Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да правим, ако кучето е летаргично

Какво да правим, ако кучето е летаргично

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
20
Какво да правим, ако кучето е летаргично

Летаргията при кучета може да е признак на много различни състояния. Това е, което ветеринарите наричат ​​неспецифичен знак, което означава, че нещо засяга нормалното поведение на вашето куче, но този знак не ви казва непременно какво не е наред.

Когато се казва Кучето ми е летаргично и не е себе си, се има в предвид, че стопанинът има доста добра представа за текущите енергийни нива на кучето, които се различават от нормалните енергийни нива. Ако се прави заключение въз основа на наблюдение и сравнение на поведението на друго куче (например куче от същата порода на ваш приятел или съсед), може да не е същото. Въз основа на тази информация можете да работите с вашия ветеринарен лекар, за да разберете какво причинява летаргията на вашето куче и от какви лечение се нуждае, ако има такива.

Какво е летаргия при кучета

Летаргията се дефинира с по-малка активност на вашето куче от обикновено или нивото на неговата активност е намалено спрямо нормалното, според д-р Ейми Атас, ветеринар. Това е неспецифичен признак, така че не представлява диагноза. Летаргията наистина показва, че нещо кара кучето да се чувства зле и е подходящ момент да се свържете с ветеринарен лекар. Признаците на летаргия варират значително от едно куче до друго и включват следното поведение на кучето:

- Умора или сънливост;

- Ниска енергия;

- Движейки се по-бавно;

- Остават в леглото или сандъка си;

- Нежелание да става и да играете, да се движи и евентуално да яде;

- Не иска да отиде на разходка;

- Нежелание да прави неща, които обикновено би правило.

Ако забележите кучето си да лежи и да не прави много, това може да е нормално поведение за 13-годишно куче с артрит, но е признак на летаргия за малко кученце. Но летаргията не е непременно функция на възрастта. Ако вашето възрастно куче ходи на три разходки на ден и сега отказва да излезе, можете да го опишете като летаргично. По същество - трябва да има промяна в поведението в сравнение с изходното ниво на кучето, за да се каже, че те са летаргични, казва д-р Атас.

Как летаргията при куче се различава от сънливостта

Кучето е летаргично

Ако кучето ви е сънливо, обикновено можете да го събудите с любимото му лакомство. Или може да стане, когато чуе звънеца на вратата. Обратно, куче, което е летаргично, вероятно не се чувства добре, така че за него е много по-трудно да се върне към нормалното си поведение.

Друга разлика между летаргията и сънливостта е продължителността на времето. Ако вашето куче е сънливо и има спокойна дрямка, вероятно ще се събуди, чувствайки се по-добре. Ако са летаргични, сънят не ги кара автоматично да се чувстват по-добре, казва д-р Атас. - Решаването на проблема ги кара да се чувстват по-добре и понякога самото време решава проблема. Ако състоянието на вашето куче не се подобри със сън, ще трябва да идентифицирате и да се справите с основната причина.

Какво причинява летаргия при кучета

Причините за летаргия варират от нещо сравнително доброкачествено (като лош сън), до сериозни заболявания. И в двата случая признаците на летаргия при куче могат да бъдат подобни. Това е мястото, където вашият ветеринарен лекар ще трябва да направи някои изследвания, за да разбере какво причинява летаргия, като например:

- Болка (източникът ще бъде определен);

- Болест при кучето или бактериална инфекция;

- Реакция към ваксина;

- Психическото състояние на кучето;

- Ефекти от лекарствата.

Нека си представим, че куче има стомашен вирус или артрит или наскоро е претърпяло операция. Кучето може да не иска да става и да се движи, защото не се чувства добре. Обратно, ако причината е болка, гадене или странични ефекти на лекарства, резултатът може да е летаргия, поради което се счита за неспецифичен признак.

Могат ли алергиите да причинят летаргия при кучета

Летаргия при куче

Самите алергии обикновено не правят кучетата летаргични, освен ако не са толкова тежки, че кучето не се чувства добре, обяснява д-р Атас. Например, ако кучето ви се почеше до такава степен, че да причини рана или инфекция, тогава кучето може да стане летаргично.

Могат ли антибиотиците да причинят летаргия при кучета

Антибиотиците могат косвено да допринесат за летаргия, защото имат потенциала да накарат кучетата да се почувстват зле или да им се гади, казва д-р Атас. Ако вашето куче започне да приема антибиотик и той разстрои стомаха му или му причини диария, има вероятност да почувства лоши ефекти, включително летаргия. Ако куче приема антибиотици и се държи летаргично, има вероятност летаргията да произтича от първоначалния медицински проблем, за лечение на който се използват антибиотиците.

Кучето ми е летаргично, но яде и пие

Летаргията не засяга непременно апетита на кучето, освен ако няма други симптоми като повръщане или диария. Можете да са наистина летаргични, но все пак да поддържат апетита си и да пият нормална вода, казва д-р Атас. Когато оценявате летаргията, вашият ветеринарен лекар вероятно ще попита дали е имало някакви промени в апетита или консумацията на вода на вашето куче и дали кучето ви изпитва стомашно-чревно разстройство. Ако вашето куче има стомашно-чревни проблеми, летаргията може да е признак на електролитен дисбаланс, дехидратация при животното или треска.

Кога трябва да се обадите на вашия ветеринар?

Летаргично куче

В ситуации, в които кучето ви е летаргично, но не показва други признаци на заболяване, вашият ветеринарен лекар може да предложи да изчакате няколко часа, за да видите дали проблемът ще се разреши от само себе си. Ако няма подобрение след 24 часа, вашето куче трябва да посети ветеринар за пълен физически преглед и кръвни изследвания. Като алтернатива, ако летаргията е постоянна и е придружена от други симптоми като повръщане, трябва да разберете какво я причинява, защото нещо не е наред, казва д-р Атас.

Изводът е, че летаргията не е диагноза. Важно е да знаете нормалното ниво на активност на вашето куче, за да можете да разберете кога то става летаргично. Ако не сте сигурни, по-добре е да заведете кучето си на ветеринар, така че ако има сериозен проблем, да се погрижите за него възможно най-бързо“, казва д-р Атас. Хубаво е да имате връзка с вашия ветеринарен лекар, така че да се чувствате комфортно и да може да се свържете с него, ако смятате, че има проблем.

Вижте още: Симптоми на летаргия при котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest