Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Едри породи котки

Едри породи котки

Едри породи котки

За разлика от кучетата, всички котки са повече или по-малко с еднакъв размер. Има абсолютно малки с тегло около килограм, има здрави мъжки с размерите на шпаньол, но фактът остава: малко вероятно е нещо като алабай да израсне от очарователно коте. Мнозина обаче искат да имат като домашен любимец, ако не тигър, то поне голяма котка.

Такава, която гарантирано ще стане голяма. Специално за феновете на гигантските котки сме съставили този списък с най-големите породи котки. Може би вашият бъдещ приятел се крие сред тях.

Савана е сред големите породи котки

Прадядото на котка савана е истински Сервал, той също е дива африканска котка. Теглото на средния представител на тази порода достига десетина килограма и тя също както и дивия си прародител се слави с дълголетие.

Мейн Кун е едра котка

Мейн кун е една от най-големите породи котки в света, ако не и най-голямата. Теглото на Мейн куните варира между 6 и 11 кг, понякога мъжките и до 13 кг. Това е пухкав гигант, който също има много миролюбив характер.

Чаузи също е едра порода котка

Хибридът на абисинската котка и тръстиковата котка наследява външния вид от дивия предшественик, а привързаното разположение от домашния. Чаузите все още са доста редки, но попадат в определението за голяма котка. Теглото им е 6-10 кг.

Рагдол е едра котка

Рагдол

Нека се отклоним от хибридите и да се върнем към домашните любимци. Рагдол е пример не само за солидно тегло, но и за изненадващо послушен характер. От английски "ragdoll "буквално се превежда като "парцалена кукла": тази котка е идеална за семейство с деца. Но се уверете, че детето не се държи лошо с домашния любимец!

Рагамъфин е голямо коте

Рагамъфинът е разновидност на Рагдол и безпородни котки, тоест всъщност е Рагдол, но с голям "спектър" от цветове. Както първата, така и втората порода имат средно тегло от 5-10 кг, Рагдол, като правило, са малко по-големи.

Норвежката горска котка е много голяма

В студените скандинавски земи има голяма котка - норвежката горска котка, покрита с гъста козина. Може да изглежда, че по-голямата част от размера на този звяр е само козина, но в действителност те са силни и красиви животни с тегло 5-10 кг.

Сибирската котка е едра порода

Сибирска котка
Снимка: Instagram

Сибирската котка има необичайно гъста козина, едро и добре развито тяло. Тези котки имат тегло - от 4 до 9 кг, а някои мъжки могат да достигнат и до 12 кг. На тяхна основа е отгледана известната Невска маскарадна котка, която може да достигне до 7 кг.

Турският ван е едър

Порода котки турски ван с произход от Югоизточна и Централна Азия. Те изглеждат грациозни и изглеждат малки, всъщност представителите им се отличават с впечатляващо тегло за домашни котки - 4-6 кг. Те също обичат водата и обичат да плуват.

Британската късокосместа котка е голяма

Със средно тегло от 4-8 кг, британците са най-големите от късокосместите котки. Тяхната "плюшена" козина ги прави закръглени и сладки, а привързаният им и приятелски нрав ги прави прекрасни другари. И не вярвайте на думите, че Британските котки са нелюбезни и дори агресивни - това се случва само ако животните се отглеждат от неграмотен развъдник.

Шартрьоз е едро животно

Тези котки достигат тегло 4-5 кг за котка, 6-9 кг за котарак. Имат къс косъм, като приличат на британските късокосмести. Но при по-внимателно разглеждане разликата става очевидна. Чистокръвният Шартрьоз се разпознава по по-грациозната обърната трапецовидна глава и по-дебелия подкосъм.

Американският бобтейл е едра котка

Бобтейл

Късите им подкосени опашки са напълно природно и естествено явление, но това не ги прави по-малко красиви. Те са игриви, енергични и обичат да плуват. Теглото на котка Бобтейл варира от 3 до 7 кг.

Пикси Боб е сред едрите породи котки

Достигат тегло 3-7 кг. Пикси боб е с къс косъм, има пискюли на ушите, скъсена опашка и изпъкнала линия на корема и поведение на куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest