Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Тъжна ли е котката ти? Ето как да разбереш

Тъжна ли е котката ти? Ето как да разбереш

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k45
Тъжна ли е котката ти? Ето как да разбереш
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Котките, като и други животни, могат да проявяват емоции, включително и тъга, и радост. Ето някои признаци, по които може да забележите, че котката ви е тъжна. Запознайте се с тях и поговорете с ветеринар, ако се страхувате, че котката ви е с депресия.

Котката се крие

Тъжната котка може да се изолира и да се скрие на тихи и тъмни места, където обикновено не ходи. Може да прави това, защото е болна, намирате се на ново място или в дома ви има нов човек.

Котката не иска да играе

Ако котката става по-малко активна, отказва да играе или се движи по-малко от обичайното, това може да бъде знак за тъга. Не пренебрегвайте това състояние, а потърсете причината.

Котката не иска да яде

Ако котката не яде или яденето й намалее значително, това може да бъде индикация за проблем, болестен процес и тъга при котката.

Тъжна ли е котката ти? Ето как да разбереш
Снимка: Counselling / pixabay.com

Промени в поведението на котката

Тъжните котки могат да проявяват неразположение към неща, които обикновено обичат, като обгризване на играчки, малко интерес към околната среда и т.н.

Котката показва агресия и раздразнение

Тъжните котки могат да се проявят по-раздразнителни и може да не позволяват на хората или други животни да се приближават до тях. Уважете желанието на своя любимец и не го притеснявайте.

Промени в обичайните навици на котето

Тъжна ли е котката ти? Ето как да разбереш

Ако котката обикновено е свободна и гальовна, но внезапно започне да се пази от вас или да ви избягва, това може да бъде знак за тъга, депресия, котешко заболяване.

Тъжен израз на муцуната на котката

Макар и трудно за забелязване, някои котки могат да проявяват "тъжен" израз на лицето си. Това може да включва по-ниско издигнати уши, опусната опашка и по-малко бляскави очи.

Важно е да отбележите, че тези признаци за тъга при котките могат да бъдат и резултат от здравословни проблеми, затова е важно да наблюдавате поведението на котката си в продължение на време и ако забележите продължаващи или притесняващи ви симптоми, е добре да консултирате ветеринарен лекар.

Вижте още:

- Признаци на скука при котките;

- Причини за депресия при котките;

- Защо котката се крие;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest