Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да помогнем на куче с артрит в студеното време?

Как да помогнем на куче с артрит в студеното време?

Как да помогнем на куче с артрит в студеното време?
Снимка: JACLOU-DL/pixabay.com

Артритът е заболяване, добре познато на хората, което не отминава и нашите лаещи домашни любимци - кучетата. Те страдат също като нас и затова е добре всеки стопанин на домашен питомец с този здравословен проблем да е запознат със симптомите и усещанията при артрит, за да помогне на своя верен приятел особено в студените зимни дни, когато страданието се засилва.

Симптоми на артрита при кучетата

Артритът при кучетата е заболяване, засягащо ставите, а заедно с тях мускулите и сухожилията, при което болките обхващат големи зони от скелетно - мускулната структура на тялото.

Това често срещано кучешко заболяване се характеризира със скованост, която е особено отчетлива сутрин, болки при всяко движение, пукане на ставите, трудности при извършване на обикновени движения. Това създава дискомфорт и чувство за безсилие, като най-същественото е постоянният болков синдром.

Болестта е нелечима, прогресираща и без обратен ход. Затова е нужно да се поддържа постоянно както медикаментозно, така и с други средства, които да облекчат кучето с артрит, особено в трудните зимни дни.

Зимни грижи за кучета с артрит

Поддържане на оптимално тегло на кучето

Следенето на теглото на домашния питомец е от съществено значение, тъй като е инструмент за поддържане на артрита. Теглото е право пропорционално на напрежението и натиска върху ставите. Нормалното тегло прави кучето по-мобилно и поддържа толерантността му към движението. Затова трябва да подбирате внимателно диетата на куче с артрит.

Проверката на подходящо тегло на домашния любимец се прави лесно - ребрата на животното трябва безпроблемно да се напипват, без да са видими. Естествената талия на тялото трябва да е видима отгоре.

Кучето с артрит трябва да се движи

Максимата, че движението е живот важи с пълна сила и за лаещия ни питомец. Раздвижването при артрит е много важно, защото облекчава болките и връща комфорта.

Куче с артрит в снега
Снимка: Yodyodyo/pixabay.com

Липсата на физическа активност засилва не само болките на кучето с артрит през зимата, но и общата скованост, а това има много лоши последици за общото здраве и живота.

Голямото физическо натоварване обаче при куче с артрит е противопоказно. Спокойните разходки, плуването и изкачването на стълби е възможност да се движат едновременно много мускулни групи и стави.

Хранителни добавки за кучета с артрит

Хранителните добавки с глюкозамин и хондроитин сулфат имат противовъзпалителни свойства. Подходящи са за облекчаване на болките и сковаността на кучето с артрит през зимата.

Сред морето от предложенията е добре да се търсят добавки, съдържащи омега- 3 мастни киселини, фикоцианин и манган.

Предпазване на кучето от падане и фрактури

Падането е особено болезнено за куче, страдащо от артрит. Затова местата за разходка трябва да се изберат внимателно. Добре е също да се проверяват редовно лапите на животното, за да няма по тях наслагвания, които може да го подхлъзнат.

Специалните обувки за кучета, които са предлагат, са подходящи за разходки в гората и други екстремни места.

Физиотерапия за кучета с артрит

Симптоми на кучешки артрит

Ветеринарният специалист може да насочи стопанина към клиника за рехабилитация, където да се погрижат за раздвижване и облекчаване на страданията с акупунктура и други методи.

Ролята на удобното легло

Мястото за почивка е важно за всяко куче, но особено силно за болните с артрит. Ортопедичните постелки, леглото с мемори пяна или леко повдигнатата платформа са възможни опции, но също и ниското легло долу, предпочитано от някои кучета, представляват възможности за спокоен сън, без болка, които може да се пробват, за да се избере най-доброто в съответствие с нуждите на всяко животно.

Вижте кои са признаците на кучешки артрит и застрашените от артрит породи палета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest