Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на Йоркска шоколадова котка

Хранене на Йоркска шоколадова котка

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
251
Хранене на Йоркска шоколадова котка
Снимка: PetGuide.com

Йоркската Шоколадова котка е страхотна порода за семейния дом, благодарение на техният любящ, приятелски настроен и игрив характер. Те са подходящи за семейна динамика, където ще им бъде отделено много внимание и време за игра.

История на Йоркска шоколадова котка

Йоркската шоколадова котка се е радвала на кратък изблик на популярност. Разработена през 1983 г. от развъдчик на име Джанет Чифари, първата йоркска шоколадова котка идва от котило на черна дългокосместа котка. Майката е била черно-бяла котка, също с дълга козина. Поне една от тези котки е имала сиамски произход, което е допринесло за кафявото оцветяване на един член от котилото, женско коте, което са нарекли Брауни.

През март 1990 г. Федерацията на любителите на котки в района на Нова Англия дава на Йоркската Шоколадова котка експериментален статут, който в крайна сметка е бил разширен до статут на шампион през 1992 г. Няколко други клубове за породи и малки регистри също са приели котки от тази порода, но няма данни за регистрирани.

Йоркската шоколадова котка се разбира с хора от всички възрасти и също така се разбира с котки, кучета и други животни. Те обичат да общуват с всички членове на семейството и обичат интерактивното време за игра, която е подходяща за поддържането на ума и тялото, и по-специално за активността и бдителността им.

Едно от привлекателните качества на тази порода е неговият приятелски настроен и общителен характер. Йоркската шоколадова котка ще се разбира с всички членове на семейството. Тя харесва хора, други котки и кучета, въпреки че може да се опита да ловува всякакви по-малки животни в дома. Тази порода котки, може да бъде срамежлива с непознати, въпреки че някои котки от тази порода са много приятелски настроени с всички хора, независимо колко добре ги познава.

Подгответе се за факта, че Йоркската шоколадова котка е подобна на куче. Тя вероятно ще ви следва из къщата, докато се занимавате с работата си. Също така, обича да прекарва време свита в скута и обича да се наслаждава на дълга дрямка. Този вид котка обаче ще се възползва от наличието на други котки и хора около къщата. Тя се нуждае от редовен контакт и това означава, че може да не е подходящата порода за вас, ако прекарвате много време на работа през деня.

Темперамент и интелигентност на Шоколадовите йоркски котки

Йоркската шоколадова котка често се описва като с кучешки темперамент. Тези котки са склонни да следват хората си наоколо, могат да бъдат доста вокални и ще се радват да играят активно игри със своите човешки собственици. Обичат интерактивни играчки и се очаква от вас да имате готовност да прекарвате известно време в игра с вашия домашен любимец.

Йоркската Шоколадова котка има дълга козина, която може да стане сплъстена, ако не се грижите за нея. Козината й трябва да се разресва 2-3 пъти седмично, защото това ще помогне за премахване на възлите и сплъстяването. Разресването ще премахне мъртвите косми и също така, може да попречи на козината на вашата котка да попадне върху мебелите и пода. Трябва също така да се мият зъбите на котката и може да се наложи да поддържате ноктите им намалени, за да предотвратите дискомфорт и нараняване.

Хранене на Йоркската шоколадова котка

Видът и количеството храна, което давате на Йоркската шоколадова котка, ще зависи от размерa, възрастта и нивото на активност. Трябва да се внимава с какво количество храна се хранят (включително и лакомствата, които им се дават) тъй като са склонни към затлъстяване.

Хубавата новина е, че котките от породата Йоркски шоколад нямат специални хранителни нужди. Те обаче се нуждаят от висококачествена диета. Йоркските шоколадови котки могат да ядат гранули и други видове висококачествени храни за котки. Тъй като всички котки са месоядни животни, важно е да им се осигури много животински протеини, като месо и риба. Прясната храна би била идеална, но ако не можете да я осигурите, тогава марка с добър протеин и ограничени въглехидрати са добър вариант за вашата котка.

Хранене на Йоркска шоколадова котка

Основната съставка на тази храна трябва да бъде месо или риба, истинският вид, а не пълнеж или заместители. Също така винаги е добра идея да купувате храна, която е насочена към възрастовият диапазон на вашата котка, за да сте сигурни, че те получават всичко необходимо, за да бъдат здрави. Трябва да съобразите размера на порцията с размера на вашата йоркска шоколадова котка и нейните енергийни нива – това е така, за да се избегне наднорменото тегло или пък недохранването.

Преди да предприемете стъпки към купуването на храна на котето си, трябва, първо, да си отговорите на няколко въпроса:

От колко храна ще се нуждае вашата Йоркска шоколадова котка

Йоркската шоколадова котка - дали е домашна котка ли е или дворна котка или и двете? Тя била ли е стерилизирана или кастрирана? Отговорите на тези въпроси засягат диетичните изисквания на вашата йоркска шоколадова котка.

Най-добрите отговори може да получите от вашия ветеринарен лекар, който ще ви помогне да определите идеалното тегло и дневните изисквания за калории на вашата шоколадова котка. След като разберете от колко храна се нуждае вашата йоркска шоколадова котка, придържайте се към плана. Може да изглежда, че не е достатъчно, но ще поддържа идеалното тегло за котката.

За Йоркските шоколадови котки е трудно да отслабнат, след като достигнат наднормено тегло. Следващата стъпка е да настроите храненето. Йоркските шоколадови котки обичат да се хранят на малки порции през деня, така че е хубаво да оставите купичките навън, за да може да отива и да се храни, когато изпита глад. Може също така да разпределите половината за сутринта, а другата половина за вечерта, като малък контрол на порциите.

Сигурно обичате да давате лакомства на вашата шоколадова котка, но се опитайте да ги сведете до минимум. Колкото повече лакомства ядат, толкова по-малко място ще имат за основните си хранителни изисквания.

Много собственици на котки хранят котките си със суха храна и консерви с допълнително съдържание на влага, което е важно за котките. Може също да помислите за закупуване на котешки фонтан, за да увеличите приема на вода от вашата котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest