, тежат около 570 грама, докато мъжките тежат около 470 грама. Женските също имат малко по-голяма дължина на тялото, от 34 до 40 сантиметра за женските, 32 до 38 сантиметра за мъжките. Размахът на крилата на мъжките и женските варира от 107 до 110 сантиметра.

До 35 подвида на Tyto alba се разпознават въз основа на разликите в размера и оцветяването на тялото.

Възпроизвеждане на забулената сова

Совите са най-често моногамни, въпреки че има няколко доклада за полигиния. Двойките обикновено остават заедно, докато и двете птици са живи.

Ухажването започва с демонстративни полети на мъжките, които са придружени от викове и преследване на женската. По време на гоненето и мъжкият, и женската пищят. Мъжкият също се рее с крака, висящи пред кацналата женска за няколко секунди.

Копулацията се извършва на всеки няколко минути по време на търсенето на мястото на гнездото. И двата пола приклякват един пред друг, за да дадат знак за съвкупление. Мъжкият се качва на женската, хваща я за врата и балансира с разперени крила. Копулацията продължава с намаляваща честота по време на инкубацията и отглеждането на пилетата.

Забулените сови се размножават веднъж годишно. Те могат да се размножават почти по всяко време на годината, в зависимост от предлагането на храна. Повечето индивиди започват да се размножават на 1-годишна възраст. Поради краткия живот на горските сови, средно 2 години, повечето индивиди се размножават само веднъж или два пъти. Тези птици обикновено отглеждат по едно пило годишно, въпреки че някои двойки са наблюдавани да отглеждат до три пила за една година.

Двойките забулени сови често използват старо гнездо, което е било заето от десетилетия, вместо да изграждат ново. Женската обикновено постила гнездото с нарязани пелети. Тя снася 2 до 18 яйца, обикновено 4 до 7, със скорост едно яйце на всеки 2 до 3 дни.

Женската инкубира яйцата от 29 до 34 дни. Пилетата се мътят и се хранят от женската около 25 дни след излюпването. Те напускат гнездото при първия си полет 50 до 70 дни след излюпването, но се връщат в гнездото, за да нощуват за 7 до 8 седмици. Малките обикновено стават независими от родителите 3 до 5 седмици след като започнат да летят.

С какво се храни забулената сова
Снимка: aitoff/pixabay.com

Женските забулени сови напускат гнездото по време на инкубацията само за кратко и на дълги интервали. През това време мъжкият храни инкубиращата женска. Цялото мътене се извършва от женската, като започва веднага след излюпването и продължава, докато най - старото малко стане на около 25 дни. Мъжките носят храна в гнездото за женската и пилетата, но само женската храни малките, като първоначално разкъсва храната на малки парченца. Женската също яде изпражненията на пиленцата през първите няколко седмици след излюпването, за да дезинфекцира гнездото. Родителите продължават да хранят пилетата до 5 седмици след излитането.

Повечето горски сови имат сравнително кратък живот. Много от тях преживяват само един размножителен сезон и смъртността може да достигне до 75 процента през първата година от живота. В едно проучване средната възраст на смърт за 572 птици е 20, 9 месеца. Въпреки това най-дългата регистрирана продължителност на живота на дива горска сова е 34 години.

Поведение на забулената сова

Совите са самотни или се срещат по двойки. Те водят нощен живот и нощуват през деня в кухини на дървета, пукнатини на скали, речни брегове, хамбари, кутии за гнезда, камбанарии на църкви и други изкуствени структури.

Тези птици са много ефективни ловци. Подозира се, че прекарват голяма част от времето си в лутане. Повечето горски сови са заседнали, въпреки че някои индивиди в северната част на ареала са мигриращи.

С какво се храни забулената сова

Горските сови са нощни хищници, които предпочитат дребни бозайници като мишки, полевки, земеровки, плъхове, диви зайци. Те също могат да ловуват малки птици. Совите започват да ловуват сами след залез слънце.

Като помощ за откриване на движение в пасища, те са разработили високочувствително зрение при слаба светлина. Когато ловува в пълна тъмнина обаче, хищната птица разчита на острия си слух, за да улови плячка.

Горските сови са най-точните птици в локализирането на плячка по звук. Друга черта, която допринася за техния ловен успех, са техните пухени пера, които помагат да се заглуши звукът от движението им. Птицата може да се приближи до плячката си почти незабелязано. Совите нападат плячката си в ниски полети - 1, 5-4, 5 метра над земята, улавят плячката с краката си и пронизват задната част на черепа с клюна. След това те поглъщат плячката цяла. Горските сови съхраняват допълнителна храна, особено по време на размножителния период.

Роля на забулените сови в екосистемата

Забулените сови ограничават популациите на видовете бозайници и птици, които ловят. Те също служат като храна за онези видове, които ги нападат. Забулените сови са гостоприемници на няколко паразита. Гнездото обикновено се заразява с паразити. Те също така са домакини на няколко кръвни и чревни паразити и два вида въшки.

Защитени са от закона за мигриращите птици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest