Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да отучим кучето да лае

Как да отучим кучето да лае

Как да отучим кучето да лае

Имате куче? То е ваш приятел, спътник и част от семейството? Всичко е прекрасно... до момента, когато нещо прищраква на четириногия ви приятел и той започва да лае. Това означава край на спокойствието ви, навъсени погледи от страна на съседите и излишни нерви. Разберете как да отучите кучето си да лае със следващите полезни съвети:

Лаенето е шумна, но напълно нормална част от кучешката комуникация. Но ако кучето ви лае много често или за дълги периоди от време, това може да е и признак за по-дълбоки проблеми, които то изпитва.

Ключът към намаляване и дори предотвратяване на лаенето е да разберете защо кучето ви лае на първо място. Когато научите какво се надява да спечели с лаенето си, можете да му покажете, че може да получи това, което иска, като се държи по по-спокоен и тих начин. Може също така да промените жизненото пространство на вашето куче, така че то вече да не изпитва нужда да лае.

На първо място не отказвайте кучето си

Въпреки че техният лай може да е разочароващ, никога не отблъсквайте кучето си. Ако му откажете и не му обърнете внимание, когато лае, това може да го накара да се тревожи или да го обърка. Това от своя страна може да влоши нещата, насърчавайки го да лае още повече от притеснение или объркване. Някои кучета може дори помислят, че, докато им крещите да мълчат, трябва да бъдат съпричастни с вас и да започнат да вдигат шум с любимия си човек.

Избягвайте неща, които вашето куче намира за страшни

Ако кучето ви лае, защото е уплашено, опитайте се да избегнете страшното нещо, доколкото е възможно. Например, ако вашето куче лае на минувачите през прозореца, пуснете завесите, за да блокирате видимостта му. Ако лае, защото се страхува да остане само, опитайте се да не го оставяте за дълго време.

Игра с кучето

Научете кучето си на по-спокойни начини да ви казва какво иска

Ако вашето куче лае за нещо конкретно, например да накара друго куче да си тръгне, е полезно да го научите, че ако направи нещо по-тихо и по-безопасно, ще постигне същия резултат. Например кучето ви не може да лае и да души едновременно. Така че отклоняването на вниманието му към пода, за да подуши вкусни лакомства, вместо да лае, е хитър начин да намалите шума и да обучите кучето. Това може да бъде много ефективно. Постоянното правене на това ще го научи, че тихото игнориране на нещо, вместо лаене, има добър резултат.

Уверете се, че вашето кученце остава активно

Вашето куче може да е по-вероятно да лае, ако скучае и не получава достатъчно умствени или физически упражнения. Уверете се, че прекарвате достатъчно време с него, поддържайки кучето си ангажирано и активно всеки ден. Предоставянето на много забавни дейности на вашия четириног приятел ще попречи кучето да скучае – и ще бъде много забавно и за двама ви.

Не награждавайте кучето си за лай

Не награждавайте кучето си за лай, вместо това го възнаградете за мълчанието му. Ако кучето ви лае преди хранене, игнорирайте лаенето и изчакайте да спре, преди да го нахраните. Планирайте предварително храненето и го разсейте, като му дадете играчка.

Ако кучето ви лае много, за да ви накара да играете с него, не му обръщайте внимание. Игнорирайте го или дори напуснете стаята и направете нещо друго вместо това. Когато мълчат, вземете играчка и ги поканете да играят – забавната игра с кучето е отлична награда за мълчанието.

Допълнителна помощ, ако кучето лае

Ако кучето лае много, играйте повече

Когато разберете защо кучето лае, избягвайте това, като го разсейвате със забавна играчка или лакомство, преди да почувства необходимост да вдига шум.

Превенцията е най-добрият вариант срещу лаенето, тъй като вашето куче може да се обърка, когато започнете да пренебрегвате лая му. Може да лае повече и с по-голяма интензивност, за да ви накара да се държите както преди. Ако това се случи, останете спокойни и му дайте много похвали и внимание, когато млъкне. То трябва да научи, че мълчанието му носи наградата, която иска.

Останете последователни, тъй като отстъпването и реагирането на лай, дори и само веднъж, вероятно ще накара кучето да упорства и да се старае още повече, вдигайки повече шум.

Може също така да си струва да уведомите съседите си, че лаенето може да се влоши, преди да се подобри (и може би да им пуснете кутия шоколадови бонбони, за да подсладите сделката), така че да са подготвени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest