Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Мини Хотот Зайче

Мини Хотот Зайче

Мини Хотот Зайче
Снимка: pixabay.com

В урбанизираната градска среда все има все по-малко жилищно пространство. Този факт не променя желанието на много хора да имат домашни любимци. И тъй като отглеждане на стандартни по размер животни е все по-трудно постижимо заради оскъдната жилищна площ, развъдчиците се грижат да създадат компактни по размери животински видове, напълно съвместими с малките жилищни площи.

Резултат на работата на селекционерите са мини зайчетата хотот. Те всъщност са създадени основно с мисълта да бъдат животни за изложби, но от тях стават и отлични домашни любимци, радващи и умиляващи обитателите на дома с миниатюрните си размери.

Първото нещо, което всеки член на семейството, отглеждащо заек мини хотот, което трябва да научи е, че това не е плюшена играчка, а живо същество със свои изисквания и особености и е необходима много отговорност за неговото правилно отглеждане. Има и много други изисквания, които трябва да се имат предвид.

Произход на зайчето мини хотот

Заекът мини хотот, както подсказва името му, е зайче джудже, с тегло около 1 килограм и противно на приетото мнение не е миниатюрна версия на Белия хотот, макар да носят много от характеристиките му. Те се разглеждат основно като изложбени зайци, но притежават страхотен темперамент и перфектни размери, правещи ги подходящи за домашни любимци.

Не винаги това зайче е било толкова малко. Хотот джуджето произлиза от своя по-едър предшественик и е резултат от селекция за размер. Големият хотот има за своя родина Франция, а мини размерът води началото си от Германия. После породата стигнала чак до САЩ.

Породата заек мини хотот е разработена чрез кръстосване на няколко породи Хотот с нормален размер. Двама развъдчици са отгледали един и същи заек, но независимо един от друг, а после се събрали, за да ги кръстосат.

Така през 1970 година в Германия се появява първият заек мини хотот. Зайчето веднага става известно с малкия си размер и оцветяване. Белите зайчета се раждат в котило между 2 и 4 и имат изложбени качества.

Как изглежда заекът мини хотот

Тяло на мини хотот

Малките зайчета от породата тежат около 1-1, 5 килограма и мат компактно тяло. Главата им е кръгла и имат къс врат. Това ги прави да изглеждат като компактна топка пух, поради извития им като дъга гръб. Стандартът за заека мини хотот изисква задните им части да бъдат заоблени и в съответствие с широките им рамене, а ушите им са къси, дебели и изправени.

Козина на заека мини хотот

Мини хотот зайчето има къса, плътна и лъскава козина, която не изисква много грижи. Тя има свойството, когато зайчето бъде погалено в обратна посока на растежа на козината, тя да се върне отново в изходно положение.

Късата козина не позволява да се забележи, че линеят.

Хотот зайче

Цвят на заека мини хотот

Козината на мини хотот е уникална като цвят. Предлагат се само в бял цвят. Очите им са тъмнокафяви и единствената маркировка, която имат, е тъмен кръг около очите, които прилича на очна линия. Според стандарта тази линия трябва да е съвсем тънка, не повече от 0, 3 сантиметра.

Отглеждане на заека мини хотот

Както всички зайчета, Мини хотот спят през деня, а най-активни са сутрин, както и привечер, когато изискват много забавления и игри. Затова е добре да имат своя зона в дома, където да играят.

Не обичат да бъдат носени и пипани, но все пак около очите, ушите и врата могат да бъдат галени, защото обичат взаимодействието със стопаните. Позволяват и да бъдат ресани и почиствани и това е задължение, което хората, грижещи се за тях, не бива да пропускат.

Характер на заека мини хотот

Тези зайчета са много дружелюбни и послушни, но изискват правилно социализиране и общуване с повече хора. В ранна възраст е нужно редовно да бъдат извеждани от колибката им и да общуват със стопаните.

Веднъж социализиран, мини хотот става много привързан към стопаните. Въпреки че не са много активни животни, тези зайчета обичат да изследват къщата и градината в дома.

Ако обаче се почувстват застрашени, може да се опитат да хапят.

Средната продължителност на живота на мини хотот е 7 до 10 години, но при правилна грижа живеят много по-дълго.

Заболявания при заека мини хотот

За щастие тази порода не страда от сериозни заешки болести. Предразположени са към здравословните проблеми, характерни за зайците изобщо.

- При почистване или подстригване може да погълнат козина и това да стане проблем за храносмилателната им система, защото вътре се образува топка косми. За разлика от котките, те не могат да повръщат космите и губят апетит. Може да бъде блокирана храносмилателната система.

Как изглежда хотот зайче

- Малоклузия - получава се когато горните и долните зъби са неправилно разположени, така че процесът на дъвчене не е нормален и зъбите се износват по-бързо. Нужни са редовни стоматологични прегледи за зайчето.

- Стомашно-чревен застой - това е животозастрашаващо състояние, при което храносмилателната система се забавя и спира напълно.Получава се загуба на апетит, минимални или никакви фекалии. Може да се лекува, ако се хване бързо.

- Ушни акари - този паразит е често срещан при зайците. Животното често клати главата си, когато е засегнато. Лекуват се от ветеринарния специалист.

- Проблемите с гърба също са характерни, ако селекцията не е добра.

Хранене на заека мини хотот

Малкото по размер зайче не бива да заблуждава. То е доста лакомо мъниче и ще изяде колкото му се даде. Това обаче трябва да се избягва, а храната да се преценява добре като количество, а също и качество. Точното количество храна за зайчето се определя според размера му, възрастта и нивото на активност.

Зайците мини хотот ядат порция сено, която е колкото размера на тялото им всеки ден, заедно с гранули и пресни зеленчуци. Сеното е много важно за поддържане на храносмилателната система и за правилно износване на зъбите при зайците. То трябва да е около 70 процента от дажбата.

Пелетите с високо качество също са важна част от менюто, защото осигуряват витамини и минерали за здравето на зайчето. По ¼ чаша пелети на ден в менюто са важни, но те трябва да бъдат и с високо съдържание на фибри. В добрите марки заешка храна се съдържат и пробиотици, а добавена захар няма. Отговорност на стопанина е да осигури храна с високо качество, което ще запази здравето на малкия пухкав питомец добро за дълго време.

Двигателна активност на мини хотот

В природата дивите зайци тичат много всеки ден, изминавайки дълги разстояния. Затова е важно домашният питомец също да се поддържа активен.

Благодарение на малкия си размер, мини хотот не се нуждае от толкова много движение, колкото е нормално за големите зайци, но трябва всеки ден да бъде извеждан от колибката си и да се движи, като му се осигурят и играчки, както и да се извежда навън. Събирането с други мини зайчета от породата също се отразява добре на тези мъници.

Мини хотот зайчетата са много лесни за отглеждане, подходящи за млади и възрастни собственици, не изискват голямо пространство, но обучението им е по-трудно от това на котка или куче. Все пак при дресурата може да се постигнат някои успехи с постоянство и любов към малкия домашен любимец.Тези зайчето се научават да изпълняват някои команди при многократно повтаряне на командата и търпеливо обучение. Не бива обаче да се забравя, че са свръх чувствителни и трябва да бъдат максимално щадени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest