Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кои породи кучета страдат най-често от сърдечни заболявания

Кои породи кучета страдат най-често от сърдечни заболявания

Кои породи кучета страдат най-често от сърдечни заболявания

Много често значителна бройка кученца от едно кучило умират скоро след раждането. Причината за това често е скрита и се дължи на вродени сърдечни проблеми на палетата.

С термина сърдечен проблем се описва някакъв недостатък на сърцето, следствие на който то не може да функционира правилно. Сърдечните проблеми по своята същност са вродени и придобити. Вродените са по-тежки и рядко кученцата преживяват по-дълго от 1-2 години. Смъртността е най-висока в първите дни и седмици от живота им.

С вродена предразположеност към кучешки сърдечни проблеми са малките породи - чихуахуа, дакел, пинчер, йорки, пекиниз и други. Те страдат от дегенеративни промени в сърдечната клапа, докато едрите породи са застрашени от изтъняване на сърдечните мускули, предизвикващо кучешка сърдечна недостатъчност.

Ето кои породи кучета са най-често засегнати от болестите на сърцето.

Малки породи кучета страдат от сърдечни заболявания

Най-често при тях се наблюдава дегенерация на сърдечната клапа. Кръвта им не се движи само в една посока, а част от нея се връща обратно. Тази върната кръв трябва да се компенсира и за целта сърцето започва да работи с по-голям от нормалния обем на всеки удар.

В резултат се получава преразтягане на лявото предсърдие и задържане на течност в белите дробове, което се нарича белодробен оток. Установява се при учестено дишане и дишане с отворена уста на животното, неспокойно поведение, кашлица, розова пяна от устата. Състоянието е животозастрашаващо.

Големи породи кучета също са в риск от сърдечни болести

Най-често едрите породи страдат от изтъняване на сърдечния мускул и прекалено отпускане. Колкото по-тънък е миокарда, толкова с по-малка сила изтласква кръвта в правилната посока. Кучето се уморява лесно, диша учестено, коремът му се уголемява, припада и дори може да умре внезапно.

Болести на сърцето при кучетата

Аритмията е друг проблем, който се наблюдава при големите кучета. При това заболяване сърцето работи хаотично. Най-често от аритмия страдат боксерите, но се среща и при други.

Отделите на сърцето при лаещите домашни любимци са в непрекъснато комуникация един с друг единствено чрез клапите. При повече отвори за комуникация сърдечният поток се нарушава и това води до тежки деформации на сърцето и на неговата работа.

Но трябва да се знае, че кучетата страдат от инфаркт изключително рядко, но има достатъчно други кучешки заболявания на сърцето, някои от тях нелечими, които съкращават живота на домашните питомци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest