Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Характер на котката според породата

Характер на котката според породата

характер на котката според породата

Стопаните на котки знаят, че техните мъркащи любимци имат свой характер, подобно на хората. И както при нас, характерът им се формира от различни обстоятелства от живота им.

В това число са породата, начинът на отглеждане, предишният опит в друга жизнена среда и други. Генетиката, факторите на околната среда и предишният опит наистина изграждат личността на пухкавия домашен питомец, за да стане такъв, какъвто го познаваме.

Като важен фактор генетиката е това, което влияе основно при породистите котки, защото много от тези прекрасни животни вече са резултат от смесване на много генетични линии, така че миксът изключва този фактор като един от определящите.

Породата се намесва, за да определи какъв тип тяло и личностни характеристики ще има котето, но не бива да се изключва и фактът, че при котките всичко е мистерия и често човекът се оказва неподготвен пред странностите, които могат да му покажат пухкавите домашни питомци. Все пак може да се дадат някои най-общи насоки за характера, който може да се очаква с оглед породата на котката.

Мейн куун

Ако трябва да се определи тази порода с една дума, то тя е любвеобилни. Често сравняват Мейн куун с кучетата по този показател, по-точно заради поведението им на привързани към стопаните домашни любимци, които непрекъснато демонстрират своите чувства към тях. Тези необикновено едри представители на котешкото семейство са достолепни и спокойни в семейна среда и се разбират с други котки и други домашни любимци изобщо.

Персийска котка

характер на персийската котка

Изключително красивите представители на семейството на котките, наричани персийски котки, са нежни, спокойни и мили. Обичат да подремват и спокойната семейна среда е идеалната за тях. Някои представители обаче могат да изненадат стопаните си с твърдия си характер и желанието да доминират.

Бомбайска котка

Бомбайската котка е хибрид, който показва как някои черти на предците се комбинират и проявяват в характера на наследника. Тези средни по размер котки са силни за размера си, могат да бъдат агресивни и безстрашни. Изискват внимание и ако не го получат, често отговарят с агресия.

Несъмнено породата оказва влияние върху характера на котката, но индивидуалните особености на всеки екземпляр могат да променят много в поведението им. Всички котки обаче, независимо от това дали са чистокръвни или резултат от многобройни смесвания, имат една обща черта - привързват се към дома и стопаните си и отговарят с обич за грижите.

Вижте и:

- Породи котки с най-проклет характер;

- Най-чистите породи котки;

- Най-добрите породи котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest